12 Şubat 2011 Cumartesi
Falezler kurtulabilir
YTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldırım, ''Antalya’nın falezlerine çözüm var. Konserve koyunu, hilal şeklinde altı iri kayalarla dolgulu teraslı topukla kurtarabiliriz'' dedi.
Antalya'da 2004 yılında kolonları patlayan 15 katlı özel idare binası ile göçük tehlikesi bulunan Lara Konserve Koyu'ndaki falezlerde araştırma yapan bilim heyetinden Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Antalya'nın falezlerine çözüm olduğunu söyledi.
Tabiat harikası
Prof. Dr. Yıldırım, 50 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen sahil şeridindeki dik falezlerin tabiat harikası olduğunu belirterek, ''Dünyada bilinen en geniş yayılıma sahip traverten (tufa) çökelim alanı Antalya ve civarında yaklaşık 630 kilometrekarelik büyük bir alanı kaplamakta, Antalya sahil şeridinde de dik falezleri oluşturmaktadır'' dedi.
Denize kaydı
Konserve Koyu'nda yapılaşmanın bulunduğu alanda 2007 yılından beri zemin, altyapı ve mevcut yapılaşma ile ilgili çeşitli sorunlar yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Yıldırım, konuyla ilgili çalışmalar devam ederken aşırı yağışları takiben, drenaj eksikliklerinin de tetiklemesiyle 8 Şubat 2010 tarihinde bölgede kıyı falez bandından yaklaşık 25-30 metrekarelik bir kütlenin denize kaydığına dikkat çekti. Prof. Dr. Yıldırım, ''Yapılan önceki mevcut çalışmalar ve raporlarda belirtildiği üzere, bölgede bir an önce can ve mal kaybını önleyici tedbirlerin alınması istenmiş'' diye konuştu.
Yağışlar tehlike
Yağışların falezler için tehlike oluşturacağını vurgulayan Mustafa Yıldırım, şunları kaydetti:
''Gerek Konserve Koyu'nun doğal yapısını, gerekse falezleri ve üzerinde bulunan mevcut yapıların mevcut ya da oluşabilecek heyelanlardan etkilenmesini önlemek ve dik falezlerin yer yer zayıf tutturulmuş geçiş kayacı olarak tanımlanabilecek kaya-zemin özellikleri gösteren yerler, dik falezde, ister istemez, gerek aşırı yağışlardan, gerekse, yüzey sularının iyi drene edilemeyip, gelişigüzel falezlerden akmasıyla, falez diklikleri karaya doğru gerileyecektir. Buna ilaveten kıyılarda deniz dalgalarının zaman zaman falezleri gittikçe oyarak gerilemesine ve heyelan, kaya düşmesi ya da kaya devrilmesi benzeri hareketleri başlatacağı, gerekli ve doğru önlemler alınmadığı takdirde kaçınılmaz olacaktır.''
Lara tehdit altında
Yıldırım, çalışma yapılmazsa Lara caddesinin bile tehlike altında olacağı uyarısında da bulundu. Prof. Dr. Yıldırım şöyle devam etti: ''Eğer Korserve koyu veya diğer benzer koylar için çözüme yönelik hiç bir çalışma yapılmaz ise, şu anda problem yaratmayan falezlere yakın kesimlerde bile, zamanla aşınma, suların iyi drene edilmemesi gibi nedenler, denizin kıyı şeridindeki travertenleri eritme ve dalga hareketleri sonucu kaya düşmesi, kaya devrilmesi gibi yeni kitle hareketleri oluşabilecek. Hatta, Konserve koyu falezlerinin kuzeyinde yer alan Lara Caddesi'ni de zamanla olumsuz yönde etkileyebilecektir.''
http://www.antalyaekspres.com/
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder