6 Ocak 2013 Pazar

BAKAN MEHDİ EKER ’’ EXPO Yönetim Kurulu Toplantısına Başkanlık etti ’’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başkanlığında Expo Yönetim Kurulu ikinci toplantısını Antalya’da yaptı. Toplantıya Bakan Mehdi Eker’in yanı sıra Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Dışişleri, Ekonomi, Kültür ve Turizm Bakanlıkları, ziraat odası temsilcileri ile Expo Genel Sekreteri Selami Gülay katıldı. 

"Yatırımcı Kuruluşlar Sunum Yaptı"
        Basına kapalı gerçekleşen toplantıda yatırımcı kuruluşlar; Devlet Su İşleri (DSİ), Karayolları, Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) ile Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (Tedaş) temsilcileri, Aksu ilçesindeki Expo alanında yürütecekleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
        Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantının ardından Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Antalya Milletvekili Gökçen Enç ve Expo Genel Sekreteri Selami Gülay ile birlikte açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toplantıda alınan kararlar ve yapılan sunumlarla ilgili ilgi verdi. EXPO 2016 Kanunu çıktıktan sonra ilk toplantının 4 Aralık 2012 tarihinde Ankara'da yapıldığını hatırlatan Bakan Eker, "Bugün yeni yılın ilk toplantısını Antalya'da düzenledik. 14 Aralık'ta EXPO Konseyi Antalya'da toplandı. EXPO Konseyi çok daha geniş bir katılımla daha çok yerel kuruluşların temsilcilerinin, belediyelerin, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı bir toplantı. EXPO Konseyi'nde 6 tane çalışma grubu oluşturuldu. Bunlar EXPO için ihtiyaç duyulan konularda çalışmalar yapacaklar" dedi.
        “Toplantıda Alınan Kararlar”
        EXPO 2016 Yönetim Kurulu Toplantısı'nda bir takım kararlar alındığını söyleyen Bakan Eker, EXPO alanının altyapı hizmetleri ile ilgili yatırımcı kuruluşların yaptığı çalışmalar hakkında bilgi edindiklerini belirtti. EXPO'nun yapılacağı alanın yakınından geçen Aksu Deresi'nde bir ıslah çalışması yapılmasının gerekli olduğunun tespit edildiğini söyleyen Bakan Eker, bölgede Karayolları tarafından bir set yapılması ve onun üzerinden kara yolu geçirilmesi, Tedaş'ın bölgenin enerjisini temin etmesi, ASAT'ın bölgeye içme suyu temin etmesi ve atık suyu uzaklaştırmasıyla ilgili çalışmaları olacağını kaydetti.
        Antalya merkezinde, Aspendos Bulvarı'nda 2 bin 500 metrekarelik bir binanın EXPO 2016 Antalya Ajans'ın merkezi olarak kiralandığına değinen Bakan Eker, binada tamirat, tadilat işlemlerinin sürdüğünü açıkladı.
        2016 Ajans'ın kurumsal kimlik ve web sayfası tasarımıyla ilgili de çalışmalar olduğunu belirten Eker,www.expo2016antalya.org internet adresinde 6 dilde hizmet verileceğini söyledi.
        “EXPO İle İlgili Yönetmeliklere Son Şekli Veriliyor”
        EXPO ile ilgili 4 de yönetmelik hazırlandığına işaret eden  Bakan Eker, bu yönetmeliklerin ajansın çalışma usul ve esaslarıyla ilgili olduğunu vurguladı. Bu yönetmeliklerle ilgili kurum dönüşlerinin alındığını, gelecek hafta da yönetmeliklere nihai şeklinin verileceğini kaydeden Bakan Mehdi Eker, yönetmeliklerin Başbakanlık'a sunulacağını açıkladı.
        "EXPO Ormanı oluşturulacak"
        Bakan Mehdi Eker, teknik ekiplerin EXPO alanındaki ağaç rölöve çalışmalarını da tamamladığına işaret ederek, "42 türde bin 329 ağaç olduğu tespit edildi. Taslak alan planlama çalışmaları ile kullanılacak ağaçların tespitleri yapıldı. Ön çalışmalarda 36 türde yaklaşık 25 bin ağaç dikilmesi gerektiği anlaşılıyor. Burada 36 türdeki 25 bin ağaç dikilerek, bir EXPO ormanı oluşacak, mevcut ağaçlara ilaveten. Peyzaj projesi hazırlanıp en kısa sürede ağaçlandırma çalışmaları başlayacak" dedi.
        Bakan Mehdi Eker, EXPO'nun maskotu, promosyon ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili de yönetim kurulu üyelerinin görüşlerinin alındığını ve değerlendirildiğini anlattı.
        EXPO Konseyi kapsamında oluşturulan 6 çalışma grubunun da çeşitli faaliyet konularında öneriler geliştireceklerine değinen Bakan Eker, o öneriler ışığında oluşan teklifler ve fikirlerin de projelendirilip ayrıca değerlendirileceğini bildirdi.
        “EXPO'nun Maskotu Endemik Bir Çiçek Olacak”
        Mehdi Eker, toplantıda 2013 yılında tanıtım konusunda yürütülecek çalışmaların da toplantıda ele alındığını anlattı. Yönetim kurulu üyelerinin, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek çalışmaların yapılması yönünde öneride bulunduğunu belirten Bakan Eker, EXPO'yu temsilen bir de maskot seçeceklerini anlattı.
        Maskot olarak Antalya ile özdeşleşecek bir çiçek belirlemek istediklerini vurgulayan Bakan Eker, "Antalya EXPO ile ilgili uzun vadede bizim düşüncemiz şu; Burada bir maskot oluşturmak. Bu çok önemli. Burası endemik bitki türü açısından önemli. EXPO'nun teması çiçek olduğu için, burası endemik bitki ve çiçek bakımından zengin olduğu için, özellikle Antalya'da  EXPO'nun  düzenlendiği tarihte olabilecek bir çiçeği sembol olarak seçip, Antalya ile özdeşleşecek bir çiçek olması yönünde bir çalışma başlatmaya karar verdik. Önümüzdeki toplantıda bunların alternatifleri bize gelecek. EXPO Antalya 2016'yı sembolize edecek bir çiçek tespit edeceğiz. İleride EXPO bittikten sonra da Antalya'yı tanıtımda kullanabilecek" diye konuştu.
        Basın açıklamasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kentten ayrılmak üzere Antalya Havalimanı'na gitti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder