4 Ağustos 2011 Perşembe

- Korsanlar işbaşında

korsan haşere ilaçlama firmaları kentte yine cirit atmaya başladı. Gerçek ilaçlama firma sahipleri ise bu duruma isyan ediyor.
Geçen yıl yaptığımız “Yaz mevsiminin gelmesiyle merdivenaltı haşere ilaçlama firmasında patlama yaşandı. Antalya’da Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesi bulunan 60 yetkili firma yanında merdivenaltı firma sayısı 10’dan 12’ye çıktı” konulu haberlerimiz üzerine Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü yetkilileri araştırma başlattı. Birkaç korsan firma yasal hale getirildi. Ancak sokakta cirit atan büyük korsan firmalar hiçbir zaman bulunamadı. Merdivenaltı firmalarda çoğunlukla sabit bir telefon yok. Olan sabit telefonlar ise bir cep telefonuna yönlendirilmiş durumda. Bu kişiler kentin sokaklarında cirit atıyor ve apartman apartman gezerek ilaçlama yapıyor.

Etkin denetim şart
Etkin denetim yaptıklarını öne süren Antalya İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri telefon numaraları, çalıştıkları alanları, araç plakaları belirli olan bu adamları bir türlü bulamıyor. Apartmanlara yapıştırdıkları stickerlara yazılı adreslerde de bu korsan firmalara rastlanmıyor. Bu firmalar, evlere giderek ortalama 60 lira olan ilaçlama işini 20-30 liraya yapıyor. Haşere ilacı olarak tarım ilacı içerikli ilaçlar kullanıyor. Etkisi aylarca yerine sadece birkaç gün süren ürünler kullanıyor. Halkı aldatıyor. Yetkili firmalar ise Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı onaylı ilaç kullanıyor. Merdivenaltı firmalar ise bırakın bu tip ilaçları kullanmayı sigortalı olarak çalışan bile bulundurmuyor. Normal çalışanlarının sigortasını bile yapmıyor. Vergi ödemiyor. Yasadışı, etkisi düşük, insan sağlığına zararlı ilaçlar kullanıyor. Mesul müdür bulundurmuyor. Bu nedenle cüzi fiyata ilaçlama işi yapıyor.

İzin belgeleri yok
Merdivenaltı firmaların bir çoğunun reklamları apartman girişlerinde yer alıyor. Herkesin gördüğü bu reklamları, nedense denetimi yapacak olan Sağlık Müdürlüğü yetkilileri bir türlü göremiyor! Düşük fiyat garantisini gören vatandaş, Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesi’ni görmeden bu firmalarla çalışıyor. Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesi bulunan firmalar, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü internet sitesinde yer alıyor. Çevrede kaçak olarak ilaçlama işini yapan firmaların isimleri ise bu listede yer almıyor. Piyasada ilaçlama işi yapıp reklam yapmalarına rağmen İmparator, İlas, saygın bir firmanın yan kuruluşu Rota, çok güvenilen bir firmanın yan kuruluşu Şafak,
Gezgin, Alo Börtü Böcek, Şifa gibi firmaların korsan olduğu öne sürülüyor. Bu firmaların isimleri Antalya İl Sağlık Müdürlüğü internet sitesinde Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesi bulunan firmalar arasında yer almıyor” dedi.

Şükrü AĞIRMAN

http://www.akdenizmanset.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder