12 Haziran 2014 Perşembe

5 YILIN BİLANÇOSU

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, son 5 yılın bütçe politikasının yarattığı hacizler nedeniyle, banka kredilerinin ertelenmesi için meclisten yetki isteyecek
Kırcami görüşülecek
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, Haziran ayı olağan toplantısı için Cuma günü bir araya gelecek. Yerel seçimlerin ardından yapılan meclis oturumlarında CHP ve MHP karşısında azınlıkta kalan Ak Parti, bu meclise son bir ayda yaptığı CHP'den Ercan Merthatun ve MHP'den Halil Karataş transferleriyle çoğunluk olarak çıkacak. Son transferlerle mecliste Ak Parti 52, CHP ve MHP ise toplamda 51 sandalye sahibi oldu. Meclis, Haziran'da 108 gündem maddesini görüşecek. Meclis gündeminde 55 madde doğrudan ilgili meclis komisyonlarına sevk edilecek, 53 gündem maddesi ise tartışmaya açılacak. Mecliste, her ne kadar siyasi parti gurupları arasında tartışma beklenmese de en kritik gündem Muratpaşa'da 10 mahalleyi ilgilendiren Kırcami bölgesinin 5 bin ölçekli imar planlarına ilişkin itirazları olacak.
Nihai karar mecliste
Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami ve Alan mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını içine alan planlamaya ilişkin bölge halkından 37 itiraz geldi. Büyükşehir Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı'nın raporunda, 13 Ocak'ta Büyükşehir meclisince onaylanan plana yönelik 37 itirazın 4'ünün plan onama sınırı dışında ve 33'ünün plan ana kararlarını bozucu nitelikte olması ve uygulama imar planı kapsamında bulunduğunu savunarak itirazlarını reddedilmesi gerektiğini bildirdi.  Daire Başkanlığı'nın reddini uygun gördüğü planlara ilişkin son karar Cuma günü toplanacak Büyükşehir Meclisi'nde alınacak. Eğer meclis daire başkanlığının raporunu kabul ederse Kırcamii planları için süreç, uygulama imar planlarını hazırlayacak olan Muratpaşa Belediyesi'nde başlayacak.
Artun tabloyu özetledi
Mecliste ayrıca Türel, belediyenin işletme ihtiyaç kredisi kullandığı üç ayrı bankayla kredi taksitlerinin ertelemesi konusunda anlaşma yapmak için yetki talep edecek. Büyükşehir bütçesinin kısa vadede toparlamak için istenen yetki, Mali Hizmetler Daire Başkanı Selahattin Artun'un imzasıyla direk başkanlık makamına hitaben bir yazıyla gündeme geldi. Yazıda Artun, kamuoyunda 'bütünşehir yasası' olarak bilinen yasayla kapanan beldeler, İl Özel İdaresi, GATAB ve MATAB gibi altyapı birliklerinin borç ve haklarıyla birlikte Büyükşehir'e devredildiği ve bu devir işlemleri sırasında kurumların borçlarının tespit edilmediğini ve bildirilmediğini iletti. Artun, 96 milyon Fransız Frangı kredinin uzlaşma taksidi 10 milyon 689 bin 465 TL'nin ASAT Genel Müdürlüğü'ne devrolduğu halde, Büyükşehir'e Nisan ayında gelen Maliye payından idareye hiçbir bildirim yapılmadan kesildiğini aktardı.
Son 5 yılın sonucu
Bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi hesaplarında yüklenici icralarından, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kamulaştırma alacaklarını son 5 yıl içinde ödenmemesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tahsil edilmemesinden dolayı oluşan bir borç yükünün mevcut olduğu belirtilirken, yaşanan sıkıntılar şu şekilde anlatıldı: "Ayrıca kamulaştırmasız el atmalardan dolayı ilamlı borçlardan üst üste hacizler gelmiştir. Yargılaması devam eden davalar da mevcuttur. Yine Alarko-CAF ortak girişiminin alacaklarına itiraz edilmesi sebebiyle 46 milyon TL alacağı, ilamlı alacağa dönüşmüştür. Bir çok yatırım müteahhidinin alacaklarına itiraz edilmesinden dolayı icra inkar tazminatları oluşmuştur. SGK, yargı karar harçları ve emekli sandığı borçlarını zamanında yatırılmaması nedeniyle idaremiz, faiz ve borç yükü altında kalmış olup bu borçlar yapılandırılarak taksitlendirilmeye gidilecektir.” DHA  Kaynak/akdenizmanset.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder