23 Şubat 2011 Çarşamba

Meydan kayıyor


Konserve Koyu’ndaki falezlerin denize doğru kaymasının ardından şimdide aynı tehlikenin Cumhuriyet Meydanı’ndan başladığı iddia edildi. Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, Cumhuriyet Meydanı’nın kaydığı yönünde söylentiler olduğunu söyledi


Antalya, Konserve Koyu’ndaki falezlerin denize doğru kayması ile ilgili gelişmelerin şokunu atlatamadan başka bir şok ile sarsıldı. Konserve Koyu’ndaki aynı tehlikenin Cumhuriyet Meydanı’nda da başladığı ileri sürüldü. Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, Cumhuriyet Meydanı’nın kaydığı yönünde söylentiler olduğunu söyledi.



Maliyet çok yüksek

Antalya’da 2004 yılında kolonları patlayan 15 katlı özel idare binası ile göçük tehlikesi bulunan Lara Konserve Koyu’ndaki falezlerde araştırma yapan bilim heyetinden Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Antalya’nın falezlerine çözüm olduğunu söylemiş ve “Konserve koyunu, hilal şeklinde altı iri kayalarla dolgulu teraslı topukla kurtarabiliriz” önerisinde bulunmuştu. Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, Yıldırım’ın önerisinin çok ciddi maliyetle eşdeğer olduğunu savundu. Aydın, bu maliyeti çalışmanın yapılacağı bölgedeki vatandaşların karşılayabilmesinin mümkün olmayacağını söyledi.



Meydan da kayıyor

Tehlikeli bölgelerdeki binaların nasıl yıkılacağı ve bu bölgedeki insanların nereye nakledileceği yönünde çalışma yapılması gerektiğini de ifade eden Aydın, “Konyaaltı’ndan Lara’ya kadar uzanan kordon tehlike altındadır. Cumhuriyet Meydanı’nın bile kaydığı söyleniyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kumbul döneminde bir çalışma yaptırıldı. O günden sonra hiç kimse Cumhuriyet Meydanı ile ilgili bir çalışma yapmadı. Bence bu çok önemli bir sorun ve incelenmesi gerekli bir konu” şeklinde konuştu.



89 öncesine dikkat!

Falezler üzerine yapılan binalardan belediyelerin sorumluğu olduğu kadar yapıları yapanların da daha fazla sorumlu olduğuna dikkat çeken Aydın, “Ancak bu sorumlu bugünkü belediye değil, Antalya Belediyesi’dir” ifadesini kullandı. Tehlikenin sadece falezler ve üzerindeki binalarda olmadığını, kentin birçok bölgesinde bu tehlikenin bulunduğuna değinen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya şimdilerde 2. derecede bulunuyor. Bu nedenle falezler ve falezler üzerinde bulunan yapılarla ilgili ciddi bir çalışma yapılmalı. Çöküntü meydana gelmeden önce yapılacak çalışma ile çöküntü meydana geldikten sonra yapılacak çalışmanın maliyetinin arasında dağlar kadar fark olacaktır.”



Psikolojiyi etkiler

Deprem Master Planı yapmanın çok zor olmadığını, ancak plan çıkarıldıktan sonra tehlikeli bölgeler ile ilgili yapılacak çalışmanın getirilmesinin çok önemli olduğunu savunan Aydın, “Bu konuyla ilgili yasalar değişmeden yapılacak Deprem Master Planı’nın bana göre Antalya’ya hiçbir faydası olmayacaktır. Sadece Antalya’yı psikolojik olarak etkiler. Deprem Master Planı yapmadan da geçmişe bakıldığı zaman hangi bölgelerin tehlike yarattığı biliniyor ve sorunun çözümü için bir an önce harekete geçilmelidir” diye konuştu.
http://www.antalyaekspres.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder