21 Eylül 2012 Cuma

BALYOZ DAVASINDA NİHAYET SONA GELİNDİ

Balyoz’da karar açıklandı: Üç komutana müebbet, 34 beraat var

İŞTE İLK DETAYLAR
- Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası, ifade vermediği için ayrıldı.
- Balyoz davasının bir numaralı sanığı Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'a ile eski kuvvet komutanları Emekli Oramirel Özden Örnek ve Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bu isimlerin cezası, 'Darbeye eksik teşebbüs' sebebi ile 20 yıl olarak belirlendi.
- MHP milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, Eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, Eski Birinci Ordu Komutanı Emeli orgeneral Ergin Saygun, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Deniz Cora, Emekli Koramirak Kadir Sağdıç, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tuğamiral Fatih Ilgar, Faili Meçhuller davasında da yargılanan Emekli Albay Cemal Temizöz, Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ve YAŞ Üyesi Bilgin Balanlı için 18'şer yıl ağır hapis cezası verildi.
- 'Islak imzalı' belgenin sahibi Emekli Albay Dursun Çiçek, Hipnozla ifade davasından da yargılanan emekli hakim albay Zeki Üçok ve Havelsan eski genel müdürü Faruk Ağayarman hakkında 16 yıl hapis cezası çıktı.

- 34 sanık hakkında beraat kararı verildi.

Balyoz davasının dün yapılan duruşmasında 7 saatlik aradan sonra karar veremediklerini belirten mahkeme heyeti, bugünkü duruşma başladıktan kısa bir süre sonra duruşmaya tekrar karar arası verdi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının 108'. duruşması saat 14.11'de başladı. Mahkeme heyetinin dava hakkındaki son kararını açıklaması beklenen duruşmaya tutuklu sanıklardan Ergin Saygun ile Hakan Mehmet Köktürk katılmadı. Kurmay Albay Köktürk'ün kalp krizi geçirdiği ve halen hastanede tedavi altında bulunduğu öğrenildi. MHP Milletvekili Engin Alan, Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'nın da aralarında sulunduğu 248 tutuklu sanık ile 11 tutuksuz sanık ise duruşmada hazır bulundu. Duruşma başlamadan önce sanık avukatları ve basın mensuplarının yer aldığı bölümde, yoğun ilgi nedeniyle izdiham yaşandı.
Nisan ayından bu yana mahkeme heyetini protesto ettikleri için duruşmalara katılmayan sanık avukatları, sanıklar ile sohbet etmek için avukat bölümünde yer aldı. Ancak duruşmanın başlayacağının anons edilmesi üzerine sanık avukatlarının tamanına yakını duruşma salonunu sanıkların alkışlarıyla terk etti. Sanık avukatlarından sadece 9 tanesi duruşmaya katıldı.
Duruşma salonunun bulunduğu binaya 500'ün üzerinde sanık yakını ve izleyici alındı. Duruşma salonunun 350 izleyici kapasitesi olması nedeniyle izleyicilerin büyük bazıları salona girilen iki koridora kadar girebildi. İzleyicilerin doldurması nedeniyle koridorlardan giriş ve çıkış güçlükle sağlandı.
Sanık yakınları, avukatlar ve sanıklar, duruşmanın başlamasını beklerken birlikte Onuncu Yıl Marşı, Harbiye Marşı ve Gençlik Marşını okudu. Zaman zaman sanıklar, izleyiciler ve avukatlar, birbirlerini alkışlayarak selamladı.
Duruşmanın başlamasıyla Mahkeme Başkanı Ömer Diken, dünkü duruşmaya katılmayan 4 tutuksuz sanığın son sözlerinin alınacağını söyledi.
Son sözleri sorulan tutuksuz sanıklar Özgür Ecevit Taşcı, Berna Dönmez, Erdem Ülgen ve Abdulkadir Eryılmaz, suçsuz olduklarını belirterek beratlerine karar verilmesini istedi.
Sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Dün sanıklara son sözleri soruldu. Duruşmaya karar için ara verdik. Ancak bir neticeye ulaşamadık. Duruşmayı bugüne erteledik. Bu gün yine son değerlendirmemizi yapmak üzere bir süre daha duruşmaya ara veriyoruz. Daha sonra heyetin karara varması halinde duruşmayı tekrar açacağız." şeklinde açıklama yaptı. Mahkeme Başkanı Diken'in bu sözlerinin ardından salondaki izleyiciler ve sanıklardan tepki sesleri yükseldi.
Öte yandan, davayı takip eden çok sayıda basın mensubu da kararın açıklanmasını bekliyor.
 ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder