25 Şubat 2011 Cuma

KADIN ÇİFTÇİLER YARIŞTI...


Sekiz yıldır aralıksız devam eden 'Çiftçi Kadınlar Yarışıyor' yarışmasının Finike İlçe elemeleri yapıldı. 10 çiftçi kadının yarıştığı yarışmada Hacer Kılbacak ve Gülay Morkaya birinci oldu
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından 2004 yılında başlatılan proje kapsamında; Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nün Antalya ilçelerinde sürdürdüğü bilgi yarışmasının Finike ayağı Turunçova Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi.

Yarışmayı; Finike İlçesi Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Emniyet Müdürü Haşim Çakmaklı, Turunçova Belediye Başkanı Mehmet Salur, Hasyurt Belediye Başkanı Muammer Genç, Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Ali Ulvi Büyüksoy, Tarım İlçe Müdürü Remzi Aslan, Kurum amirleri, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Uygun, Sahilkent, Hasyurt, Yeşilyurt ve Turunçova Beldesi'nden vatandaşlar izledi.

10 ayrı masada 10 kişinin katıldığı yarışma geçen yıllardan farklı olarak 2’li gruplar halinde yapılmadı. Jüri Üyeleri; yarışmanın sonunda iki yedek soruya rağmen durum eşitliği bozulmayan Hasyurt Beldesi’nden Hacer Kılbacak ve Gökbük Köyü’nden Gülay Morkaya’yı 130 puanla birinci ilan etti. Yarışmada dereceye giren kadın çiftçilere çeyrek altın, plaket katılım belgesi ve çeşitli hediyeler verildi.

Yarışmada; Hayvan bakımı, beslemesi, hayvan hastalıkları, arıcılık, meyve-sebze yetiştiriciliği ve zararlıları, mantar yetiştiriciliği, tarım aletleri, gıda muhafaza yöntemleri, aile ve çocuk sağlığı, beslenme ilkeleri gibi konularını içeren sorular soruldu. 15 sorunun yer aldığı yarışmaya Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Ali Ulvi Büyüksoy Ziraat Mühendisi Hürriyet Atçakarlar, Hasan Ali Gültekin ve Dilek Taşgın Jüri Üyesi olarak katıldı.


Finike İlçesi Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, hayatın birçok alanın da olduğu gibi ülke tarımının da ana yükünü kadınların üstlendiğini ifade etti. Bu nedenle bu konudaki verililiği sağlamanın tarımsal konulardaki bilgi donanımını arttırmakla gerçekleşebileceğini vurgulayan Görgülüarslan, “Verim artışının en önemli nedeni olarak kadınlarımızın tarımsal bilgilerle donatılması, kalitelerinin arttırılması ve bilgilerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında bu yarışmaların anlamlı olduğuna inanıyorum. Bu nedenle organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum” dedi.
İlçenin tarımsal yapısı hakkında bilgi veren Finike Tarım İlçe Müdürü Remzi Aslan ise şu bilgileri verdi;


“71 bin dekar tarım alanına sahip ilçemizde Tarım alanında çalışan kadınlarımızın oranı yüzde 60 civarındadır. Bakanlığımız tarafından düzenlenen bu sosyal aktivite ile kırsal alanda yaşayan kadın çiftçilerin güven duygularını arttırmak, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve tarımsal girişimcilik ruhlarını arttırmayı hedeflemekteyiz. Bu yarışmaya katılarak göstermiş oldukları medeni cesaretlerinden dolayı hepsihtmlni kutluyorum.”
http://www.finikeakdeniz.com/haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder