28 Ekim 2012 Pazar

Antalya'da çelenk gerginliği

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için düzenlenen çelenk koyma töreni esnasında binlerce vatandaşın demir bariyerleri yıkarak tören alanına girmek istemesi sonucu arbede yaşandı. Polis biber gazı sıkarken, vali töreni iptal etmek istedi


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için binlerce yurttaş, CHP İl binası önden Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Yürüyüşe, CHP İl Başkanı Devrim Kök, Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, CHP Genel Merkez Kadın kolları Yönetim kurulu Üyesi İlkay Budak, İl Kadın Kolları Başkanı Sultan Yeğen, CHP İlçe Başkanları, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ile partililer katıldı. CHP’lilerin yürüyüşüne Atatürkçü Düşünce Derneği ile çeşitli sivil toplum kuruluşları da çelenkleriyle katıldı. Yürüyüş esnasında “Biz Atatürk’ün askerleriyiz” sloganları atılırken, bazı vatandaşlar ise gözyaşlarına hakim olamadı. Güllük Caddesi üzerinde bulunan binalardan ise vatandaşlar, yürüyüşe katılanlara alkış ve Türk bayraklarıyla destek verdi.
Tören alanında arbede
CHP ve sivil toplum kuruluşlarının yürüyüşü sırasında, Cumhuriyet Meydanı’nda da tören hazırlıkları yapılıyordu. Yeni yönetmeliğe göre, Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi Atatürk Anıtı’na çelenk koyması gerektiği için, CHP ve sivil toplum kuruluşlarının çelenklerinin meydana alınması engellendi. Polisin demir bariyerlerle çevirdiği Cumhuriyet Meydanı’na vatandaşların girmesi de engellenince, binlerce kişi demir bariyerleri yıkarak Cumhuriyet Meydanı’na girmeye çalıştı. Protokolün bulunduğu bölümden girilmek istenmesi ise kargaşaya neden oldu.
Çevik kuvvet ekiplerinin müdahalelerine rağmen barikatları yıkarak tören alanına giren gruplara biber gazı sıkıldı. Sıkılan gazdan polisler de dahil çok sayıda vatandaş etkilendi. Alana giren partililer, sloganlar atarak yürüdü. Vali Altıparmak ise çelenk sunma töreni sabote ediliyor gerekçesiyle töreni iptal ettiğini mikrofondan anons ettirerek duyurdu.
Vali’ye protesto
Olaylar devam ederken kürsüye gelen CHP İl Başkanı Devrim Kök, “Biz Cumhuriyet Bayramımızı kutlamaya geldik, olay çıkarmaya gelmedik” diyerek grupları sakinleştirmeye çalıştı. Başkan Kök’ün anonsuyla birlikte halk tören alanının dışına doğru geri çekildikten sonra, Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreni başladı. İl çelengi Vali Altıparmak koyarken, halk ıslıklarla valiye tepki gösterdi. Garnizon Komutanı Tuğgeneral Korkmaz çelenk koyarken, vatandaşlar da “Biz Atatürk’ün askerleriyiz” sloganı attı. Büyükşehir belediye başkanı Akaydın’ın çelenk koyması için anons yapılınca, vatandaşlar alkışlarla destek verdi. Çelenk koyma töreninden sonra 1 dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşı okunduktan sonra tören sona erdi. Antalya Valisi Altıparmak tören alanını terk ederken, AKP İl başkanı Mustafa Köse de arkasından yürüdü. Resmi törenden sonra CHP İl Başkanı Kök ile sivil toplum kuruluşlarının başkanları da Atatürk anıtına çelenk koydu.
'Ayıp Başbakan’ın'
Çelenk koyma töreninden sonra CHP İl Başkanı Devrim Kök, CHP Milletvekili Gürkut Acar, Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, Muratpaşa Belediye başkanı Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i de yanına alarak, bir konuşma yaptı. Kök, "Cumhuriyet kurulduktan sonra çelenk koyma törenleri yapılmaktadır. Biz de bugün Atatürk Anıtı’na gelerek çelengimizi koyduk. Bundan sonra da koymaya devam edeceğiz" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, "Bizim yaptığımız Atatürk’ün devrimlerine ve cumhuriyete sahip çıkmaktır. Bu ayıbın tamamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a aittir" diye konuştu. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ise, Antalya halkının cumhuriyete sahip çıktığını bütün ülkenin gördüğünü söyledi.
Vali: Bu olay sabotajdır
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, olayları sabote olarak niteledi ve şunları söyledi:
"Resmen kaba kuvvet kullanarak, tören alanındaki bariyerleri dağıttılar. Bu sabotajdır, başka bir şey değildir. Burası aşiret devleti mi yani. Kanun var, yönetmelik var, nizam var; herkes buna uymak zorundadır. Adı ne olursa olsun, rütbesi, görevi ne olursa olsun herkes buna uymak zorundadır. Eğer biz aşiret devleti değilsek, biz devletsek buna uyarlar. Ama daha sonra kendileri arzu ederlerse, biz izin vermesek de çelenklerini koyarlar biz de gereğini yaparız."
Bir gazetecinin 'Bu olayı provokasyon mı görüyorsunuz?' sorusuna Altıparmak, "Provokasyon bile değil, sabotajdır arkadaşlar. Bir tören sabote edilmiştir. Kimlerin sabote ettiğini sizler de gördünüz" diye cevap verdi. Vali Altıparmak, olaylı törenle ilgili sorumlu kim ya da kimler varsa haklarında soruşturma açılacağını söyledi.
Bir CHP’li gözaltına alındı
Çelenk koyma töreni esnasında binlerce vatandaş slogan atarak bariyerli devirip tören alanına girmesi sırasında yaşanan arbede sırasında CHP Şirinyalı mahalle delegesi olan Tahsin Aydoğdu isimli bir vatandaş, polis tarafından gözaltına alınarak Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Bunun üzerine ilk önce bazı partililer ile birlikte Avukat Murat Bulat ile Baştuğ Çalışır İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. Ardından ise CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ve İl Başkanı Devrim Kök de İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Cevher’den gözaltı ile ilgili bilgi aldı. Cevher, kendilerine verilen talimat ile CHP delegesi Aydoğdu’yu protokole hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığını belirterek, nöbetçi savcı ile görüştüklerini ve kamera görüntülerine göre gerekli işlemin yapılacağını söyledi.
Mahkemeye itiraz edildi
CHP Milletvekili Acar ise kendisinin de protokolde yer aldığını, ancak hakaretle ilgili bir şeyin geliştiğini görmediğini söyledi. CHP’li Avukatlar ise hiçbir delil ve şikayet olmadığı halde bir kişinin gözaltına alınmasının CMK’ya göre suç olduğunu hatırlatarak, eğer gözaltına alınacaksa, tutanak tutulmasını talep ederek, kendilerinin de Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edeceklerini söyledi. Avukatlar ayrıca, “Önce gözaltına alıyorsunuz, sonra delil yaratmaya çalışıyorsunuz” diyerek emniyetin tutumunu da eleştirdi. Tutulan tutanak ile CHP’li Avukatlar Mahkemeye itiraz etti. Milletvekili Acar ile İl Başkanı Kök de Antalya Valisi Altıparmak ile görüşme gitti. Acar, “Gerekirse İçişleri Bakanı ile de görüşürüm. Eğer yaşanan arbededen dolayı bir suçlu aranıyorsa, o zaman binlerce kişinin gözaltına alınması gerekirdi” diyerek tepkisini dile getirdi ..kaynak
 sol.org.tr- Antalya







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder