27 Ekim 2012 Cumartesi

DÖSİAD TARİHİ BİR ANLAŞMAYA İMZA ATTI

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) yurt dışı ziyaret programı çerçevesinde yedinci ziyaretini yaptığı Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkenti Erbil’de ikinci gün temaslara devam etti. Erbil Yatirimlar Dairesi Başkanı Ahmet Rekani’yi ziyaret eden Dösiad Başkanı Gültekin Gencer ve beraberindeki heyet, ticaretin gelişmesine yönelik ilk somut adımı attı. Buna göre Dösiad ve Erbil Yatırımlar Dairesi arasında karşılıklı iş birliği anlaşması imzalandı.
Dösiad Erbil ziyaret programı çerçevesinde Erbil Yatirimlar Dairesi (EYD) Başkani  Ahmed Rekani’yi ziyaret etti. Karşılıklı ticareti geliştirmenin yollarını arayan Dösiad, Erbil Yatırımlar Dairesiyle iş birliği anlaşması imzaladı.
Dösiad Erbil seyahati ziyaret programı çerçevesinde ticari temaslarını sürdürmeye devam etti. Programın ikinci günü  Erbil Yatırımlar Dairesi Başkanı Ahmet Rekani’yi ziyaret eden heyet, dairenin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Erbil Yatırımlar Dairesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Rekani, şunları söyledi:
“Erbil Yatırımlar Dairesi kurulalı iki yıl oldu. Eskiden Erbil’de  müteahhit ve inşaat  firmaları vardı. 2006’da yatırım yasası değiştikten sonra işle ilgili çağa uygun yasa çıkardık. Bizlerde bu yasadan faydalanarak çok güzel yatırımlar yaptık. Bu yasa yerli ve yabancı yatırımcılar için çok iyi şartlar sunuyor.Bu konuda endişeniz olmasın” dedi.
Rekani: “Türk işadamı Erbil’e gelsin,Erbil’de yatırım yapsın”
Türk yatırımcılardan memnun olduklarını dile getiren Rekani,”Biz her gün yabancılarla konuşuyoruz, onlarla iş yapıyoruz. Türk firmaları Erbil’de yaptıkları başarılı işlerle kendilerini ispatladılar. Türkiye’de çok iyi yatırımcılar var.Bu yatırımcıların sadece bir kısmı burada.İstiyoruz ki hepsi gelsin, Erbil’de yatırım yapsın” diye konuştu.
Gencer: “Erbil’e sizlerle iş birliği yapmaya geldik”
Dösiad  Başkanı Gültekin Gencer, EYD’li işadamlarına Antalya ve Döşemealtı ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Turizm,tarım ve ticaretin bir arada olduğu tek ilin Antalya olduğunu vurgulayan Gencer,şöyle devam etti:
“Antalya’da son yıllarda makine sanayisi oluştu. Antalya turizmde olduğu gibi makineleşmede de çok ilerleme kaydetti. En az 50 ülkeye ihracat yapan, alanında dünya markası işadamlarımız var. Makine sanayisinde ürettiğimiz her konuda tüm sektörler olarak birlik halinde iş yapabileceğimiz bir toplulukla beraberiz.Büyük hacimli firmalarla Erbil’e geldik.Çok çalışan, heyecanlı bir grupla bir aradayız.Derneğimiz kurulalı iki yıl olmasına rağmen yedinci seyahatini gerçekleştirdi.Biz Erbil’e sizlerle iş birliği yapmaya geldik.”
Antalya’dan Erbil’e ulaşımın çok kolay olduğunu belirten Gencer,”Antalya’dan Erbil’e iki saatte geldik. Erbil’de birlikte yatırım yapalım.Antalya’da üretilen malları bir araya getirerek, Erbil’in yeniden şekillenmesinde birlikte rol oynayalım.Üyelerimizi karşılıklı entegre hale getirip,biz bu entegrasyonda köprü olalım” diye konuştu.
Rekani: “Erbil’in gelişmesinde Türk işadamlarının rolü çok büyük”
EYD Başkanı Rekani, projelerini Türk şirketlere vermek istediklerine dikkat çekerek,”Erbil’de tüm sektörlerde yatırım ihtiyacı olduğunu ve Türk işadamlarının bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Özellikle Türk malı tercih ettiklerini vurgulayan Rekani,”Biz Türkiye’yi ve Türk işadamlarını çok seviyoruz.16 seneden beri Türklerle çalışmaktan gurur duyuyoruz. Erbil’in sanayiye çok ihtiyacı var. Erbil’de şirket kurun, şirket kurmanız için çok fazla teşvik ve yatırım kolaylığı sağlanıyor. Erbil’in gelişmesinde Türk yatırımcıların rolü çok büyük.Türklerin doğruluğu,ticaret ahlakı ve ürettiği ürünlerin kalitesi çok önemli.”dedi. Rekani iki tarafında birlik içinde olduğu bu işten güzel sonuçlar beklediklerini de sözlerine ekledi.
Başkanlığını Gültekin Gencer’in yaptığı 25 kişilik heyetin ikinci durağı  Erbil Ticaret Odası oldu. Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Celil  Xeyat ile görüşen heyet, Dösiad’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türk işadamlarını Erbil’de görmekten çok memnun olduklarını belirten Xeyat,” Dösiad’ın bu girişimi Erbil- Antalya ticari köprüsünün sağlamlaşmasında çok önemli rol oynayacaktır” dedi.
NBB Holding Başkanı Bulak: “Türk İşadamı Erbil’de zarar görmeyecek “
Dösiad Erbil Antalya iş forumunun düzenlenmesinde büyük rol oynayan NBB Holding Başkanı Dr Necati Bulak, NBB Holding’in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayramdan sonra yapılacak borsa içinde 4000kişinin çalışacağını belirten Bulak, NBB Holding  olarak görevlerinin Türkiye’de,Ukrayna’da Romanya’da bulunan işadamlarının Erbil’le iletişimlerini sağlamak olduğunu kaydetti.Gucci,Nestle Coca Cola gibi dünyaca ünlü firmaların marka haklarının NBB Holding’te olduğunu vurgulayan Bulak,”Sözünü ettiğim dünya markaları Erbil’de yatırım yapmak istiyor.Bizim görevimiz her iki grup arasında garantör olmak.Daha önce buraya gelen ve iş anlamında kötü deneyimler yaşamış işadamlarının kayıplarını en aza indirmek” dedi.Bulak, başarısını dünyaya kanıtlamış Türk işadamlarını Erbil’li mevkidaşlarıyla buluşturmanın kendisi için büyük gurur olduğunu da sözlerine ekledi.
Dösiad Başkanı Gültekin Gencer, ziyaret anısına  plaket ve Döşemealtı halısı takdim etti.,kaynak-haberantalya.com










.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder