22 Şubat 2013 Cuma

KILIÇDAROĞLU ANTALYADA


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, batı Akdeniz ilçelerine dönük çalışmasının ilk durağı Kemer’de halka hitabetti. Kemer’de 2B mağdurlarının şikayet ve talepleriyle karşılaşan Kılıçdaroğlu, konuşmasının önemli bir bölümünü bu konuya ayırdı. Kemal Kılıçdaroğlu Kemer’de 2B ile ilgili şu konuşmayı yaptı.
 “2B, uzun zamandır Türkiye’nin gündeminde… İlk kez 2B konusuna bakışımızı ilk kez, İstanbul Sultanbeyli’de yaptığımız bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurduk. 2B arazisi dediğimiz; aslında köylüye babasından dedesinden kalan, yıllardır çalıştırdığı, ektiği, biçtiği, ürün elde ettiği araziler. Şimdi diyor ki hükümet, (Bunlar devlete aittir. Ben bunları size satacağım. Ya alırsınız, ya da gidersiniz)
 Parlamentoya verdiğimiz kanun teklifinde şunu söyledik; (Orman köylüsünün 2B arazisi o orman köylüsüne her hangi bir ücret alınmadan tapusu verilmedir.) Bizim düşüncemiz bu, orman köylüsü için… (Onun dışındakiler için esas bedel emlak vergisi bedeli olsun, emlak bedeli ne ise, nasıl bedellendirilmiş ise onun üzerinden tapu verilsin.) Bizim düşüncemiz bu.
 Bu düşüncemizi parlamentoda, komisyonlarda görüşülürken ısrarla ama ısrarla savunduk. Ama AKP hükümeti önce şöyle söyledi; (2B arazilerinden büyük paralar kazanacağım.) Ne kadar? (25 milyar dolar.) Bir arkadaşımız çıktı köşesinde şunu yazdı arkadaşımız; (25 milyar dolar toplarsan ben de Taksim’e çıkar horoz gibi öterim. Böyle bir para yoktur köylüde) dedi. Ve zaman döndü değişti, o arkadaşımızın söylediğinin ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı. Yok öyle bir para… Köylüde yok zaten 25 milyar dolar. Sonra düşündüler, (10 milyar dolar para kazanacağız) diyorlar.


Değerli arkadaşlar, emlak vergisi değeri devletin tespit ettiği rakamlardır. Eğer biz bu bedelleri esas alırsak, yıllardır var olan ve yıllardır çözülememiş olan bu sorunu barış içinde çözmüş olacağız, köylüyü küstürmeyeceğiz, onun arazisini daha güvenli ekip biçip üretmesine katkıda bulunacağız. Bu önerimizi kabul etmediler.

Önümüzdeki hafta yeniden tekrar bir kanun teklifi vereceğiz. Sizlerden isteğim, AKP milletvekillerini sıkıştırın. CHP’nin teklifine evet desinler. Çünkü biz, sizin sahip çıkmanızı istiyoruz. Eğer siz toprağınıza sahip çıkarsanız emin olun siz ülkenize sahip çıkıyorsunuz demektir. Vatanınıza sahip çıkıyorsunuz demektir.

Onlara diyoruz, (Köylünün elinden arazilerini alırsanız, ne yiyecekler, nereye gidecekler? Köyünde 2B arazisini eken diken insan devlete yük mü oluyor?) Hayır olmuyor. Çalışıyor, üretiyor, alın teri döküyor, ürün elde ediyor, ürününü satıyor e bizler de herkes de kazanıyor. Herkes kazansın! 2B arazisini köylünün elinden alırsanız, en büyük zararı köylüye vermiş olursunuz.

Sizden isteğim; bizim söylediklerimizi yakından takip edin. Bu tasarı ilk parlamentoya geldiğinde açıkça söyledik, (bu tasarıdan bir şey elde edemezsiniz) dedik. (Köylü bu parayı ödeyemez, mümkün değil) dedik. Mazot alamıyor ki ödesin. Üstelik bu arazi, ona dedesinden kalan arazi. Ekiyor biçiyor vergisini ödüyor, niye elinden alıyorsunuz? (Yüksek bedelli yapacağız, belirleyeceğiz, rayiç bedeli yüksek olacak, birileri gelecek onların ellerinden alacak arazileri)…

Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz bu işin takipçisi olacağız. Hiç endişe etmeyin. Az önce de ifade ettim, sesimize kulak verin, çünkü biz sizin sesiniziz. Parlamentoda, sokakta, çarşıda, kahvede, halde her yerde sizin sesiniziz. Sizin için çaba harcayacak, sizin için mücadele edeceğiz. Bu rayiç bedelini gerçek insaflı noktaya indirilebilmek adına her türlü çabayı göstereceğiz. Sizin sesinizi Ankara’ya taşıyacağız. Sizin sesiniz Ankara’da yankılanacak. Önümüzdeki günlerde parlamentoda bu konuda yoğunlaşacağız. Sizin sorunlarınıza sahip çıkmak, bizim boynumuzun borcudur”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder