Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından "Vergi inceleme sürecinde mükellef hakları ve yükümlülükleri" konulu eğitim semineri gerçekleştirdi.
Seminere TÜRMOB Genel Sekreteri Ülkü Sönmez, Yeminli Mali Müşavir İbrahim Değirmenci, Gelirler Kontrolörleri Derneği Genel Başkanı Yeminli Mali Müşavir İbrahim Düz konuşmacı olarak katıldı.
ASMO konferans salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Erdem, meslekleri ile ilgili çıkan son yönetmelikte de konuşulan taleplerden hiçbirisinin yer almadığını söyledi. Başkan Erdem konuşmasında şöyle konuştu; "Biz iyi niyetli doğru taleplerle sonuca gidemeyeceğiz. Bu anlaşıldı. Yeni bir mücadele ve eylem yöntemi belirlememiz şart oldu. Bunu TÜRMOB'dan rica ediyorum. Yeni komisyonlar kuruldu, iyileştirmeler oldu. Erken mi davrandık bilmiyorum ama gene hüsrana uğradık. Bugün yine yönetmelik çıktı ve konuştuğumuz hiç bir ibarenin bu yönetmelikte olmadığını gördük.Keşke bu seminerlere katılan meslektaşlarım evlerine bir simit götürecek noktada olsa.Hem odalarımız hem TÜRMOB açısından Ticaret Bakanlığı anonim şirketlerin denetimi için denetim yetkisini göndermiş ama biz hala bir sonuca ulaşamadık.Denetim belgesini alanların denetim yapmasından yana direnç var."
TÜRMOB Genel Saymanı Ülkü Sönmez ise konuşmasında Nasrettin Hoca'dan bir örnek verdi. Sönmez konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "13 Haziran 1989'da meslek yasamız çıktı ve kanunun getirdiği sorunlulukla odamızı kurduk. 25 yılda hakikaten güzel işler de yaptık. Dünya farklı yöne gidiyor. Meslekte yeni açılımlar var, küreselleşmenin fayda ve zararlar var. Bilim ve teknoloji ile dünyaya açıldık. Kurumsallaşmadan bahsettik. Artık bunun gerekli olduğu ortada. Hem dünyada hem ülkemizde mesleğimizle ilgili değişimler var. Yönetmeliklerde 5-6 ve sonrasında 7. değişiklikler yapıldı ama yönetmelikler mesleğimize hala cevap vermiyor. Mesleğimizin üzerinde yoğun bir kamu gözetimi var. Kamu demek devlet demek değildir. Devlet sadece bir tanesidir. Bağımsız denetimle ilgili üzerimizde göz var. Biz bu sorunları aşacağız. Biz de yanlış yapmış olabiliriz. Israrla eğitim yapıyoruz. Bizim gibi eğitim yapan dünyada hiçbir kuruluş yok. Bu eğitimleri de bedelsiz yaptık. Bizim eğitimlerimizi şimdilerde üniversiteler kullanıyor. Bilgiyi ürettikten sonra kendimize saklamıyor aksine paylaşıyoruz. 1994 yılında tek düzen muhasebe tebliği yayınlandı ve 1995 yılında uygulamaya geçti. Bakanlık koridorlarında, üniversitelerde, ticaret sanayi odalarında aynen şu konuşuluyordu "Ya bu uygulama çıktı ama muhasebeciler bu işi başaramaz. Onların bu yeteneği yok. Nasıl olsa gelecekler bizden uzatma isteyecekler. Hep böyle beklenti var. Ama biz 6 ayda ulaşılmadık meslek mensubu bırakmadık. Kendi açımızdan bilgiye en kolay şekilde ulaşılabilecek ve anlaşılabilecek bir sistem kurduk. Dışarıdan gelenin bunu anlaması mümkün değil. Herkes o zaman "muhasebecilerden korkulur. Bunlar bir araya geldiği zaman yapamayacakları iş yok" dedi. Şimdi biraz dağınığız. Nasrettin hocanın hesabına benziyoruz. Bizler koşuyoruz yönetimde koşmayan bırakın koşmayı yürümeyen bizim eteğimizden çeken olaylar var. Bakanlığa bir şey için gidiyoruz ertesi gün arka kapıdan girenler bunu tersine çevirmeye çalışıyor. İşte bu anlayış yanlış. Biz 25 yıldan beri çalışıyoruz. Meslek odalarımızda her düşünceden insan var ve biz siyaseti odalarımıza sokarsak bu işi başaramayız dedik. Tek siyasetimiz var oda meslek siyaseti. Meslek siyaseti ile yola çıktık ve hala öyle devam ediyoruz.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder