14 Ekim 2012 Pazar

AV.MUSTAFA KÖSE “Belediyeler güçlenecek, hizmet artacak”


AK Parti İl Başkanı Av. Mustafa Köse;

“Belediyeler güçlenecek, hizmet artacak”
AK Parti İl Başkanı Av. Mustafa Köse, son günlerde gündemi meşgul eden Büyükşehir Yasa Tasarısı hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama yaptı. Yasayla belediyelerin daha da güçlendirileceğini ve daha fazla hizmet üreteceğini belirten Köse, “Belediyeler daha etkin, etkili, vatandaş odaklı, hesap verebilen, katılımcı, saydam ve olabildiğince yerel bir yönetim anlayışına sahip olacak” dedi.
Büyükşehir Yasası’nın vatandaşlar için hizmet kalitesini geliştirerek memnuniyetini arttırmayı, diğer yandan da vatandaşların kamu yönetimine daha fazla katılımını sağlamayı öngördüğünü ifade eden AK Parti İl Başkanı Av. Mustafa Köse, “Vatandaşlarımızın refahının artırılması ve hayatının kolaylaştırılması yerel yönetimlerin sundukları hizmetlerle doğrudan ilgilidir. Bunun yanında, yerel yönetimler halkımızın demokratik hayata katılımını sağlamak bakımından da çok önemli bir fonksiyon ifa etmektedirler. Bu sebeple, yerel yönetimlerin sürekli geliştirilmesi ve etkin hizmet üretme kapasitesine sahip hale getirilmesi gerekmektedir. AK Parti iktidarında ilk yıllardan itibaren yerinden yönetimi daha etkili hale getirmek için önemli düzenlemeler yapılmıştır” diye konuştu.
İl sınırında hizmet edecek büyükşehir modelinin 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile İstanbul ve Kocaeli illerinde pilot olarak uygulandığını belirten Köse, “Bu model ile büyükşehirlerin imar, planlama, ulaşım, itfaiye gibi geniş çerçevede eş güdüm ve bütünlük içerisinde yürütülmesi gereken mahalli müşterek nitelikteki kamu hizmetlerinin sunumunda etkinlik sağladığı görülmüştür. Bu süreçte bazı tespitler de göz önünde bulundurularak yapılan düzenlemeler neticesinde yeni illerle birlikte 29 büyükşehir belediyesinde il sınırında hizmet üretilecek. İlçe belediyeleri, belde belediyelerinin ve mahalleye dönüştürülen köylerin katılımı ile daha da güçlendirilerek, kaynakların doğru yönetimiyle vatandaşlar için daha fazla hizmet üretilmesi sağlanacak” dedi.
Büyükşehir sınırları içinde birden çok yerleşim merkezi ve yönetim birimi bulunduğu için plan bütünlüğü ve koordinasyon sağlanamadığını belirten Köse, “Antalya’da da bunun bariz örneklerini yaşıyoruz ve maalesef kentimiz bundan olumsuz yönde etkileniyor. Kaynaklar etkin kullanılamadığı için israfa sebep oluyor. Sanayileşme, ulaşım ve çevre gibi artan sorunların hizmet üretme kapasitesi ve yeterli mali kaynaktan yoksun küçük ölçekli belediyelerce çözülmesi mümkün görünmemektedir. Bu durum, kaynakların etkin ve yerinde kullanımını engellemekte, küçük yerleşim birimlerinin yanı sıra nüfusun yoğun olduğu şehir merkezinde de ciddi yönetim sorunlarına yol açmaktadır. Bu çerçevede yönetim, planlama ve koordinasyon açısından belediye sınırı mülki sınır olacak biçimde ideal ölçekte hizmet üretebilecek güçlü yerel yönetim yapılarının varlığına ihtiyaç duyulmaktadır” diye konuştu.
AK Parti İl Başkanı Köse, Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte yerel yönetimlerde yeni bir reformun daha hayata geçeceğini belirterek, kazanımları ise şöyle sıraladı; “Büyükşehir alanında sunulan hizmetlerin tek merkezden yürütülmesi ile ortaya çıkan ölçek ekonomileri sayesinde hizmetlerde etkinlik, koordinasyon ve kalite yükselecek, daha az kaynak ile daha çok ve daha kaliteli hizmet sunulması mümkün hale gelecek. Halihazırda birden fazla merkezden verilen hizmetlerin daha büyük ve ideal ölçekteki bir merkez tarafından verilmesi birim maliyetler ve kişi başına kamusal harcamaları da azalacak. Geniş ölçekte hizmet üreten yerel yönetim birimleri gelişmiş teknolojilerle donatılabilecek. Bu yönetimlerde nitelikli teknik personel istihdam edilebilecek, ayrıca iş gücü uzmanlaşacağından verimlilik artışı sağlanacak. Merkezden gönderilecek kaynakların etkin kullanımını sağlayacak. İl sınırları içinde bütünleştirilmiş yerel yönetim birimleri arasında kaynakların kullanımı ve sahip olunacak imkanlar açısından daha adil bir yapı ortaya çıkacak.”
Büyükşehir Yasası’nın muhalefet partilerince eleştirildiğini ve gerçek dışı spekülasyonlar ile vatandaşların kafasının karıştırılmaya çalışıldığını belirten Köse, “AK Parti, milletin ve ülkenin menfaatleri doğrultusunda hizmet siyasetini sürdürmektedir. AK Parti kadrolarında hiçbir zaman koltuk, makam, mevki düşüncesi, endişesi ve kavgası olmamıştır, olmayacaktır. Bizimkisi millete hizmet noktasında bir bayrak yarışıdır ve böyle devam edecektir. Maalesef, muhalefet partileri bu anlayıştan yoksun olduğu için bizim yaptıklarımızı doğru anlamalarını da beklemiyoruz. Fakat, hizmet ettiğimiz vatandaşlarımız her şeyin farkında. Bizim için aslolan vatandaşımızın takdiri ve teveccühüdür” dedi.
Köse, kamuoyunda tam olarak bilinmeyen ve muhalefet partilerince kasıtlı olarak çarpıtılan bazı konulara da açıklık getirerek sözlerini şöyle sürdürdü;
“Kanun tasarısıyla Büyükşehir olan 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16.082 köyün tüzel kişiliği sona ermekte, büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleri ile köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılmakta, diğer illerde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyeleri ise köye dönüştürülmektedir. Antalya’da da 74 belde ve 539 köy mahalleye dönüştürülerek bağlı olduğu ilçe belediyesine dahil edilmektedir.
Gerek yeni büyükşehir belediyelerinin gerekse sınırları genişleyen büyükşehir ve ilçe belediyelerinin daha etkin hizmet sunabilmesini sağlayabilmek amacıyla bu yönetimlere gönderilen ödeneklerde artış sağlanmaktadır.
Kanun tasarısında orman köyleri ve orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazların orman köyü iken mahalleye dönüşen yerler için devam edecektir.
Aynı biçimde, ilçe belediyesine katılarak mahalleye dönüşen köy, köy bağlısı ve belediyelerce kullanılan mera, yaylak, kışlak gibi yerlerden bu mahalle sakinleri ve varsa diğer hak sahiplerinin 4342 sayılı Mera Kanunu hükümleri çerçevesinde yararlanmaya devam edecektir.
Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmayacak, bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücretin 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek. Yapılaşmalarda mahalle sakinleri lehinde kolaylıklar sağlanacak.
Ayrıca, köy iken mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinin altyapı hizmetleri için belediye ve bağlı idarelere yatırım bütçelerinin yüzde 10’unu 10 yıl süre ile ayırma zorunluluğu getirilerek bu yerlerde etkin hizmet sağlanması için tedbir alınmıştır.
Büyükşehir ilçe belediyelerine, tüzel kişiliği kaldırılıp mahalleye dönüştürülen köylerde yapılacak yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapma ve bu projelerden hemşerilerini ücretsiz yararlandırma görevi verilmektedir.
Merkezi idarenin taşrada yürüttüğü işlerle ilgili olarak hizmetlerin etkinliğini ve verimliliğini artırmak, kaynakların yerinde kullanımını sağlamak, hizmetteki aksamalara engel olmak, denetim alanındaki boşluğu doldurmak, rehberlik etmek, ayrıca afet ve acil yardım hizmetlerini yürütmek üzere büyükşehir belediyesi bulunan 29 ilde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri kurulmaktadır.
Büyükşehir belediye sisteminde yapılan yeni düzenlemeye paralel olarak, 5216 sayılı Kanun değişik maddelerinde uyumlaştırmalar yapılmıştır. Bu kapsamda olmak üzere; Kanunda “ilk kademe” ibareleri çıkarılmış, yeni büyükşehir tanımı yapılmış, büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle ilgili görevlerde yeni düzenlemeye gidilmiştir.
Ayrıca, oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) toplantılarına katılan ulaşımla ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları temsilcilerinin UKOME toplantılarına üye olarak katılmalarına imkan sağlanmaktadır.
Büyükşehir belediyelerinin bazı varlık ve kaynaklarını şirketleri aracılığıyla yarışma ve rekabet şartları oluşturmadan üçüncü kişilere ihalesiz olarak kiralama yetkisi sona erdirilmektedir. İmar mevzuatı uyarınca tahsil edilen otopark gelirlerinin büyükşehir belediyesine devri öngörülmekte ve bu gelirlerin otopark inşası dışında kullanılması engellenmektedir.
Amatör spor klüplerine malzeme yardımının  yanında nakdi yardım yapabilme imkanı ile uluslararası alanda başarı gösteren sporcularla birlikte onları yetiştiren teknik yönetici ve antrenörlerine ödül verilebilmesi imkanı sağlanmıştır.
Orman köylerinin mahalleye dönüşmesi halinde, orman köyü ve köylüsünün sahip olduğu haklar ile tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüşen köy ve belde halkının eskiden beri kullandığı mera, yaylak ve kışlak gibi yerlerle ilgili haklarının korunması sağlanmaktadır. “

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder