25 Kasım 2014 Salı

2015 yatırım yılı olacak , yatırım sağnağı başlıyor


2015 YATIRIM YILI OLACAK YATIRIM SAĞANAĞI BAŞLIYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı taslak bütçesi Büyükşehir Meclisi’nin Kasım ayı ek oturumunda kabul edildi. Gerçekleştirilme hedefi yüzde 90 olan bütçede en büyük pay yatırımlara ayrıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2015 yılında hem geçmiş dönemden kalan borçların 200 milyon liralık kısmını ödeyeceklerini hem de yatırım sağanağını başlatacaklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı taslak bütçesi 875 milyon lira olarak kabul edildi. Bütçe ile ilgili bilgi veren Başkan Menderes Türel, ayakları yere basan, gerçekleşme oranı yüzde 90’ı bulacak bir bütçe taslağı hazırladıklarını ifade etti. Türel, “Bu seneki gibi yüzde 60 değil, yüzde 90 ile tamamlanacak bir bütçe hazırlığı yürütmeyi ön gördük. Taslak bütçeler adı üstünde taslaktır. Bunların gerçekleşme oranına, sene sonu olduğunda bütçe kesin hesaplarında bakılacak ve kesin hesaplar o zaman görülecek. Biz ayaklara yere basan bir bütçe hazırlıyoruz. Gerçekten uygulanacak bir bütçe. Kağıt üzeride yazılı değil” dedi.

TASLAK YÜZDE 90 ORANINDA GERÇEKLEŞECEK
Fiili olarak hayata geçirmek niyetiyle bir bütçe hazırladıklarını anlatan Türel şöyle konuştu: “Bu bütçe gelecek sene sonunda yüzde 90 oranında gerçekleşme payı ile tamamlanacaktır. Bütçeyi bir önceki sene ile karşılaştırarak ne olacağı hususunda bilgilendirmek isterim.

Hazırlanan bütçe giderleri içinde özellikle personel giderlerine dikkatinizi çekmek isterim. Kadrolu personel giderleri 2014 bütçesinde yaklaşık yüzde 15 pay almış ve 131 milyon 473 bin TL’lik pay ile taslak bütçede yer ayrılmıştır. Bu sene ise bütçe içerinde yüzde 16’lık pay ile geçen senekine eş değer bir rakam olmuştur. 137 milyon 287 bin TL’lik bir personel gideri yer almıştır. 5 ilçeye hizmet veriyorken ayrılan rakam 131 milyon iken 19 ilçeye hizmet için ayrılan rakam 137 milyondur. Bu da personel giderlerinin ne derece tasarruflu uygulanacağının bir göstergesidir.”Türel, belediyenin taşeron işçiler için ayırdığı bütçe hakkında da şu bilgileri verdi: “Belediyenin kadrolu personel bütçesi yüzde 16 olarak ayrılmıştır ama bir de ayrıca taşeron yani hizmet alımlarıyla ilgili bir bütçemiz var. 2014 yılında taşeron gideri 5 ilçe sınırları için 201 milyon 240 lira idi, yani 200 trilyonun üzerindeydi. Bugün taşeron için ayırdığımız bütçe 141 milyona düşmüştür ki 19 ilçe sınırlarında, Antalya sahil sınırı 40 kilometreden 640 kilometreye çıkmasına rağmen. Geçmişte kaynakların ne şekilde kullanıldığı, bugün ise ne şekilde kullanılacağı yönünde yeterli bir fikir verebilecektir. 2014’te hizmet taşeronu giderimizin bütçe içinde oranı yüzde 22 iken, bugün artan hizmet alanına rağmen yüzde 16’ya düşürülmüştür. Bu noktada finans yönetiminin ne derece başarılı yapılmaya çalışıldığı takdirlerinizdedir.”

İSTİHDAMI YATIRIMLA SAĞLAYACAĞIZ
Büyükşehir Belediyesinin geçtiğimiz dönemde ihtiyaç fazlası personele harcadığı paranın 470 milyon lira olduğunu dile getiren Türel “Bunu ihtiyacımız olmayan personel için ödemişiz. Bu para ile Antalya yeniden inşa edilirdik. Deniliyor ki istihdama harcadık. Biz onu yatırım için harcasaydık, istihdam onun içinde olurdu. Belki 20 bin kişiye istihdam sağlardık. Şimdi bunu başarıcağız. Yatarım bütçesini güçlü tutacağız. istihdam yatırımın içindedir. Böylelikle İstidamı da en iyi şekilde sağlayacak bir hizmeti sunmuş olacağız” şeklinde konuştu.

YATIRIMA 315 MİLYON LİRA
Taslak bütçelerde en merak edilen kalemin yatırım bütçesi olduğunu belirten Başkan Türel şöyle devam etti: “Geçtiğimiz sene 183 milyonluk yatırım bütçesi ön görülmüş. Bu yüzde 20’lik bir paya tekamül etmektedir. Bu sene 316 milyonluk yatırım bütçesi ayrıldı. Tabi bu sene tamamlanmadığı için gerçekleşen bütçeye göre tahmin yapmak zor. 2013 senesi kesin hesabını göre toplam yatırım 55 milyondur. 55 milyon bir yatırımı yapılan bir belediye bugün artık 316 milyonluk bir yatırımı konuşuyor. Gerçekten hizmet sağanağı halinde gelecek yatırımlar ile ne kadar önemli bir yatırım atağına geçileceğinin de en güzel göstergesidir. 315 milyon TL, 2015 bütçesinde tek tek projelerle detaylandırıldı. 2015 bütçesinde ne yatırım yapılacaksa eksiksiz bir şekilde ortaya koyduk.” Kırsal alanda yapılacak olan yatırımlara da değinen Türel, geçtiğimiz yıllarda Antalya’nın tüm köylerine KÖYDES dahil toplam 20 milyon liralık yatırım yapılırken, bu rakamı şimdi sadece buralara hizmet için kullanılacak makine parkına harcadıklarını anlattı. Başkan Türel, “2013 senesinde, İl Özel İdare 10 milyon bütçe ile 539 köye hizmet etmekteydi. Bu rakama tabi KÖYDES dahil değil. Tabi KÖYDES’ten de bir o kadar geliyordu. Toplamda 20 milyon TL. İl Genel Meclisi gerçekten şapkadan tavşan çıkarmak kadar önemli bir iş çıkıyordu” dedi.

KIRSALA 100 MİLYON
2015 bütçesinde kırsal hizmetler için ayrılan payın 100 milyon lira olduğunu vurgulayan Başkan Menderes Türel, “Neredeyse 5 misli bir bütçeyi köylere beldelere kırsal hizmet bütçesi olarak ayırabilmeyi başarıyoruz. Yanlış anlamayın bunu harcayacağız. Hatta bunu ilk adımını da atmış bunuyoruz. 2014 bütçesi içinde böyle bir ciddi yatırım atağına kalkacaksak, makine parkının geliştirilmesi lazım. 2014 bütçesinden bugünlerde 20 milyonluk iş makinesi alımını Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştiriyoruz. Bunlar yol hizmetlerinde kullanılacak. Geçmişte sadece 20 milyon lira su ve yol için harcanıyorken, bugün Büyükşehir Belediyesi olarak sadece makine parkına harcıyoruz. Bunlar yönetimimizle finans kaynakların ne kadar verimli kullanıldığının bir göstergesidir” diye konuştu.

TEMSİL AĞIRLAMA 30 MİLYONDAN 5 MİLYONA DÜŞTÜ
Geçen yılki ve bu yılki taslak bütçede ayrılan temsil ağırlama giderlerine de dikkat çeken Türel şunları söyledi: “2014 yılı için taslak bütçede 30 milyon lira temsil ağırlamaya ayrılmış ve gerçekleşme oranı yüzde yüze yakın olmuş. Diğer bütçe kalemlerinin gerçekleşme oranları yüzde 50’lerde geziyorken, burada gerçekleşme oranı yüzde yüzü buluyor. 2015 bütçesinde temsil ağırlamaya ayrılan bütçe sadece 5 milyon TL’dir. Temsil ağırlama bütçesi sadece binde 1’lik bir paya sahiptir. Burada ne kadar önemli bir tasarruf ilkesiyle hareket edildiği göze çarpmaktadır.”

HER YIL 200 MİLYON BORÇ ÖDENECEK
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni toplamda 2 milyar liranın üzerinde bir borçla devraldıklarını hatırlatan Türel “Birde borç meselesi var. ASAT hariç Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 senesine kadar ödeyeceği borç miktarı 887 milyon lira. Bu sadece beş senelik sürede ödeyeceğimiz borç miktarıdır, buna faiz dahil değildir. Bu, bizim borç edebiyatı yapmadan, hem borç ödeyip hem nasıl yatırım yapacağımızın Antalyalılara takdim etmedin ifadesidir . Biz elbette bu borçlara bilerek talip olduk göreve. ‘Borcumuz var hizmet yapamıyoruz’ demek yerine Hem borcu ödemek, hem de yatırım yapmak mükellefiyetini de en güzel şekilde sunacağız. Bu sene 2015 yılında ödeyeceğimiz borç miktarı faizi ile birlikte 200 milyon liradır. 46 milyon lirası faiz harcaması olarak ödenecek. Kalanı 887 milyon ana borç miktarından düşülecektir. 2019 yılına kadar her sene faizle birlikte 200 milyon lira borç ödeyeceğiz. Bu borcun 28 yıl vadeli olan kısmı raylı sistem ile ilgilidir. Raylı sistem ile ilgili ödeyeceğimiz borç miktarı 887 milyon liralık 5 yıllık borç toplamı içerisinde sadece 150
milyon liradır. Geri kalanın tamamı da bizden önceki yönetim döneminin borcudur. Ne sayın Bekir Kumbul ne sayın Hasan Subaşı döneminden değildir. 700 milyon liralık geçen dönem ki belediyenin borcunu ödeyeceğiz” Dedi.

Bir yandan borç öderken diğer yandan da Antalya’ya yatırım yapmaya devam edeceklerini dile getiren Türel şunları söyledi: “Antalya’ya yatırım yapmaktan geri kalmayacağız. Borç miktarı üzeriden konuşmaya gerek yok. Göreve gelince kamuoyunu ilgilendirmek için ASAT borçları ile birlikte eski para ile 2 katrilyon civarında bir borcu olduğu ifade ettim. Bunun içinde 28 senede ödenecek raylı sistem küçük bir bölümü oluşturuyor. Kalanlar geçen dönemki belediye borcu olarak
ortaya çıkmaktadır.”


HABER / NesLihan BAT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder