17 Şubat 2011 Perşembe

Türkiye'nin ilk ve tek Çekirge Üretme Çiftliği Antalya'da..


Antalya'nın merkeze bağlı Kurşunlu köyünde kurulan Türkiye'nin ilk ve tek
Çekirge Üretme Çiftliğinden, aylık ortalama 250 bin çekirge Avrupa ülkelerine
canlı yem olarak gönderiliyor.

Antalyalı girişimciler Selami Gökgöl ile Ünsal Yüksel, Antalya'nın
merkeze bağlı Kurşunlu Köyü'nde 450 bin YTL'ye kurdukları 300 metrekare
kapalı alana sahip Türkiye'nin ilk ve tek Çekirge Üretme Çiftliği'nden,
Avrupa ülkelerine aylık 250 bin canlı çekirge ihraç ediyor.
Çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi veren Selami Gökgöl, 22
yıldır amatör akvaryum balıkçılığı yaptığını, bu balıklara internet
üzerinden canlı yem aradığıNI, ancak uzun uğraşlara rağmen bulamadığını
söyledi. Türkiye'de bu yönde bir açığın bulunduğunu belirlediklerini
anlatan Gökgöl, yaklaşık 1 yıl süren laboratuvar çalışmalarının ardından
Locusta Migratoria cinsi çekirgeleri üretmeye karar verdikleri
söyledi.
2006 yılında çiftliğin üretime başladığını kaydeden Gökgöl,
www.andgrasshopper.com adlı web sayfası üzerinden Almanya,
Avusturya, Hollanda ve İsviçre'deki müşterilerine ulaştıklarını ifade
etti. Gökgöl, şöyle konuştu:
Müşterilerimizin tamamı internet üzerinden bize ulaşan yabancılardan
oluşuyor. Şu aşamada bu ülkelere aylık 250 bin canlı çekirge
gönderiyoruz. 2008 yılında hedefimiz Avrupa'ya aylık 350 bin çekirge
gönderebilmek. Bu sektör, dünya üzerinde büyük bir pazara sahip. İguana,
kertenkele, bukalemun, salamander, kurbağa ve kaplumbağalar bu
çekirgelerle besleniyor. Yalnızca Almanya'da 6,5 milyon aile evinde
sürüngen besliyor. Her sürüngenin günde bir çekirge yediğini düşünürsek,
pazarın ne kadar büyük olduğu anlaşılabilir.
-ÇEK CUMHURİYETİ İLE POLONYA RAKİBİMİZ-
Dünya çekirge pazarının Çek Cumhuriyeti ile Polonya'nın elinde
bulunduğunu da belirten Selami Gökgöl, sektörde iyi bir konuma
gelebilmek için devlet desteğinin şart olduğuna dikkat çekti.
Gökgöl, Çek Cumhuriyeti ve Polonya bizim en büyük rakiplerimiz.
Onların AB'de bulunmaları ve devletlerinin sağladığı özel teşvikler,
bizim direncimizi kırıyor, rekabet gücümüzü düşürüyor. Onlar kapıya
kadar teslim yaparken, biz belli başlı bölgelere ürün gönderebiliyoruz
dedi.
-ÇEKİRGELER BOYLARINA GÖRE 3 İLE 6 CENT'E SATILIYOR-
Çekirgelerin boylarına göre 3 ile 6 cent arasında değişen fiyatlarla
sattıklarını da kaydeden Gökgöl, şöyle devam etti:
En büyük dezavantajımız, kargo masraflarının yüksekliği. Avrupa'da
canlı çekirge transferi, yem transferi olarak görülüyor. Ancak bizde
canlı hayvan transferi olarak tanımlandığı için ürün göndermekte hem
zorluklar yaşıyoruz hem de çok fazla kargo ücreti ödüyoruz. Bu da
pazardaki payımızı çok düşürüyor.
Özellikle Avrupa'daki lüks gurme restoranlarda çekirge 40-50 Avro'ya
mönü olarak satılıyor. Uzak doğu ülkelerinde de çekirge yeniliyor. Hatta
bizdeki kokoreççiler gibi onlarda da çekirge satan seyyarlar olduğunu
biliyoruz. Amerika'dan konserve çekirge siparişi geldi. Ancak teknik alt
yapımız buna yeterli olmadığı için talebi karşılayamadık. Ama gelecekte
konserve planımız da bulunmaktadır.
Kurşunlu Köyü'nde 300 metrekare kapalı alan içerisinde üretim
gerçekleştirdiklerini anlatan Gökgöl, tesisi büyütmek için devletten
destek beklediklerini bildirdi.
Gökgöl, Tesisi büyütmek için devletin bazı konularda yardım etmesini
istiyoruz. En azından ucuz bir hazine arazisi alabilsek, çiftliği iki
kat büyüteceğiz. Çünkü talepleri karşılayamıyoruz. Gelecekte canlı yeme
olan talebin artacağına inanıyoruz diye konuştu.
Kaynak: Tarım Haber
http://www.baybul.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder