12 Şubat 2011 Cumartesi
Büyük şehirden Yat Limanına hayat verecek proje
Büyük şehirden Yat Limanına hayat verecek proje
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi Yat Limanını sahip olduğu tarihsel ve doğal değerlerini bozmadan, eski cazibesine kavuşturacak bir proje hazırladı. Projede, Yat Limanına iniş ve çıkışı kolaylaştıracak bir adet panoramik asansör ile yüzer ahşap yürüyüş yolları ile seyir terasları yer alıyor. Proje ile tarihi Balık Hali de yeniden canlandırılacak.
Kaleiçi Yat Limanı’na ilişkin ilk proje 1980’li yıllarda Turizm Bankası öncülüğünde hazırlandı. Yat Limanı’nı dönemin turizm yaklaşımları içerisinde uluslararası turizm ve kente hizmet verebilecek nitelikte bir cazibe merkezi haline dönüşmesini hedefleyen proje ve uygulaması 1983 yılında uluslararası nitelikteki “Altın Elma” ödülüne layık görüldü. Kaleiçi Yat Limanı 1990 yılların ikinci yarısına kadar, gerek kentsel ölçekte gerekse turistik cazibe merkezi olarak önemli bir işlev üstlendi ve ilgi odağı oldu. Ancak bu dönemden sonra gerek alanın bütünündeki işletme sorunları, değişen turizm eğilimleri, Antalya’da yeni oluşan cazibe alanları ve daha önemlisi bütünleşik parçası olan Kaleiçi’ndeki gelişimin gerek işletme gerekse fiziki anlamda gerilemesi Yat Limanı’nın cazibesini yitirmesine ve gerilemesine neden oldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, göreve gelir gelmez Yat Limanı’nın sahip olduğu tarihsel ve doğal değerlerin bozulmadan, sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde eski cazibesine ve canlılığa ulaşması için çalışma yapılması talimatını verdi. Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) ve Doç. Dr. Emre Mardan yönetiminde, Yat limanı Koruma Amaçlı İmar Planları hazırlandı. Yüksek Şehir Plancısı Can Kubin tarafından Yat Limanı ve çevresinde yaklaşık 9 hektarlık karasal alan ile su yüzeyinde düzenlemeleri öngören bir proje hazırlandı.
Kaleiçi Yat Limanı Kentsel Tasarım ve Uygulama Projesi’nde Yat Limanı’nın cazibesini ve erişebilirliğini arttırmaya yönelik projede, alana tek taşıt girişi olarak batıdaki mevcut giriş korunurken, Uzun Çarşı, Kırk Merdiven ve Mermerli yaya girişlerinin yanı sıra alanın kuzeyinden Yat Limanı-Tophane arasına bir adet panoramik asansör yapılması öngörüldü.
Projede, Yat Limanı’nın su yüzeyinin disiplinli, nitelikli ve çevrelendiği tarihi dokuya uygun kullanımını sağlayacak düzenlemeler getirildi. Buna göre, gezinti tekneleri, ticari olmayan yat ve balıkçı tekneleri fiziksel düzenleme ile ayrıştırılacak. Yat Limanı boyunca yüzer ahşap promenat yürüyüş yolları ile seyir terasları gibi düzenlemeler yapılacak.
Projede, alan içerisindeki tescili yapıların korunmasına yönelik tedbirler de yer alıyor. Projenin en önemli unsurlarından birini de kent kimliği açısından önemi bulunan tarihi Balık Hali’nin yeniden işlevlendirilmesi oluşturuyor. Proje ile mevcut yapıların kullanım ve fonksiyonları belirlenerek bu amaca uygun kullanım kararları belirlenecek.
Açık alanlar Yat Limanı’na ve Kaleiçi’nin tarihi ve özgün yapısına uygun zemin kaplama malzemeleri ile kaplanacak, kent mobilyaları konulacak. Yat Limanı’na yakışır örnek bir peyzaj düzenlemesi gerçekleştirilecek. Dinlenme alanları ve çocuk oyun alanı oluşturulacak. Kaleiçi ve Yat Limanı için yeni ve özgün bir tabela bilgi ve yönlendirme levhaları tasarlanacak. Alanın aydınlatması da sil baştan yenilenecek. Proje ile surların ve deniz yüzeyinin aydınlatılması da ele alınacak.
http://myantalya.net/haber
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder