sayfa ve 192 maddeden oluşan Muratpaşa Belediyesi Emir ve Yasaklar Yönetmeliği kabul edilirse ilçe de hayat değişecek. Uygulanabilirliği tartışılan emir ve yasaklar içinde yok, yok.
Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yaşayan vatandaşın uyması gereken kurallar ile ilgili hazırlanan Emir ve Yasaklar isimli Yönetmeliğe ilişkin madde herkesi şaşırttı. Zabıta Müdürlüğünün talebi üzerine hazırlanan yönetmelikte uygulanabilirliği tartışılan emir ve yasaklar içinde yok, yok. Muratpaşa Belediyesi Emir ve Yasakları Yönetmeliği 12 sayfadan oluşuyor ve içinde 192 madde var. Yönetmelik, huzur ve sükûn, temizlik, düzenin sağlanması, sağlık ve esenlik, imar, trafik, daimi ve geçici Pazar yerleri, belediyenin ruhsat ve denetimine tabi işyerleri başlıklarını taşıyor. Çok iyi düzenlemeler getiren yönetmelik bu haliyle kabul edilirse kurban kesmek bile sorun olacak, evlere izinsiz klima takılamayacak, yanıcı parlayıcı ürün taşıyan tüpçü bile evinizin önüne park etmeye korkacak, esnaf kapısının önünde sandalye atıp oturamayacak, işyerinde akvaryum canlısı dışında hayvan bulundurulamayacak, kanalizasyon tıkanınca göl olan caddeden geçen araçlar üzerinize su sıçratınca ceza kesilebilinecek. Ancak yönetmelik halkın yaşam standartları ve haklarının korunması konusunda da çok büyük değişimler getiriyor. Ne var ki bütün emir ve yasakların uygulanabilirliği tartışma konusu oldu. Muratpaşa Belediyesi MHP’li Meclis Üyesi Fırat Özen, yönetmeliğin çok ağır olduğunu ve karma komisyonda bu durumun da görüşülmesini istedi.
Görüşülmesi için komisyona gönderilen yönetmelikte yer alan bazı ilginç ve uygulanabilirliği tartışmaya açık olan emir ve yasaklar ise şöyle:
-Belediyeden izin almadan, mesken ve işyerlerinin dış cephelerine klima takılması.
-Kaldırımlarda, yaya yollarında ve meydanlarda tekerlekli patenle kaymak, futbol oynamak, havalı tüfekle atış talimi yapmak, uçurtma uçurmak, bisiklet-motosiklet ve hayvan ile çekilen araçları kullanmak.
-Seyir halindeki araçların yayalar üzerine su ve çamur sıçratması.
-İşyerlerinde akvaryum canlıları dışında hayvan bulundurulması, beslenmesi ve her türlü haşeratın bulunmasını engelleyici tedbir alınmaması.
-Şehir içinde kaldırım ve amme mülkü üzerinde belediyece tespit ve tahsis edilen yerler dışında her türlü araç park etmek.
-Dam, teras, bahçe ve balkonlarda biriken karları, yaya ve araç trafiğini aksatacak şekilde umuma ait kaldırımlara ve yollara atmak.
-Büyük ve küçük her türlü hayvan ölülerini her nerede olursa olsun çöp konteynırına atmak. Açıkta bırakmak ve umuma mahsus yerlere atmak ve gömmek, cadde, sokak, bahçe ve halka açık alanlarda hayvan kesmek.
-Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı madde taşıyan araçların şehir içerisinde konutlara bitişik olarak park etmesi.
-Şehrin meskûn ve belediyece yasaklanan sahaları dahilinde bulunan pasajların, iş merkezlerinin ev ve apartmanların herhangi bir yerinde ve bahçelerinde çevreye rahatsızlık verecek şekilde aşısız, kaydı olmayan köpek ve bunun gibi evcil hayvanların, kümes hayvanlarının, güvercin ve bunun gibi kuşların beslenmesine mahsus yerler yapmak ya da bulundurmak yasak.
-Kişilerin rızası dışında fotoğrafını çekmek
-Açık alanlarda bulunan ve kamunun kullanılmasına sunulan bank, kanepe ve benzerlerini oturma maksadı dışında kullanmak
-Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere toplu taşıma araçlarında yüksek sesle müzik dinlenmesi.
-Turist olarak şehre gelen yabancılara, ilgili kurumlardan tercümanlık belgesi olmadan ve turistlerin rızası dışında zorla tercümanlık yapmaya çalışmak.
-Açıkta çevreye ve insanlara zarar verecek şekilde her türlü eşya taşımak.
-Cadde ve sokaklarda yardım amaçlı dahi olsa izinsiz olarak dergi, gazete ve benzeri ürünlerin satışı yapmak.
-Her ne suretle olursa olsun çevreyi kirletmek, cadde ve sokaklara çöp, izmarit atmak, tükürmek ve sümkürmek.
-Kirli, yağlı ve pis kıyafetle ve ellerinde gelip geçenleri ve etrafını kirletecek, lekeleyecek, iğrendirecek malzeme eşya vesaire ile kalabalık arasına girerek halkı rahatsız etmek.
-Araçlardan dışarıya, çöp, kağıt, sigara izmariti ve bunun gibi şeyler atılması.
-Torbalanmamış kömür satmak ve açık olarak taşımak.
-Yol ve kaldırımlarda odun kesmek ve çevreyi kirletmek.
-Belediyenin bakım ve sorumluluğunda olan kamunun yararlandığı ve gelip geçtiği yol kenarları, yeşil alanlar ve bunun gibi yerlerde çimenlere ve çiçeklere basmak, yük ve malzeme koymak, çimler üzerine araç park etmek, top oynamak, ağaçlara, fidanlara her ne suretle olursa olsun zarar vermek…Çiçek koparmak, ağaca çıkmak, hayvan bağlamak, ağaçlara ilan yapıştırmak, salıncak kurmak ve benzeri…
-Dükkanların önüne tezgah, stant, sandalye ve bunun gibi şeyleri koymak ve burada oturmak.
-Yol ve kaldırımları her ne suretle olursa olsun işgal etmek.
-Dükkanların sokak veya caddeye bakan cephelerine çivi, çengel ve benzeri şeyler çakarak ürün teşhir etmek.
-İşyerlerinin vitrin önlerine veya sürücünün dikkatini bozacak şekilde lazer ve projektör (ışıldak) ve bunun gibi elemanları koymak.
-Belediye tarafından kendisine tahsis edilen yerlerin bir kısmını veya tamamını başkasına kiralamak, devretmek ve amacı dışında kullanmak.
-İzin almadan şehir içerisinde ilan dağıtmak, reklam yapmak, tabela asmak…
-Pasaj, iş merkezi, çarşı ve benzeri yerlerde açılacak olan her türlü işyerinden bu gibi yerlerin koordinatlarına, ortak kullanım alanlarına, cadde ve sokaklara koku ve duman yaymak.
-Belediyenin gerekli gördüğü yerlerde binanın dış cephesinin, görüntü kirliliğini önlemek için belediyenin istediği renkte boyanmaması
-Belediyeden izin almadan yol, kaldırım ve asfaltın kazılması, paletli iş makinelerince veya herhangi bir sebeple asfalt yolların tahrip edilmesi, parke taşlarının sökülmesi, beton zeminlere zarar verilmesi.
-Kumar kastı olmaksızın kahvehane ruhsatı bulunan yerler dışında kağıt oyunları, okey ve bunun gibi oyunlar oynatılması
Şükrü AĞIRMAN
http://www.akdenizmanset.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder