9 Ekim 2011 Pazar

- Bir garip ihale


Antalya’da uzun zamandır verdiği kaliteli ve iyi hizmetiyle tanınan BEMAK’ın işini iptal eden Büyükşehir Belediyesi, kalan 76 gün için 7 Ekim 2011’de yeşil alanların bakım hizmeti ihalesi yaptı. İhalede en düşük teklifi Barla firması verdi.
Antalya’da uzun zamandır verdiği kaliteli ve iyi hizmetiyle tanınan BEMAK’ın işini iptal eden Büyükşehir Belediyesi, kalan 76 gün için 7 Ekim 2011’de yeşil alanların bakım hizmeti ihalesi yaptı. İhalede en düşük teklifi Barla firması verdi.

Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özkayacan’a bağlı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Halil Özge Dora’nın yönetiminde bulunuyor. İhaleyi, bu başkanlığın bünyesindeki Çiğdem Hacıoğlu yönetimindeki Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü yaptı. Danışmanlar Ofisi’nde sabah saat 10.00’da gerçekleştirilen ihaleye İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanı Nuri Nar başkanlık etti. 4734 Sayılı İhale Kanunu’nun kapalı zarf usulü pazarlık yöntemi ve firmaların ihaleye davetiye usulü çağırılmasını içeren 21-B maddesine göre yapılan ihalede kural gereği ikinci tekliflere kadar muhammen bedel açıklanmadı. Yılbaşına kadar olan 76 günlük sürede Büyükşehir’e ait park bahçelerin bakım, sulama, çiçek ekimi ve benzeri işleriyle ilgili ihaleye 6 firma başvurdu. Firmalardan BEMAK’ın dosyası kabul edilmedi. Gerekçe olarak 4734 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 58’nci maddesi gösterildi. Bu maddeye göre firma, iptal edilen ihalesi dışındaki ihalelere katılabiliyor.

Barla en düşük teklifi verdi
Kapalı zarf usulü alınan ilk tekliflerde Barla Temizlik 2 milyon 164 bin, Güney Temizlik 1 milyon 901 bin, Gökçe 2 milyon 407 bin, Pey-Art 2 milyon 364 bin, Doğal Kaynaklar firması ise 2 milyon 389 bin lira teklif verdi. İkinci teklifler için ara verildi. Aradan sonra muhammen bedel açıklandı. Muhammen bedel olarak 2 milyon 64 bin 492 lira 31 kuruş rakamı açıklandı. İkinci tekliflere geçilmeden önce Doğal Kaynaklar isimli firma ihaleden çekildi. Yine kapalı zarf usulü verilen ikinci tekliflerde Barla 1 milyon 859 bin, Güney 1 milyon 877 bin, Gökçe 1 milyon 894 bin, Pey-Art 1 milyon 993 bin lira teklif verdi. Böylece en düşük teklifi Barla firması vermiş oldu. Nuri Nar başkanlığındaki ihale komisyonu rakamları ve firmaların verdikleri belgeleri-verileri inceleyerek ihale sonucunu önümüzdeki günlerde açıklayacak.

Kısa bir açıklama yaptılar
Bu ihalenin yapılış nedeni için geçen ayın sonundan bu yana kulislerde çok ciddi iddialar dolaşıyordu. BEMAK’ın 10 aylık ihalesini, ihalenin iş bitim süresine 3 ay kala Eylül ayı sonunda iptal eden belediye ise “belediye aleyhine olan iddiaları” detaylıca açıklamak yerine kısa bir açıklama yapmakla yetindi. İhale tarihine kadar doğrudan temin yöntemi ve itfaiye araçları ile park-bahçeleri suladı. Tam ihale sırasında da belediye tarafından basına e-mail yolu ile “Kamuoyuna açıklama” başlıklı “Belediyemiz 2011 yılı Yeşil Alanların Bakım Hizmetleri ihalesi kapsamında hizmet alınan yüklenici Bemak Ltd. Şirketi tarafından ihalenin yürütülmesi sırasında sunulan belgelerden bir kısmının gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmiştir. 4735 sayılı kanun hükümleri gereğince yüklenici firmayla olan sözleşme feshedilmiştir. Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunulur. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı” ifadesinden ibaret bir basın açıklaması gönderildi. İptal nedeniyle 470 işçisi boşta kalan firmanın konuyla ilgili açıklamayı yakında yapacağı öne sürüldü.

Şükrü AĞIRMAN
http://www.akdenizmanset.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder