2 Ağustos 2011 Salı

- Vize kalktı Rus turist patladı...

Rus turistlerin Muğla’ya olan ilgisinin artması üzerine Rusça bilen rehberlere rağbet arttı. Şu anda yeterli Rusça bilen rehberin olmaması üzerine oda ve dernekler önümüzdeki kış sezonunda Rusça kurslara ağırlık verecek.

Marmaris’e geçen yılın ilk 7 ayı içinde gelen Rus turist sayısı bu yıl aynı dönemde yüzde 38 artış göstererek 88 bine, Ukraynalı turist sayısı da yüzde 24 artış gösterip 43 bine ulaşınca, Rusça bilen rehber ve personel sıkıntısı baş gösterdi.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, otelcilerin, acentecilerin, hem de diğer işletmecilerin Rusça bilen personel sıkıntısının giderek büyüdüğünü belirterek, “1990'lı yılların başından bu yana Marmaris’e gelen turist profilinin yüzde 60-65'ini İngilizler oluştururdu. O zamanlar çok gerilerde olan Ruslar, 2008'de 3'üncülüğe yerleşti. Ancak, 2011 sezonuyla birlikte İspanya’nın, Avrupalı turistlere yönelik fiyatlarda büyük damping uygulaması tabloyu değiştirdi. İlçeye gelen İngiliz sayısında bariz düşüş yaşanırken, vize zorunluluğunun karşılıklı kaldırıldığı Rusya’dan gelen turist sayısında ise büyük artış yaşandı. Hal böyle olunca, işletmecilerimiz de bu oranda Rusça bilen personel ihtiyacı duymaya, sıkıntısı yaşamaya başladı” dedi.


ADAYLAR GETOB’A BAŞVURACAK
Rus turistlerdeki artış Güney Ege Otelciler Birliği’ni (GETOB) de harekete geçirdi. Birlik bünyesinde, Rusça bilen turizm personeli ile ihtiyaç duyan işletmeciyi buluşturmayı amaçlayan birim oluşturuldu. GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz, “Rusça sıkıntısı daha da büyümeden önlem almaya çalışıyoruz. İş ve personel arayanlar birliğimize başvurabilir” diye konuştu.


RUSÇA KURSLARA AIĞRLIK VERİLECEK
Marmaris Esnaf Odası ve Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız ise, önümüzdeki kış döneminde Rusça kurslara ağırlık vereceklerini belirterek, “Marmaris yıllardır Alman ve İngiliz turistlerin tatillerini geçirdiği bir ilçeydi. Şimdi Rusya ile vizelerin kalkmasının ardından Rus turist sayısındaki artış rehber sıkıntısını da gündeme getirdi. Oda olarak açtığımız yabancı dil kurslarında Rusça kurslara ağırlık vereceğiz” dedi.

http://www.akdenizhaberci.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder