27 Şubat 2011 Pazar

EXPO Heyeti teftişte


''Çiçek ve Çocuk'' temalı Botanik EXPO 2016'nın yapılacağı alanın belirlemek için Antalya'ya gelen Uluslararası Bahçe Üreticileri Birliği'nden (AIPH) üç kişilik heyet ATSO'da organizasyon için yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirildi
AIPH Başkanı Doeke C. Faber, EXPO icra kurulu tarafından belirlenen Lara Kent Parkı ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (BATEM) Aksu'daki alanını inceledikten sonra, BATEM alanındaki toprağın EXPO için daha elverişli olduğunu kaydetti. Faber, ''Benim kriterlerime göre BATEM uygun. Ama arkadaşlarımızla da görüşeceğiz'' dedi.
Antalya'ya gelen AIPH Başkanı Doeke Faber ve AIPH Genel Sekreteri Sjaak Langeslag ile Japonya'dan AIPH Pazarlama ve Sergiler Komitesi Başkanı Shinya Wada, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) düzenlenen EXPO 2016 Meclis Toplantısına katıldı.
EXPO 2016 Antalya Meclis Başkanı adına konuşan Antalya Vali Vekili Mehmet Seyman AIPH heyetinin EXPO Antalya etkinliklerinin gerçekleştirileceği alternatif alanları incelenmek ve yer tespitini yapmak üzere Antalya'ya geldiklerini belirtti. Dünya botanik EXPO'sunun, en önemli organizasyonlardan biri olduğunu söyleyen Seyman, başta Antalya Valiliği olmak üzere ATSO, Antalya Ticarnet Borsası (ATB), 30'u aşkın STK, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya milletvekillerinin de içinde yer aldığı özenli ve arzulu çalışma ile dünyanın önemli organizasyonunun Antalya'da layığı ile gerçekleştirileceğini ifade etti.
EXPO İLE 8 MİLYON TURİST HEDEFİ
EXPO 2016'nın ''çocuk ve çiçek'' teması ile yapılacağını anımsatan Seyman, Antalya'nın 2016'da 6 ay sürecek EXPO için gelecek 8 milyon konuğa ev sahipliği yapmayı hedeflediğini bildirdi.
EXPO ile tüm yerel ve küresel çevre sorunlarını tartışmak, gelecek nesillere çevre bilincini aktarmak, ekolojik tarımın önemini tüm dünyaya aktarmanın da hedeflendiğini duyuran Mehmet Seyman, EXPO kapsamında dünyanın en önemli, en güzel sahne etkinliklerinin Aspendos'ta sergileneceğini bildirdi.
Seyman'ın konuşmasının ardından EXPO Danışmanı Serdar Akçay bir sunum yaptı. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (BATEM) Aksu'da bulunan alanı hakkında bilgi veren Akçay, BATEM'in şehir merkezine 18.5, havaalanına 9.5, Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne 23.5, kilometre mesafede olduğunu vurguladı. BATEM arazisinin 90 hektar olduğunu belirten Akçay, EXPO 2016'da her ülkeye ayrı alan, çocuk bahçesi ayrılacağını, Selçuklu motifleri ve Yivli Minare'den esinlenen EXPO kulesi tasarlandığını kaydetti. Akçay, EXPO alanında tarımsal sergi alanında ekolojik organik tarımın gelişimi ve gelecek yüzyıldaki yansımalarının yansıtılacağını da belirtti. 16 Nisan 2016'da açılışı yapılacak EXPO 15 Ekim 2016'ya kadar devam edeceğini söyleyen Akçay, 183 gün sürecek EXPO süresindeki 23 Nisan gibi özel günlerde özel etkinlikler düzenleneceğini anlattı.
HÜKÜMETİN DESTEĞİ ÖNEMLİ
AIPH Başkanı Doeke C. Faber de EXPO 2016 için yer tespitinde bulunmak üzere Antalya'ya geldiklerine değindi. EXPO'ya ev sahipliği yapacak Antalya'nın organizasyon için hükümetin desteğini almasının büyük önem taşıdığını ifade eden Faber, ''Antalya EXPO için hükümetin desteği çok önemli. Sadece gelecek olan binlerce ziyaretçi için değil, ekonomi, iş yaratma, turizm ve tarım için çok önemli. Ayrıca bu bir kültürel organizasyon'' dedi.
2016'da ise dünya bahçelerini Antalya'da kurup, çok sayıda ziyaretçiyi Antalya'ya getirerek Antalya'da aynı zamanda kültüre dayalı bir organizasyon yapacaklarını belirten Faber, ''Organizasyonunun ana teması çocuklar ve çiçekler. 2016 EXPO'sunda çiçeklerin, ekolojinin, çevrenin önemini göstermekle birlikte bunu da ileriki nesillere aşılamak, çocukların bu konuları önemsemesini onlara aşılamak bizim görevimiz'' diye konuştu.
Dünyada yeşil şehirler yaratmak gibi bir rüyalarının olduğunu belirten Başkan Faber, şöyle konuştu:
''Dünyanın nüfusunun yarıdan fazlası şehirde yaşıyor. Bu nedenle şehirlerde yeşil alanlar, parklar, açık alanlar, çocukların yaşamaktan memnun olacağı, yaşlıların rahatlıkla yaşayabileceği temiz, sağlıklı şehirler yaratmak istiyoruz. EXPO'da güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve diğer alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili en yeni teknolojileri göstermemize yardımcı olursunuz. Tüm bu konular 2016'nın çok öneli parçası olacak.''
Vali Vekili Seyman daha sonra TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı ve CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner'in toplantıya gönderdikleri mesajlarını okudu.
HÜKÜMET DESTEKLİYOR
Toplantıya katılan AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ise, EXPO'nun Antalya için öneminin altını çizerek, şu bilgileri verdi: ''Öncelikle söylemek isterim ki hükümetin bütün iradesi EXPO'nun Antalya'da bahçecilik sergisi olarak yapılması yönündedir. Bu konuda yapılacak her türlü destek hükümet bazında verilmeye hazırdır. Bugün için resmen kesinleşmemiş olmakla birlikte EXPO 2016 organizasyonu için lider bakanlığın Çevre ve Orman Bakanlığı olacağını düşünüyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın temsilcileri de bugün bu organizasyon için Antalya'da bulunuyorlar. Çevre ve Orman Bakanlığı'mız ile birlikte 8 ayrı bakanlığın koordinasyonunda devlet desteği bu organizasyonun arkasında olacak.'' EXPO'nun Antalya'da başarı ile gerçekleşeceğine inandığını vurgulayan Badak, ''Faber'e seslenmek istiyorum: Bizim hedefimiz de sizin rüyanızı hem Antalya'da hem Türkiye'de gerçekleştirmek, yeşil şehirler meydana getirebilmek'' dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AKAYDIN
Antalya Büyükşehir belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, belediye olarak güneş enerjisine önem verdiklerini, bu yönde çalışmalar yaptıklarını belirterek, EXPO'da bu konunun önemini vurguladı.
Badak'ın siyasi iradenin EXPO'nun arkasında olduğunu ifade ettiğini, yere iradenin de organizasyonun arkasında olduğunu söyleyen Akaydın, ''Ben de yerel iradenin Antalya Büyükşehir Belediyesi çatısı altında her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtmek isterim'' diye konuştu.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, uzun süredir EXPO ile ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını belirterek, ''Hükümetin desteğinin bu organizasyonun arkasında olduğunu, yerel yönetimlerinin de bu organizasyonun arkasında olduğunu söylediler. Ben de Türk ve Antalya özel sektörü olarak bu organizasyonun arkasında olduğumuzu söylemek istiyorum. Antalya'da çok güzel bir uyum var'' dedi.
HELİKOPTERLE İNCELEME
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ibe, Süs Bitkileri Tanıtım Gurubu Başkanı ve Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ile meslek odaları başkanlarının da bulunduğu toplantının ardından heyet üyeleri EXPO'nun yapılması planlanan arazilerde incelemede bulundu. Heyet, helikopterle hem Lara Kent Parkı hem de BATEM'e ait araziyi havadan inceledi. Heyet daha sonra BATEM'e gelerek bölgeyi karadan inceledi.
İncelemelerin ardından değerlendirmede bulunan AIPH Başkanı Doeke C. Faber, şunları söyledi: ''Biri denize çok yakın birisi de yaklaşık 10 kilometre içeride. Böyle olduğu için toprağın tuzdan daha az etkilenmiş olduğunu düşünüyorum. O yüzden şu anda daha çok BATEM tarafını tercih ediyorum. Toprağın türünden dolayı çiçekler ve bitkiler için çok uygun. Diğer taraf sırf kum olduğu için daha zor. BATEM civarında daha çok bitki var. Bunların EXPO'ya daha kolay entegre edilebileceğini düşünüyorum. BATEM'deki toprak bizim işimiz için mükemmel. Benim şahsi fikrim, benim kriterlerime göre BATEM uygun. Ama arkadaşlarımızla da görüşeceğiz.''
http://www.antalyagazetesi.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder