4 Temmuz 2011 Pazartesi

- Antalya Sevdalıları 22 dedi


Antalya Sevdalıları Platformunun 22. buluşması gerçekleşti. Antalya Pazarcılar Odası’nın misafirperverliğinde Pazarcılar Odası yönetim binasında gerçekleşen buluşmaya çok sayıda gazeteci katıldı.
Antalya Semt Pazarcıları Odası Başkanı İsmail Öz, yönetim kurulu üyesi,Antalya Konfeksiyoncular Odası Başkanı Yusuf Kurul, Konyaaltı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Durali Kolpak, Türkiye Partisi Muratpa İlçe Eski Başkanı Bülent Önder ve Erkan Oto İç Dizayn yetkilisi Samet Özvanlıgil’in de yer aldığı toplantının açılış konuşmasını yapan platform sözcüsü Ali Ay, platforma desteğinden dolayı Başkan İsmail Öz’e teşekkür etti. Antalya Sevdalıları Platformunun 22 haftalık serüvenine değinen Ay, her hafta düzenli olarak bu platform Antalya’ya dair sorunları konuşuyor, şikayet ve çözüm noktalarını manşetlere taşıyor. İstikrar ve devamlılığın olduğu yerde güven ve dikkate alınma meydana gelir. Bu yolculukta her hafta enerji tüketen platform üyelerine ve sürekli katılarak platformun büyümesine destek olan katılımcılara teşekkür ediyor, 25. Buluşma ile platforma Ramazan molası vermeyi hedefliyoruz dedi. Bu ülkenin insanları olarak daha iyi şartlarda yaşamayı hak ediyoruz diyen Ay, daha iyi yaşam, daha iyi anayasa, daha demokratik bir Türkiye için tüm partilerin mecliste yer alıp, üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Platforma ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Antalya Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz ise uzun soluklu ve sürekli bir oluşumun içinde yer almak en büyük arzumuz. Bu nedenle Pazarcılar Odası olarak sizlerin yanında olduğumuzu hissettirmek adına bu platforma ev sahipliği yapıyoruz. Bu nedenle platforma katılan ve destek olan tüm emekçilere teşekkür ediyorum dedi.


Pazarcı esnafı yaptırdı, Evcilmen yapmış gibi kasıldı
Antalya Pazarcılar Odası olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Öz, bu güne kadar pek çok soruna çözüm getirdik. Vatandaşlarımızın daha sağlıklı ortamlarda Pazar alışverişlerini yapabilmesi için enerji tükettik. Ne yazık ki son dönemlerde odamız ve şahsım ile ilgili Muratpaşa Belediyesi tarafından sorunun kaynağı gibi gösteriliyoruz. Örneğin, Kızıltoprak pazarı nedeniyle gazetelerde yer alan bir habere dikkat çekmek istiyorum. Kızıltoprak kapalı pazarında oda ve İsmail Öz olarak ne anlaşmasında, ne kurulmasında, ne de yapılaşmasında varım. Ortada bir rant kavgası var, bu kavgaya biz de çekilmek isteniyoruz. Kızıltoprak Pazar yeri Antalya Sebzeciler Odası tarafından yapılmıştır. Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen Antalya Sebzeciler Odası ile anlaşarak pazarın işleyişinde Sebzeciler Odasını muhatap kılmıştır. Ayrıca ben pazarın açılışına da gitmedim, nedeni ise Yenigün Mahallesine yeni Pazar yapıldı. Pazarın her şeyini esnaf yaptırdı. Süleyman Evcilmen ise vatandaşın yaptırdığı pazarı sanki kendisi yapmış gibi çıktı ve bir konuşma yaptı. 400 Pazarcının olduğu açılışta pazarı yaptıran üyelerimize bir teşekkür bile etmedi, yapılanları kendisi yapmış gibi gösterdi. O gün pazarcı esnafı boynu bükük döndü. Bu nedene Kızıltoprak Kapalı pazarının açılışına bu nedenle gitmedim dedi.


İsmail Öz’e kızabilirsin, ama esnafa küsemezsin.
Evcilmen’in seçimlerden önce yaptığı Pazar açılışlarında emek verenlere emeklerinin karşılıklarında bir teşekkür etme nezaketini göstermediğini dile getiren Öz, Evcilmen beklide bana kızmıştır. Olayı kişiselleştirerek tüm fedakar esnafımızı görmezden gelmiştir. Bir işe başlarken niyetin kötüyse, akıbetinde kötü olur. İnsanları parçalamak çok kolaydır. Buradaki hedef Antalya’daki pazarcıları iki bölmekti. Buradaki niyetin kötü olduğunu düşünüyoruz. Her şeye rağmen bu başarılamadı dedi. Antalya’nın önde gelen insanları ayrıştırıcı değil, birleştirici olmalı diyerek Evcilmen’e eleştiride bulunan Öz, şimdi ne oldu, Kızıltoprak Kapalı pazarı hala kurulamadı. Kendi içlerinde anlaşamıyorlar. Pazarcılar Odası o pazarda devre dışı. Burada suçlu tamamen Süleyman Evcilmen’dir. Sebzeciler Odası’nın yetki alanında olmayan bir durum var ortada. Pazarcıların sorununu Pazarcılar Odası bilir. Pazarda sadece sebze meyve satılmıyor, konfeksiyon, balık, şarküteri ürünleri yani sebzeciliğin dışında pek çok ürün satılıyor. Bu alanda üyelere sahip oda ancak sorunu çözebilir. Zaten Kızıltoprak pazarı Sebzeciler Odası’nın tek yaptırdığı Pazar alanıdır dedi.


Çalışan, üreten insana hırsız muamelesi yapılıyor.
Antalya’da yaptıkları çalışmalar ile ilgili dikkat çeken bilgiler veren İsmail Öz, özellikle çalışmaya çalışan, proje üreten insanlara yakıştırılan bu adam yiyor iftirasını atanlara çok kızıyorum dedi. Antalya Pazarcılar Odası olarak 25’e yakın kapalı Pazar yaptıklarını belirten Öz, bu yapı içerisinde 11 bin kişiye istihdam sağladık. SGK Yanında bulunan Çarşamba pazarını da biz yaptık. Maliyeti altı milyon lira. Bayındırlık birim fiyatı ise 13 milyon lira. Bu örnekleri yapılan yatırımların büyüklüğü nedeniyle veriyorum.

Biz yapıyoruz, Muratpaşa yıkıyor
Biz Muratpaşa Belediyesi ile yaptığımız işlerde ilk başlarda iyi niyetli düşünce içerisinde çalıştık. Daha sonra ne olduysa bizim yaptığımız pazarlarda belediye, işgaliye alanlarından işletme ücreti adı altında paralar talep etmeye başladı. Bu süreç mahkeme safhasına gelince daha da ilginç gelişmeler yaşandı. Süleyman Evcilmen’in bizden istediği paralar ve mahkemeye yansıttığı para arasında 500 bin lira fark var. Hatta Cihan Bulut mecliste bu farkı sordu hala cevabı verilmedi. Soğuksu pazarını esnafın parası ile yaptık Soğuksu pazarı yıkıldı. Meltemde Pazar kuracağız diye yer yaptırdılar yerinde yeller esiyor. Meltem, Şirinyalı, Memurevleri pazarları kalktı. Tüm bunların temelinde birilerin hukuk adı altında yaptığı girişim ve işlemler var. Ben bu hukuku bir türlü çözemedim. Devlet iş kurması için hibe krediler verirken, pazarcı esnafı kendi parası ile yer almak, işleyişini kurmak istiyor buna sürekli engel çıkartılıyor. Belediyeler kamu alanları yaratmak zorundadır. Bu kamu alanlarında biri de Pazar alanlarıdır. Pazarcıların yıllardır verdiği bir mücadele var. Temsil noktasındaki insanların başarılı olması demek toplumun başarılı olması demektir. Bu nedenle sorun çıkaran değil, çözüm üreten öncüler olmalıyız.

Önce izin verdiler, sonra gelip yıkmak istediler
Meltem’de yapılması planlanan Pazar yeri ile ilgili yaşadıkları ilginç olayı anlatan Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, Meltem Pazar yeri mahkeme kararı ile kalktı ve sonrasında balık restaurant oldu. Bunun üzerine bizde Meltem’de Pazar alanı olabilecek bir alan satın aldık. Buraya belediyenin öncülüğünde beton döküldü. Bizim hedefimiz Meltem’de vatandaşları ve esnafımız rahatlatacak bir Pazar kurmaktı. Tüm çalışmalar bitirildi, belediye ve zabıta ile ortak hareket ederek Pazar alanı kuruldu. Aradan iki yıl geçti tarafımıza pazarın kaldırılması gerektiği ile ilgili bir yazı geldi. Pazarın belediyeden izinsiz yapıldığı, bu nedenle iki hafta içerisinde kaldırılması gerektiği, aksi taktirde hukuki süreç başlatılacağı belirtildi. Bu yazı bizde şaşkınlık yarattı. Nedeni ise, temelinde belediyenin araçlarının ve zabıtasının çalıştığı, iki yıl belediyenin temizlediği Pazar alanının, haberimiz yok izinsiz kurulmuş yazısı ile kaldırılmak istenmesidir. Biz Pazar alanının 500 m2 sini satın almışız. 600 m2 sini noter satışı ile satın almışız, 1000 m2 de muaffakatname almışız. Yani ortada bilinen ve verilen bir izin var, ama haberimiz yok boşaltın diyen bir zihniyet var. İşte biz bu şartlarda hizmet etmeye, çözüm üretmeye çalışıyoruz.


Denetimler belediyeye ait
Antalya’da pazarlar ile ilgili şikayetlerin sürekli kendilerine geldiğini, bu noktada denetimlerin ise sorumlu belediyeler de olduğunu hatırlatan Öz, pazarcı esnafına standını buraya kur diyorlar. Bu alanda vatandaş rahatsız olacak mı, vatandaşın yaşam alanına olumsuz etki ediyor mu bunu hesaplamıyorlar. Sonra da vatandaşlar ile pazarcılar odasının karşı karşıya getiriyorlar. Pazarların sağlık, temizlik, fiyat ve düzen denetimi belediyeler tarafından yapılmalı. Muratpaşa Belediyesi bu konuda denetimlerini gerçekleştirmiyor dedi.

Buluşmada Konfeksiyon Odası ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getiren ….. ise özellikle azalan üye sayılarına dikkat çekti. 800 ün üzerinde üyeye sahip olduklarını, bu sayının ise 500’e düştüğünü dile getiren …., konfeksiyoncuların tükenme noktasına gelmesindeki en büyük etkenin açılan alış veriş merkezleri ve marka adı altında açılan pahalı işletmeler. Diğer yandan Antalya Ticaret Odası ve Esna Odası arasında yaşan bir olay var. Ticaret Odasına kaydolan esnaf ruhsat alırken ustalık belgesi istemiyorlar. Esnaf Odası’na kayıtta ise hangi meslekte olursa olsun ustalık belgesi isteniyor. Yoksa ruhsat vermiyorlar. Tabi bu olumsuz tablo çıkan bir yasa nedeniyle meydana geldi. Bizim isteğimiz Ticaret Odası’nda ustalık belgesi şart koşulmazken, esnaf odasında da bu zorunluluğun kalkması. Bu sorunda dolayı da yeni açılacak konfeksiyoncuların dirençleri kırılıyor, açılacak işletmeler doğrudan etkileniyor dedi.



Buluşmaya katılanlar
Antalya Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz
Konyaaltı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Durali Kolpak
Antalya Konfeksiyoncular Odası Başkanı Yusuf Kurul
Muratpa İlçe Eski Başkanı Bülent Önder
Erkan Oto İç Dizayn Samet Özvanlıgil
Akdeniz Son Baskı Gazetesi İmtiyaz sahibi Ali Ay,
AntalyaBurada.com imtiyaz sahibi Murat Seyirci,
Antalyahaberbülteni.com imtiyaz sahibi Ahmet Demir,
Hilal Gazetesi adına Abdulkerim Kurt,
serihaber.com imtiyaz sahibi Yalçın Küçük,
Yüzyıl Gazetesi muhabiri Murat Şentürk,
Atak Gazetesi imtiyaz sahibi Murat Doğan,
Beyaz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ayşe Doğan
akdenizhaberci.com ve Antalya Medya Takip imtiyaz sahibi Birgül Yüksel
Gazeteci Murat Yüksel

http://www.akdenizhaberci.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder