31 Mart 2013 Pazar

MUSTAFA ŞENTOP ’’Diğer partiler anayasa konusunda hazırlıksız’’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, ’’Diğer partiler anayasa konusunda hazırlıklı değiller. Türkiye’deki bu değişimi ve dönüşümü henüz anlayamamışlar’’ dedi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde düzenlenen ''Türkiye'de Anayasalar ve Siyaset'' konulu toplantıya katıldı.
Şentop burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konuda kararlı olduklarını söyledi. AK Parti döneminde milletin kazanımlarının, siyasetin ve hukukun teminatı altına alınması, hukuki bir kayda bağlanması gerektiğini ifade eden Şentop, yeni anayasanın bu açıdan önemli olduğunu anlattı.
Yeni anayasa çalışmalarında hükümetin binbir meşakkatle çalıştığını dile getiren Şentop, ''Anayasa konusunda gerekeni yapacağız. Bunu üç parti, iki parti ya da bir partiyle yapacağız. Yeni anayasayı AK Parti açısından kiminle yapmanın bir önemi yok. AK Parti anayasa konusunda belirli bir görüşe sahip bir partidir. Bu görüşleri MHP, CHP ve BDP'ye bakarak oluşturmuyor. Anayasa meseleleriyle ilgili kendine ait görüşleri vardır. O görüşler bu partiye uzak kalır, ona yakın olur diye yeniden gözden geçirmiyor'' dedi.
Türkiye'de bir zihniyet devrimi gerçekleştiğini ve eski zihniyet, hukuk ve siyaset anlayışlarının terk edildiğini kaydeden Şentop, Türkiye'nin bunları çok sancısız bir şekilde yürüttüğünü bildirdi.
Birçok ülkede bu konuların kolay çözülemediğini ve çok ciddi sorunların ortaya çıktığını anlatan Şentop, şöyle devam etti:
''Ama 10 yıldır AK Parti Türkiye'yi rahatsız etmeyecek, iç huzurunu, siyasi istikrarını bozmayacak bir dikkatle bu sorunları adım adım çözmeye çalışıyor. Bu açıdan gerçek anlamda Türkiye'nin bir anayasa yapabilmesi siyasetin dönüşümünün tamamlanmasını da gerektiriyor. Diğer partiler anayasa konusunda hazırlıklı değiller. Türkiye'deki bu değişimi ve dönüşümü henüz anlayamamışlar. Yeni anayasadan anladıkları 12 eylül 2010 referandumdaki değişiklikleri kaldıralım eskiye dönelimdi. Yeni anayasayla ilgili bizim kendi görüşlerimiz var. Kiminle yaparsak yapalım fark etmez biz pazarlık yapmayız. Biz ufak hesapların partisi değiliz. Zaten mevcut anayasayla Türkiye'yi 11 yıldır idare ediyoruz. Milletimizin muhabbeti, desteği devam ediyor ve edecek de inşallah. Milletimizle hareket ediyoruz her zaman, bunu da seçim sonuçlarında görüyoruz. Biz sadece parti menfaatini düşünüyor olsaydık, yeni anayasa meselesi ile ortaya çıkmazdık. Ama Türkiye'nin menfaatini ve geleceğini teminat altına almayı hesapladığımız için yeni anayasada konusunda ısrarlıyız''
''Türkiye'de iktidar millete dayanmalıdır''
Yeni anayasa çalışmalarında 120'nin üzerinde maddenin müzakere edildiğine işaret eden Şentop, geriye 15-20 civarında görüşülecek maddenin kaldığını söyledi. Ancak mutabakat sağlanamayan 90 civarında maddenin hepsinde de anlaşılamayan madde olmadığını ifade eden Şentop, ''Bazı maddelerde bir kelime ya da bir cümle üzerinde mutabakat yok. Burada biz anayasayı niçin yapıyoruz meselesi önemli. Yeni anayasa çalışmaları AK Parti'nin, parti menfaatleriyle sadece kendi görüşleriyle ortaya koyduğu tezler değildir'' diye konuştu.
Eski anayasadan millete ihtiyacı olmayan bir iktidar alanı meydana getirdiğinden dolayı rahatsız olduklarını vurgulayan Şentop şunları kaydetti:
''Biz bu vesayetçi eski anayasadan bu yüzden rahatsızız. Şimdi bunu tasfiye ederken, başka bir vesayet anlayışına imkan veren yeni bir anayasaya niye razı olalım. Bizim komisyondaki maddelerle problemimiz yok, mesele zihniyet meselesidir. Onlar anayasaya gerçek bir anlamda anayasa olarak bakmıyorlar. Türkiye'de iktidar millete dayanmalıdır. Millet ne derse odur. Biz buna razıyız demiyorlar. Milletten alamadıklarını anayasadan almak istiyorlar. Temel sorun budur. Onların da bu süre içinde mesafe aldığını düşünüyorum ama yeterli mi, onu önümüzdeki zamanda göreceğiz. Buna rağmen onlar olmasa da biz mümkün olduğu kadar yolumuza devam edeceğiz. Yeni anayasa çalışması sadece ortaya bir anayasa metni koymaktan ibaret değil. Bu yeni anayasa çalışmasını Türkiye'deki siyasi, hukuki dönüşümünün bir üst adı olarak görüyoruz. Elimizdeki imkanı kullanarak Türkiye'ye yakışan bir anayasayı zorlayacağız''




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder