27 Mayıs 2011 Cuma

5 ANKET BİRDEN: Seçimin bileni kim olacak


5 araştırma şirketinin son tahminleri

12 Haziran seçimlerine az bir zaman kala beş büyük araştırma şirketinin bilen adamları tahminlerini yaptı. Yıllardır siyasi analizler yapan, yaptıkları anketlerle seçim sonuçlarını neredeyse noktasına virgülüne tahmin edebilen isimler son rakamları Aktüel'e açıkladı. Bakalım bu kez sonuçlara en çok kim yaklaşacak?

12 HAZİRAN'IN BİLEN ADAMI KİM OLACAK

12 Haziran seçimlerinin "Bilen Adamı" kim olacak? Bugün seçim olsa... Herkesin dilinde bu soru... Seçim sonuçları sürpriz olmayacak gibi görünse de tahminler havada uçuşuyor... Kimine göre AK Parti yüzde 50'lileri aşacak, kimine göre CHP yüzde 40'lara varacak, kimine göre MHP baraja takılacak, Peki ama hangisi doğru?
"AK PARTİ'DE YÜZDE 10 ARTIŞ"

AK Parti oy oranını son yerel seçime göre 10 puan, bir önceki genel seçime göre ise 2 puan artıracak gözüküyor. Oy artırımının en önemli sebebi ise AK Parti'nin toplum ortalamasını temsil ediyor olması. Diğer önemli etmen ise AK Parti'nin lideri Recep Tayyip Erdoğan'dır. Erdoğan, seçmenin kendine en yakın hissettiği lider olarak görülüyor. CHP'ye ise lider değil, Luther lazım... Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP'de bir lider değişikliği yapıldı. Fakat bu değişiklik bir değişime dönüştürülemedi. MHP'nin oyları düşüşte. Bunda kaset skandallarının etkisi var. Araştırmalarımızdan yola çıkarak söylersek, seçmenin yüzde 75'i kendini Türk olarak tanımlıyor. Fakat Türk etnisitesi üzerinden hareketle siyaset üreten MHP'nin aldığı oy oranları her seçimde ortadadır. Buraya bakarak BDP'nin ne yapabileceğini kestirebilmek zor olmasa gerek.
"KARARSIZLAR AK PARTİ'YE KAYMAYA BAŞLADI"

Nisan ayının sonuna kadar yaptığımız araştırmalarda AK Parti'nin oyları yüzde 38 bandındaydı. Mayıs başında yüzde 40'lara çıktı. Bu çıkıştaki temel nedenin kararsızların azalması olduğunu düşünüyorum. Nisan başında kararsızlar yüzde 16 iken şimdi 10'lara düştü. Bu kararsız ve cevapsız bandının oyları oransal bir dağılım gösterirse, AK Parti'nin oyları yüzde 48'e kadar çıkabilir. CHP'nin Baykal kasedinden önceki oyu yüzde 18'di, sonra yüzde 27 küsurlara çıktı. Sol ve Atatürkçü seçmen böyle bir kasetle Baykal'ın zor durumda kalmasına üzülse de, bu yükselişi CHP'nin Baykal'dan kurtulduğunu düşünen çevrelerin coşkusu yarattı. Seçimlerde CHP'nin oylarının yüzde 26'ın altında olacağı kanısında değilim... Hatta yüzde 30'a da çıkabilir. Kaset olayları MHP'nin oylarını etkilemez. Bazıları olanları gayri ahlaki bir durum olarak görmüyor. MHP'nin oyu yüzde 13 civarında olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder