19 Eylül 2011 Pazartesi

Hoca bile köpürdü


Hukuki bağımız yok dediği firma ve ortakları minibüsçülere karşı açtı ağzını yumdu gözünü.
Validatörünü al da git
İddiaya göre Halkkart’ı işleten A-Kent ve ortakları minibüsçülerin olduğu gizli toplantıda Akaydın, “Pazartesi neler olabileceğini biliyor musunuz? Rezil ettiniz her şeyi. Bir işi beceremediniz. Sökün validatörleri gidin” dedi. Çözüm için nakit biniş uygulaması kabul edildi.

Son olarak Perşembe günü Büyükşehir Belediye binası önünde MHP’liler ve halk toplanarak Halkkart ve yeni ulaşım sistemini protesto etmişti. Eylemciler belediyeyi basmak istemiş ama başarılı olamamıştı. Ardından iki tramvay hattını işgal etmiş ve yol kesmişti. Kulislerde dolaşan iddiaya göre eylemin yaşandığı 15 Eylül 2011 Perşembe akşamı Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın, Halkkart’ı işleten A-Kent yöneticileri, A-Kent’in yüzde 10 ortağı olan Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Gönenç yaşanan protestolar üzerine gizli bir toplantı yaptı.

Açtı ağzını yumdu gözünü
Daha önce, ulaşımı protesto edenlere Büyükşehir Meclisi’nde “Eşeklere validatör takalım” diyen, “Halkımız yeni ulaşım sisteminden memnun. Öncelikli amacımız ulaştırılan halkın mutluluğudur. Dünyanın her yerinde vatandaş gideceği yere haritayla gider. Antalya ulaşımda doğru yoldadır. Israrcı olursanız eşeklere validatör takmaya hazırım. Halkkart’ın bilişim sistemi bazı konularda geri kalmıştır. Halkkart ile hukuki bağımız yoktur. Okullar açıldığında ulaşım sisteminde bir sıkıntı daha yaşanacak ama elimizden geleni yapacağız” diyen Akaydın kulislerde dolaşan iddiaya göre ‘hukuki bağları olmadığını öne sürdüğü’ Halkkart ve A-Kent için açtı ağzını yumdu gözünü.

Sökün validatörleri gidin
İddiaya göre gizli toplantıda Akaydın, “Pazartesi neler olabileceğini biliyor musunuz? Rezil ettiniz her şeyi. Bir işi beceremediniz. Sökün validatörleri gidin” dedi. Halkkart’ı işleten A-Kent’in ortağı olan ve yeni ulaşım sisteminden mağdur olan Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Gönenç’te “Efendim validatörler kalsın. Yasakladığımız Halkkart şoför kartı uygulamasını getirelim. Halkkart’ı olmayan vatandaş nakit ücretle binsin. 1.70 lira ödesin. Ücreti şoför kartından kesilsin” dedi. Toplantıda alınan kararın ardından Minibüsçüler Odası ve Halk Otobüsçüleri Odası yönetimleri üyelerinin cep telefonlarına birer SMS mesajı attı.

Nakit yasağı bitti
Buna göre sürücüler artık nakit ücrette alacak. Nakit alma yasağı kalktı. Nakit ücret ödeyen için sürücü, Halkkart şoför kartını kullanacak. Şoför kartını kullanmayan sürücüler hakkında yasal işlem yapılacak. Her şoföre Halkkart tarafından bir kart tahsis edilmişti. Kartı olmayan ve nakit ücretle toplu ulaşımdan faydalanan vatandaş ücretini ödediğinde, ücreti şoför kartından kesiliyor ve böylece ulaşımda Halkkart kullanılıyordu. Bu uygulama yapılırken Halkkart kullanmak yerine nakit ücret ödeyen vatandaştan tam 2 buçuk lira alınıyordu. Yani şoför kartından 2 buçuk lira kesiliyordu. Bazı şoförler kartı okutmayarak nakit aldığı ulaşım ücretlerini cebine atıyordu. Bu uygulama 12 Ağustos 2011 günü yasaklanmıştı. Böylece ulaşımda nakit ücretle biniş dönemi sona ermişti.

Çaktırmadan eskiye dönüş
Ardından 20 Ağustos’ta yeni ulaşım sistemi devreye girerek 137 ulaşım hattı iptal edilmiş yerine 80 yeni hat getirilmişti. Tramvay güzergâhında oturanlar ve kentin uzak ilçelerinde yerleşenler, faydalanacak toplu ulaşım aracı bulamamıştı. Bu nedenle hat sayısı artırılmıştı ve sayı 100’ü geçmişti. Hat sayısı artırılmasına rağmen mesafeleri ise kısa tutulmuştu. Yani Akaydın başkan, iptal ettiği tüm otobüs ve minibüs hatlarını “çaktırmadan” tek tek bir şekilde iade etmeye başladı. Ama hatları kısalttığı için ulaşıma gizli bir zam yaptı.

Şükrü AĞIRMAN

http://www.akdenizmanset.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder