26 Temmuz 2011 Salı

- Dünyada bir ilk Antalya'da gerçekleşti...


Dünyada ilk kez ana atar damara (aort) stent içerisine stent takılarak bir operasyon gerçekleştirildi.
Antalya'da özel bir hastanede Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr.Dr. Afşin Yaveri tarafından gerçekleştirilen ve dünyada bir ilk olduğu söylenen stent içerisine stent yerleştirme operasyonu başarıyla uygulandı.
Antalya'da, 2008 yılının Kasım ayında Kıymet Aydın (29) doğumsal kalp hastalığı sonrası tedavi oldu. Ancak, 2011 yılı itibariyle Aydın'ın hastalığının tekrar nüksettiği, hastanın çabuk yorulma ve solonum sıkıntısı ile hastaneye başvurduğu belirtildi. Daha önce yapılan ameliyatın başarılı geçmesine rağmen yüksek kan basıncı sonucunda kapatılan damardan tekrar geçişin başlamasının saptanması üzerine Antalya'da özel bir hastanede görev yapan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr.Dr. Afşin Yaveri tarafından daha önce bir benzeri yöntemi uygulanmayan bir operasyon yapılmaya karar verildi.
Dünyada ilk olarak gerçekleştirilen operasyon hakkında bilgi veren Yaveri, hastanın doğumsal damar yapısı nedeniyle aortun üst tarafının 4 santimetre çapında alt tarafının çapının da 2,1 santimetre çapında olduğunu söyledi. Yaveri, hastanın durumu hakkında şu bilgileri aktardı: "Ana atar damarla (aort) akciğere giden damar arasında bir köprü damar var. Kıymet Aydın, iki sene önce bir ameliyat oluyor. Ameliyat sonrası seyrek görülen bir durum ortaya çıkıyor ve damardan tekrar geçiş başlıyor. Bu geçişin
başlaması biraz gürültülü oluyor. Ana atar damarda bir balonlaşma gerçekleşiyordu. Bu yüzden ikinci yapılması gereken ameliyatta çok riskli olacaktı."


Başka örneği yok
Hastaya alternatif bir cerrahi yöntemle müdahale ettiklerini kaydeden Yaveri, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir ameliyatın riski çok fazlaydı. Hastanemizde bacak atar damarından girişimde bulunduk. Hatta karın atar damarından girip ana arterin içine bir damar yerleştirmeyi planladık. Aortun üst tarafındaki çapı ile alt tarafındaki çapı arasında bir uyumsuzluk söz konusu olduğu için bu hasta için özel bir stent imal edilmesi gerekiyordu. Aorta ince bir stent koyup orayı güvenliğe aldıktan sonra oraya
daha kalın bir stent yerleştirerek tedavisini planladık. 6 saat süren bir ameliyatla gerçekleşti."
Hastanın bugün taburcu olacağını anlatan Dr. Yaveri, şunları söyledi: "Daha sonra yaptığımız şeyi araştırdığımızda stent içerisinde stent yerleştirilmesinin bir örneğinin olmadığını gördük. Eğer bir merkeze sipariş verilmiş olsaydı hastamıza 15 bin Avro'dan başlayan fiyat verilecekti. Zaman kaybının da önüne geçtik. Damar içerisine damar yerleştirerek yapılan girişimler Türkiye'de pek çok merkezde yapılıyor."


Sağlığıma kavuştum

Alanya'dan Antalya'ya gelen bir kız çocuğu sahibi 29 yaşındaki ev hanımı Kıymet Aydın, başarılı bir ameliyatın ardından sağlığına kavuşmanın mutluğunu yaşadı. Bugün taburcu olacak olan Kıymet Aydın, eşi ve doktorunun riskli ameliyat öncesi kendisini kandırdıklarını belirterek, "Hastaneye çarpıntı, nefes darlığı, yürüme zorluğu çekmem nedeniyle geldim. Şimdi çok daha rahatım. Eşim beni ameliyata girmem için kandırdı. Çok basit bir ameliyat diye girdim. Ama ameliyatın riskli olduğunu sonradan öğrendim.
Eşim benim en büyük desteğim her zaman yanımda oldu. Doktorumuza güvenerek buraya geldik. Ekibi ve kendisi çok başarılı. Bana yeniden hayat verdiler" dedi. Kıymet Aydın, taburcu olunca yapacağı ilk işinin dört yaşındaki kızı Öykü'ye doyasıya sarılmak olduğunu sözlerine ekledi.


Eşimi kandırdım
Alanya'da turizm sektöründe çalışan 34 yaşındaki Ali Aydın ise, ameliyat öncesi eşinin durumu ile ilgili neler yapılabilir noktasında çok araştırma yaptığını söyledi. Doktoru daha önceden tanıdıklarını anlatan Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Çoğu yerde yapmaya cesaret edilemeyen bir durumdu. Bizzat bunu bana söylediler. Doktorumuz beni, eşimin durumu hakkında bilgilendirdi. Eşimi bu riskli ameliyata hazırlamam gerekiyordu. Bu esnada eşime operasyonu hafifleterek anlatmam gerekiyordu. Eşime sadece
bir anjiyo ile 10-15 dakikada ameliyatta çıkacağını söyledim. Başarılı bir ameliyatla eşim sağlığına kavuştu."

http://www.akdenizhaberci.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder