13 Mayıs 2011 Cuma

Mecliste kavga gerginliği Akaydın tırmandırdı


Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı ikinci oturumunda CHP grubu, kırmızı otobüslerin işletilmesi ve Kepez’de bir emsal artışı nedeniyle görüş ayrılığı yaşadı. Karaman ve Akaydın karşı karşıya geldi
Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’ne açılan davada ihalesi iptal edilen ve yürütmeyi durdurma kararı verilen 40 kırmızı otobüsün Ulaşım AŞ’ye verilmesi konusu, Mayıs meclisi ikinci oturumda CHP grubunu iki parçaya böldü. Akaydın’ın aldığı 40 kırmızı otobüsün 3 yıllığına işletilmek üzere kiralanması için çıkartılan ihalede ihaleyi belediye iştirakinin iştiraki Ulaşım A.Ş. almıştı. Mahkeme de ihaleyi iptal ederek yürütmeyi durdurmuştu. Mecliste 9 madde gündeme getirildi. Gündemin 4’üncü maddesinde Büyükşehir Belediyesi sınırları ve mücavir alanları içerisinde 40 kırmızı otobüsün işletilmesi işinin 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 26’ncı maddesi gereğince 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın Antalya Ulaşım A.Ş. şirketine verilmesi ele alındı.

Tamyürek’in itirazı
AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, 40 otobüsün Ulaşım AŞ’ye verilme ihalesinin mahkeme kararıyla iptal edildiğini belirtti. İhaleyi iptale sürükleyen, yürütmeyi durdurma kararı verilmesine neden olan gerekçelerin ortadan kalkmadığını vurgulayan Tamyürek, hem Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın hem de meclis üyelerinin Ulaşım A.Ş. ortaklığından ayrılması gerektiğini kaydetti. Tamyürek, “Başkan Akaydın, belediye başkanı olarak aldığı kırmızı otobüsleri ihale yoluyla Ulaşım A.Ş. şirketine kiralamıştır. Burada hem ihaleyi yapan hem ihaleyi alan katılan firma olamaz. Çünkü Akaydın, ihaleyi alan Ulaşım A.Ş. şirketinin ortağı belediye şirketi Aldaş’ın da yönetim kurulu başkanıdır. Bu yönetim de meclis üyeleri de vardır. Bu durum yasaya uygun değildir” dedi.

Gedik bilgi verdi
Tamyürek, ''Buna rağmen yine otobüslerin işletilmesi devredilecekse de, otobüslerin güzergâhlarının belirlenmesi ve UKOME kararlarına uyulması gerekir. Antalya'daki ulaşım esnafı mağdur olacaktır. Bunun için ret oyu veriyoruz'' dedi. Akaydın’ın kendisine ısrarla söz vermek istemediği Büyükşehir ve Muratpaşa CHP’li belediye meclis üyesi olan Büyükşehir Belediye Ulaşım Komisyonu Başkanı Mustafa Karaman ise, ihalenin iptal edilmesinin gerekçesinin ihaleden önce hatların belirlenmemesi olduğunu söyledi. İptal kararı gerekçelerinin sürdüğüne değinen Karaman, AK Partililerin dediği gibi meclisin alacağı bir kararın mahkemede tekrar iptal edeceğini iddia etti. Mustafa Karaman, Mustafa Akaydın’ın söz alma talebinin kabul edilmemesine de tepki gösterdi. Arada sert tartışma yaşandı. Karaman, söz düellosunda partilisi Akaydın’a “Bilgi ve deneyimlerimizi paylaşamayacaksak burada olmamızın ne anlamı var” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Remzi Sadi de, 40 otobüsün Ulaşım A.Ş.’ye verilmesine olumlu oy kullanmasına karşın, Karaman’ın sözlerine destek vererek, ihalenin yeniden iptal edilebileceğini söyledi. MHP Grup Sözcüsü Reşat Oktay ise, 40 otobüsün işletilmesi konusunda yargının ''Yürütmenin durdurulması'' yönünde karar verdiğini anımsatarak, otobüslerin Antalya'daki ulaşım esnafı ile birlikte daha verimli çalıştırılabileceğini söyledi. Ancak bu yönde yapılan çalışmalardan 2 yıldır sonuç alınamadığını belirten Oktay, Antalya'da ulaşımda çok başlılığın giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Fiyat tartışması
Fiyat konusunda bir yorum da CHP’li Meclis Üyesi Remzi Sadi’den geldi. Sadi, fiyatın neye göre belirlendiğinin belirsiz olduğunu belirterek, “Tek kıstas, encümende belirlenenden daha yüksek bir fiyat olması. Bu da, daha önce verilen fiyatın düşük olduğunu kabul etmek anlamına geliyor” dedi. CHP'li Meclis üyesi ve Ulaşım Komisyonu Başkanı Mustafa Karaman da konuyla ilgili olarak söz almak istedi. Ancak, Başkan Akaydın, söz vermek istemedi. Bunun üzerine Karaman ısrar ederek söz aldı ve konuşmaya başladı. Başkan Akaydın'ın mecliste kendisini konuşturmamakta ısrar etmesini anlayamadığını ifade eden Karaman “Konuşarak bu meclise katkı koyalım. Söz verilmemek istenmesini, konuşturulmamak istenmesini anlamıyorum” dedi.

Karaman ret verdi Kazancı katılmadı
Geçen meclis toplantısında Ulaşım ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen kırmızı otobüslerin Ulaşım A.Ş. tarafından işletilmesi maddesi için AK Parti grubu ile CHP’li meclis üyesi Mustafa Karaman ret oyu verdi. Kırmızı otobüslerin işletilmesi işi Karaman hariç CHP’liler ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla, oy çokluğuyla karar kabul edildi. Bu arada oylamada CHP’li Hüseyin Kazancı salondan çıkmıştı. Oylama sonrasında Kazancı salona girdi. Akaydın sert bir şekilde Kazancı’ya oylama sırasında içeride olup olmadığını sordu. Kazancı ise içeride olmadığını söyledi.

Yine tartışma çıktı
Karaman ile Akaydın arasında Büyükşehir Belediyesi Müzeler Yönetmeliği ile ilgili bir madde de yine tartışma çıktı. Meclis üyesi Karaman, söz alarak bir önceki gündem ile ilgili görüşlerini açıklamak istedi. Kendisine 'Halk düşmanı' sıfatı yakıştırılmak istendiğini belirten Karaman, CHP grubunda bu maddeyle ilgili grup kararı alınmadığını, bu nedenle kişisel görüşlerini aktarmak istediğini söyledi. Karaman, ''Ben halk düşmanı değilim'' dedi. Akaydın Karaman'ı yeni gündem maddesiyle ilgili konuşması konusunda uyardı. Karaman “Benim sözlerim sizi rahatsız mı ediyor. Ben burada meclis üyesiyim” diyince Akaydın “Evet ediyor” dedi. Karaman'a kızan Akaydın, ''Meclis üyesi olmanız gereksiz konuşmanızı gerektirmiyor. Süren de konuş kısa tut'' diye yanıt verdi. Karaman ile Akaydın arasında diğer gündem maddelerinde de söz alma konusunda tartışma yaşandı. Gerginlik had safhaya ulaştı.

Şükrü AĞIRMAN
http://www.akdenizmanset.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder