20 Şubat 2011 Pazar

AKP’de değişimin yüzü...


Bu üç fotoğrafa bakıp AKP’nin Antalya’da değişen yüzünü görebilirsiniz aslında… AKP’nin nereden yola çıktığını ve istikametini nereye çevirdiğinin de bir fotoğrafıdır bu üç yüz…


Antalya’da rahmetli Hamza Taş ile yola çıkan AKP, o yıllarda muhafazakar bir görüntü sergiliyordu. Taş, sert mizaçlı, otoriter, yaptırım gücü fazla, örgüte hakim, muhafazakarlığı ağır basan, laik kesime fersah fersah uzak biriydi. Bunun farkında olan Başbakan Erdoğan, o tarihlerde Hamza Taş ile halka yansıyan AKP’nin o muhafazakar yüzünü Menderes Türel’i büyükşehire aday göstererek yumuşatmaya çalıştı. Başarılı da oldu.
Hamza Taş’ın vefatı sonrası bu kez koltuğa Hüseyin Samani oturdu. Taş’ın o otoriter, sert mizacı yoktu Samani’de… Ancak, AKP ‘Muhafazakar’ yüzünü Samani ile de kaybetmemişti. Samani’nin fotoğrafını Çorum’a, Kırşehir’e, Niğde’ye, Bitlis’e nereye götürüp, “Bu kişi hangi partinin il başkanıdır?” diye sorsan vatandaşın yüzde 90’ı AKP derdi. Bir kişinin yüzüne muhafazakarlık ancak bu kadar yansıyabilirdi. Dolayısıyla, Samani’de laik kesime aynı Taş gibi fersah fersah uzaktı.
Samani, önümüzdeki seçimlerde milletvekili adayı olacağım diye görevinden istifa etti. Herkes bu koltuğa yine Taş ve Samani benzeri, yüz ifadesi ‘Muhafazakarım’ ben diye haykıran birini beklerken Mustafa Köse atanıverdi. Bu kez, fotoğrafını il il dolaştırıp, “Bu hangi partinin il başkanıdır?” diye sorduğunuzda yüzde 90’ının “AKP” demeyeceği bir il başkanı geldi, koltuğa oturdu.
AKP’nin Mustafa Köse’yi tercih etmesinin elbetteki kendine göre nedenleri vardır. Samani’nin yardımcılığını yaptığı için örgütü tanıması birincil sebep olabilir. Samani’nin ani istifası, seçim tarihinin yakın olması gibi sebepler de başkanlık koltuğu için parti içi mücadeleyi mümkün kılmamış olabilir.
Başbakan Erdoğan’ın, Antalya’da, hem yerel seçim, hem referandum yenilgisi düşünüldüğünde, Mustafa Köse’ye çok büyük bir sorumluluk verilmiştir. Çünkü, Başbakanın en büyük hedefinin Antalya’da rövanşı almak olduğu biliniyor. Menderes Türel’in seçilememesini henüz kabullenmiş ve unutmuş değil.
AKP’nin Antalya’da yüzünü değiştirmesinin birincil nedeni bence laik kesime mesaj vermek. ‘Biz değiştik, değişiyoruz’ demek. Mustafa Köse gibi genç ve ‘muhafazakar’ görüntüden uzak birini getirmedeki birincil neden bence bu… Çünkü, Mustafa Köse, AKP Seçim Koordinasyon Başkanı Mustafa Ataş’ın açıkladığı şablona uyuyor. Ataş’ın önümüzdeki seçimlerde çizdiği aday profiline baktığınızda bunu anlayabilirsiniz. Neydi o adaylarda ve halktan AKP’ye oy isteyecek yöneticilerde aranan profil; asık suratlı olmayacak, ütüsüz pantolon, boyasız ayakkabı giymeyecek, tarak görmemiş saçlarla gezmeyecek. Mustafa Köse’de bu özellikler fazlasıyla var. Üstelik bir de genç…
AKP bu manevrayı Menderes Türel ile bir kez denedi ve başarılı oldu. Eğer, milletvekili aday listesini de genç ve kadın ağırlıklı yaparsa, “Muhafazakar” görüntüden uzaklaşırsa CHP’nin Antalya kalesini zorlar.
http://www.gunhaber.com.tr
Yazar
Dursun Gündoğdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder