8 Mayıs 2011 Pazar

Binlerce yörük unutulmaz bir gün yaşadı


Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen “Yörük Türkmen Şenliği” bu yıl Düzlerçamı Piknik alanında yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Yıllardan beri faaliyetleri ile gündemden düşmeyen Antalya Yörükler Derneği ve Yörük Sanayici İş Adamları Derneği, Düzlerçamı piknik alanında gelen çok sayıda davetliye, çevre illerden, ilçelerden gelen Yörüklere unutulmayacak bir gün yaşattı. Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Duman, Antalya İlbeyi Osman Çiçekdağ ve YÖRSİAD Başkanı Semih Beken, gelen konuklar ile birlikte tek tek ilgilendiler. Şölende kıl çadırlar kuruldu, develerle göç canlandırıldı ve Elmalı Mehteran takımı ve yöresel şarkıları ile Aşık Kazanoğlu ve Gamze Durmazer ise söyledikleri şarkıları ile gelenleri coşturdu.

Program bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Şölene Avrupa Parlamenterler Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Milletvekilleri, Antalya Vali yardımcıları, İlçe Kaymakamları, Parti il başkanları, çok sayıda siyasi parti temsilcinin yanı sıra çok sayıda tanınmış siyasetçi ve geçen dönemlerde belediye başkanlığı yapmış çok sayıda isim ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Duman, “ 1994 yılından bu yana Anadolu’nun dört bir yanında şölenlerle öncelik yaptık. Ve bu yaylalarda Yörük şenliği yapmadığımız yer kalmadı”

Antalya Yörükler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Duman yaptığı açılış konuşmasında, “ Soy büyüğümüz aziz Atatürk’e göre, “Millet aynı kültürlerden oluşturduğu toplumdur. Bu anlamda milli kültür bir devleti ve milleti akakta tutan değerlerin en önemlisidir. Ayrıca millet olarak, varlıklarını sürürden toplumların karşılarına çıkan güçlükleri bertaraf etmelerinde milli kültürün yeri tartışmamasızdır. Tarihe bir göz attığımızda görürüz ki, tarihte kurulmuş büyük Türk devletleri Türk kültürünüm birer ürünüdür. Yörükler Derneği bu önemli tespitler ışığında 1994 yılında Türkiye’nin ilk kurumsal anlamda kurulmuş Yörük derneğidir. Bir sivil toplum kuruluşudur. 1994 yılından bu yana Anadolu’nun dört bir yanında şölenlerle öncelik yaptık. Ve bu yaylalarda Yörük şenliği yapmadığımız yer kalmadı. 5 yıldan bu yana da merkezi bir yer olarak bu bölgeyi seçiyoruz. Bu şölenler kolay yapılmıyor. Maddi ve menevi çok büyük boyutları var. Destekleri olan herkese teşekkür ediyor, tüm annelerimizin de anneler gününü kutluyorum. Şölenimizi onurlandıran herkese de sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi
YÖRSİAD Başkanı Semih Beken, “Bu organizasyon kültürümüzü bir sonraki neslimize aktarmak açısından önem taşıyor”

YÖRSİAD ( Yörük Sanayici İş Adamları Derneği ) Başkanı Semih Beken yaptığı açıklamasında, “ Yörükler Derneği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz şölenimize büyük bir ilgi var. Burada yaklaşık 15 bine yakın kişi var. Bu şölende kültürümüzü bir sonraki neslimize aktarmak için bu organizasyonları düzenliyoruz. Develerle göç, aynı zamanda yöremizin şarkıları ve şarkıcıları burada. Bu şenliği düzenlememizdeki tek amacımız kültürümüze sahip çıkmak. Yörükler olarak her zaman biz birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Amacımız, bu birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek ve bu organizasyonlarla da bu kültüre sahip çıkmak”dedi.

Çavuşoğlu, “ Şölenimiz hayırlı olsun “

Avrupa Parlamenterler Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu şölende yaptığı konuşmasında, “ Şölenimiz kutlu olsun. Bugün aranızda, 1949 yılında kurulan Türkiye’nin de kurucusu olduğu ve bugün 47 ülkenin üye olduğu 800 milyonu temsilen 636 milletvekilinin bünyesinde bulunduğu Avrupa Parlementerler Birliği Başkanlığına 61 yıl sonra ilk defa seçilen bir Türk, ilk defa seçilen bir Müslüman ve Toroslardan geyik dağının eteğinde Sömüs yaylasında doğmuş, bir Yörük olarak burada bulunmaktan büyük bir şeref ve onur duyuyorum”dedi.

Akaydın, “Yörük kültürü ve hıdrellez kültürünün tüm Türk boyları için çok önemli”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın kıl çadırda oturarak hem şenliği izledi hem de Yörükler ile bol bol sohbet etti. Akaydın, Yörük kültürü ve hıdrellez kültürünün tüm Türk boyları için çok önemli bir olay olduğuna dikkat çekerek, “ Bu çok güzel bir hıdrellez şenliği. Yörük kültürü ve hıdrellez kültürü tüm Türk boyları için çok önemli bir olay. Baharın güzellikleri verimliliğin, bereketin sembolünün sergilendiği, tanrıya şükredildiği güzel bir birliktelik. Bu şenliğin tüm yürüklere ve tüm Antalya’mıza mutluluk getirmesini diliyorum” dedi.

Şölen alanı yaklaşık 50 bini aşkın kişi ile dolup taşarken, develer ve eşekler ile geziler düzenlendi, kıl çadırlar kuruldu ve gözleme ve yayık ayranları yapıldı. Bu arada çevre il ve ilçelerden gelen Yörük dernekleri hazırladıkları kıl çadırlarda Yörüklere ait el işi ve diğer malzemeleri çadırlarda sundu
http://www.bizimantalya.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder