16 Kasım 2011 Çarşamba

Çavuşoğlu, Cezayir Ziyaretini Tamamladı


AKPM Başkanı Çavuşoğlu Cezayir ziyaretini tamamladı: “Cezayir ile AK arasındaki işbirliği güçlendirilmelidir”

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Cezayir’e yaptığı üç günlük resmi ziyareti bugün tamamladı. AKPM Başkanı Çavuşoğlu ziyaretinin son günü olan bugün Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia ile görüştü.



Ziyaretin sonunda yaptığı açıklamada, Cezayir’in Avrupa-Akdeniz bölgesinde istikrar ve ekonomik kalkınma için kilit bir ülke olduğunu vurgulayan AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Cezayir’in ülkede ulusal ihtiyaçlar ve gerçekler temelinde reformlar gerçekleştirme arzusunu anladıklarını söyledi, öte yandan terörizmle mücadele, yasa dışı göç, kaçakçılık, kültürlerarası diyalog gibi çeşitli konuların işbirliği halinde ortaklaşa yanıtlar bulunmasını gerektirdiğine dikkat çekti. Avrupa Konseyi ile Cezayir arasında işbirliğinin diyalog ve karşılıklı anlayış ruhu içerisinde geliştirilmesinin önemini vurgulayan AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Cezayir’in Avrupa Konseyi’nin çeşitli konulardaki uzmanlığından yararlanabileceğini sözlerine ekledi.


AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Cezayir’deki temaslarında muhataplarına, AKPM’nin komşu coğrafyalardaki üye olmayan ülkelerin parlamentoları ile işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla oluşturduğu “Demokrasi için Ortaklık” statüsü çerçevesinde bilgiler de verdi. AKPM Başkanı Çavuşoğlu Cezayir’in bu statüye başvurabilmek için, çok partili sistem, ölüm cezası için moratoryum, cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi, demokratik seçimler gibi önemli kriterleri yerine getirdiğine işaret etti ve Cezayir Parlamentosu’nun da bu statüye başvurması telkininde bulundu.


Cezayir Devlet Başkanı Bouteflika tarafından geçen Nisan ayında açıklanan reformları AKPM olarak yakından takip ettiklerini ifade eden AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Cezayir makamlarının ülkede 2012 ilkbaharında düzenlenecek parlamento seçimlerine uluslararası gözlemciler davet etme arzusu içinde olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi ve davet edildikleri takdirde AKPM’nin de seçimlere gözlemci göndermeye hazır olduğunu kaydetti.
bizimantalya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder