17 Şubat 2013 Pazar

MV.HÜSEYİN SAMANİ “ Yerli tohum sektörü büyüyor ”


Seçim bölgesinde bir dizi ziyaret gerçekleştiren AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, yeni bir yapılanmaya giden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın politikaları ve uygulamaları neticesinde tarım sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, Tarım sektörü temsilcileri ile kurum ve kuruluşları ziyaret etti. İl Yönetim Kurulu Üyesi Osman Dirican ve il eski yönetim kurulu üyesi Erdal Şahin Kaya ile birlikte ilk olarak Tarım Kredi Kooperatifi Antalya Bölge Birliği’ni ziyaret eden Samani, Bölge Müdürü A. Naci Yorgancıoğlu ve yardımcıları ile görüştü. Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Şirin’in de bulunduğu ziyarette, kooperatifin Antalya bölgesindeki çalışmaları hakkında bilgi alan Milletvekili Samani, tarım sektöründe son yıllarda sevindirici gelişmeler yaşandığını ifade etti.

2002 yılında AK Parti iktidarı ile tarım sektöründe büyümenin başladığını belirten Samani, “Ekonomimizin lokomotif sektörlerinden olan Tarım sektörü, hükümetimizin politikaları sayesinde üretimden tüketime kadar, daha teknolojik, daha güvenli, daha kaliteli bir yapıya sahip olurken hacim olarak da kat kat büyüdü. Üreticimize teşvik ve destek sağlandı, minimum hatta sıfır faizle kredi kullanım imkanı sunuldu. Kendisini yenileyen ve geliştiren Tarım Kredi Kooperatifleri de tarım sektörünün lokomotifi haline geldi. Ortaklarına çeşitli destekler sunan Tarım Kredi Kooperatifi’nin bilançosu, hem kendisinin hem de lokomotifi olduğu tarım sektöründe yaşanan sevindirici gelişmelerin göstergesidir. 2002 yılında Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği kredilerin yüzde 30-40 civarında olan geri dönüş oranı, bugünlerde yüzde 95’lere ulaşmıştır. Bu oran çiftçimizin, üreticimizin refah seviyesinin arttığını işaret etmektedir” diye konuştu. Tarım Kredi Kooperatifi Antalya Bölge Müdürlüğü ziyaretinin ardından BATEM’i (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) ziyaret eden Milletvekili Samani ve beraberindekiler, Müdür Abdullah Ünlü ile bir süre görüşüp, çalışmalar hakkında bilgi aldılar. BATEM’in Narenciye Tesisleri’nde incelemelerde bulunan Samani, ürün satış merkezini de ziyaret edip, üretim ve satışlar hakkında bilgi aldı.

AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, daha sonra tarım sektörü temsilcileri olan Yerli Tohum Islah ve Üreticileri ile bir araya geldi. Sektör temsilcileri ile mevcut durumun değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri konuşuldu. Antalya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Hüseyin Samani, son yıllarda önemli gelişme kaydeden Yerli Tohum Islahı ve Üretimi sektörünü önemsediğini belirterek, “Yerli tohum ıslahı ve üretiminin artması ve sektörün gelişmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve önünün açılmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Belirli aralıkla sektör temsilcileriyle bir araya gelip, birlikte çalışacağız. Geçmiş yıllarda yok denecek az olan yerli tohum ıslahı ve üretimi, bugün yüzde 40 seviyesine ulaşmış, hatta kavun, biber gibi bazı sebze türlerinde yüzde 80 oranındadır. Yerli tohum üretimi ve kullanımı artarken, İsrail menşeili tohum kullanımı ise, yüzde 5’in altına düşmüştür. Bu çok önemli bir gelişmedir. Ülkemizde 75 milyon, dünyadaki 7 milyar insanın gıdasını kontrol eden stratejik bir sektör olan tohumculukta, yerli tohum ıslahı ve üretimini daha da artırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu. Sektörün gelişmesi için yapılması gereken çalışmaların konuşulduğu toplantıya Tohumculuk sektörünün önde gelen firma sahiplerinden Mehmet Yüksel (Yüksel Tohumculuk), Mehmet Ülger (Ülger Tohumculuk), Ali Rıza Ünal (Gento Tohumculuk), Ali Rıza Akıncı (İstanbul Tohumculuk), Osman Dirican (Anamas Tohumculuk) ve Erdal Şahinkaya (Lider Tohumculuk) katıldı.
ANTBLOGHBR / Mehmet BULUT







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder