7 Ocak 2013 Pazartesi

BAŞBAKAN ERDOĞAN ’’ Türk ve Gabonlu işadamlarına hitap etti ’'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cite de la Democratie’de düzenlenen forumda Türk ve Gabonlu işadamlarına hitap etti.

Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, 2015 yılı için Afrika ile ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ve bunda kararlı olduklarını belirterek, Gabon ile ticaretin de çok farklı boyutlara taşınacağını söyledi. 
Sözlerine Gabon ve Türkiye arasında 2011 ve 2012'de cumhurbaşkanı düzeyinde karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirildiğini anımsatarak başlayan Erdoğan, 2013 yılındaki ilk yurt dışı ziyaretini de Gabon'a yaptığını belirtti. 
Erdoğan, ''Bu, ilişkilerimizi bir adım daha ileriye taşımanın alametidir'' dedi. 
Hükümet olarak amaçlarının müteşebbisler için gerekli hukuki altyapıyı hazırlamak ve yatırım için teşvik etmek olduğunu dile getiren Erdoğan, bu amaçla ekonomik anlaşmaların bir an önce imzalanıp yürürlüğe girmesine önem verdiklerini kaydetti. 
Türkiye-Gabon arasındaki ticaretin, 2007-2010 arasında küresel krizin etkisiyle düşüş eğilimine girdiğini ancak 2011'de ticarette artışın başladığını söyleyen Başbakan Erdoğan, ''2012'nin 11 aylık rakamlarına baktığımızda 41 milyon dolarlık bir ticaret hacmini yakaladığımız görülüyor. Aralık ayı da netleşip bunun üzerine eklendiğinde 2007 yılındaki seviyenin üzerine çıkmış olacağız'' diye konuştu. 
Bu rakamı yeterli görmediklerini belirten Erdoğan, ''İki ülkenin potansiyelinin bunun kat kat üzerinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yeni süreçte daha fazla çalışarak, işbirliğimizi her alanda daha fazla geliştirerek, kısa süre içinde inşallah bu rakamları katlayarak artırmış olacağız. Özellikle iş adamlarımızın sektörel bazda muhataplarıyla yarın yapacakları görüşmeler büyük önem arz ediyor'' değerlendirmesinde bulundu. 
Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: 
''2015 yılı için Afrika ile ticaret hacmi hedefimiz 50 milyar dolardır ve bu hedefi yakalamakta kararlıyız. Bu durarak olmaz, çalışarak olur. Çalışacağız, koşturacağız, kovalayacağız ve bu koşturmanın neticesini alacağız. Bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlerken eminim ki Gabon ile de ticaretimizi çok farklı boyutlara taşımış olacağız.'' 
Bu ziyaret sonrasında Türkiye ile Gabon arasında iş konseyi kurulacağını bildiren Erdoğan, ''İş konseyinin kurulmasını çok önemsiyoruz. Afrika'da 16 ülkeyle iş konseyleri kurduk'' dedi. 
''Yapılanlar, yapabileceklerimizin yanında küçük kalıyor''
Türk müteahhitlerin 2011 yılında Afrika genelinde yaklaşık 2 milyar dolarlık proje üstlendiğini, 2012'de sadece Etiyopya'da imzalanan demiryolu projesinin maliyetinin 1,7 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, Türk müteahhitlik firmalarının çeşitli ülkelerde başarılı şekilde yürüttüğü projelerin Gabon'da da farklı başarıları ortaya koyacağını belirtti.
Gabon'daki kalkınma projesi içinde Türk firmalarının yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, her malın sadece havayoluyla taşınmasının mümkün olmadığına, Türklerin karayolu ve demiryolu projeleri ile bölgesel projelerde de yer almak istediğine, şehir içi toplu taşım projeleriyle de ilgilendiklerine işaret etti. Türk firmalarının bu alanlarda iş yüklendiklerinde en iyi hizmeti en uygun fiyatla Gabon'a sunacaklarına inandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, Afrika'daki ekonomik faaliyetler açısından Eximbank kredilerinin kullanılmasının ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını vurguladı. 
Yüksek düzeyli ziyaretler, yeni büyükelçilikler, işadamları ve oluşturdukları heyetler, fuarlar, teknik yardımlar ve burslar sayesinde Türkiye ile Gabon arasındaki ilişkilerin büyümesinin iki ülke arasındaki kaynaşmayı daha ileri noktalara taşıyacağına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, ''Bu faaliyetlerin her iki taraf için de yararlı olması en büyük dileğimizdir. Bugüne kadar yapılanlar doğrusu iyi bir başlangıçtır ancak yapabileceklerimizin yanında şu ana kadar yapılanların çok, çok küçük kaldığını görüyoruz. Türkiye ile Gabon arasında gelişecek işbirliğinin gerek halklarımız gerek Afrika için faydalı olacak hayırlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum'' diye konuştu. 
Türkiye-Gabon İş Forumu'nun iki taraf için de verimli geçmesini dileyen Erdoğan, organizasyonda emeği geçenleri kutladı. 
Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Ömer Çelik de katıldı






.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder