26 Şubat 2011 Cumartesi

Şimdi tam zamanı!


Nisan ve Mayıs ayından itibaren inşaat malzemelerinin fiyatlarındaki artış nedeniyle konut fiyatlarının yüzde 20 oranda artacağına işaret eden Sağlam, “ Ev almak için acele edin” dedi.


Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, konut edinmeyi düşünenlerin konut kredi faizlerinin düşük olduğu bu dönemde ellerini çabuk tutması gerektiğini bildirdi.



Fiyat yükselecek

Şeref Sağlam, Antalya'da emlak sezonun Nisan ayında açıldığını ve Kasım ayına kadar devam ettiğini belirtti. Konut fiyatlarının, Nisan ve Mayıs ayından itibaren inşaat malzemelerinin fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 20 oranda artacağına işaret eden Sağlam, bu nedenle konut edinmeyi düşünenlerin ev almak için acele etmeleri uyarısında bulundu. Bankaların konut kredi faizlerinin de şu an için uygun olduğunu söyleyen Sağlam, ''Konut edinmeyi düşünenler, konut kredi faizlerinin de düşük olduğu bu dönemde ellerini çabuk tutsunlar'' dedi.



Üretim azalıyor

Antalya'da 5-6 bin arasında konutun satışa hazır olduğunu ifade eden Sağlam, bu konutların yüzde 30'unun yeni konutlardan oluştuğunu söyledi. Antalya'da konut üretiminin geçmiş yıllara göre yüzde 40 oranında azaldığına işaret eden Sağlam, vatandaşların da artık konut alımında tercihlerinin de değiştiğini vurguladı. İnsanların daha önce ''Başımı sokacak dört duvar olsun'' diyerek ev satın aldığına işaret eden Sağlam, şimdi ise, kullanışlı olması, inşaatta kullanılan malzemenin kalitesi, binanın güvenliğinin ve havuzunun bulunması gibi özellikler de aradığını anlattı. Sağlam, ''Konutlarda geçmişte lüks olanlar artık erişilmez değil'' dedi.



Bu yıl iyi olacak

Konut alınırken artık can güvenliğinin ön planda tutulduğuna dikkati çeken Sağlam, depreme dayanıklı inşa edilen, çok yüksek katlı olmayan binaların daha çok tercih edildiğini bildirdi.

Antalya'da satış verilerinin 2009 - 2010 karşılaştırmasına göre, 2009'da konut satışı yüzde 80 iken 2010'da yüzde 60'ta kaldığını belirten Sağlam, bunda dünyada yaşanan ekonomik krizin etkili olduğunu söyledi. Sağlam, konut satışı açısından bu yılın daha iyi olacağını vurgulayarak, bu yılın iki ayında konut satışında geçen yılın altı aylık döneminin yakalandığını kaydetti.



Güvensizlik hissi

Sağlam, yabancıya konut satışında da düşüş olduğunu bildirdi. Şu anda yabancıya satışın durma noktasına geldiğini belirten Sağlam, ''Yabancılar, tapuya müracaat sonrası altı aylık oturum izni alıyor ancak biz altı aylık süreçte tapuyu vermekte zorluk çekiyoruz. Belirli prosedürler nedeniyle bu süre altı ayı geçebiliyor. Sürenin bu şekilde uzaması yabancılarda güvensizlik hissi yaratıyor'' diye konuştu.



Rusya büyük pazar

Konut üreten yerli firmaların, satış süresinin uzaması nedeniyle yabancıya satışa sıcak bakmadığına dikkati çeken Sağlam, prosedürlerin kolaylaştırılmasını istedi. Türkiye'de emlak piyasasının en büyük pazarının Rusya olduğunu ifade eden Sağlam, karşılıklılık anlaşması olmaması nedeniyle konut satışı dışında arsa ve arazi satışı yapamadıklarını söyledi.
http://www.antalyaekspres.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder