3 Mayıs 2013 Cuma

Av.MUSTAFA KÖSE ’’ Kent Ekonomisi Forumu’nun sonuç bildirgesini açıkladı ’’


AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, il binasında düzenlediği basın toplantısında, Kent Ekonomisi Forumu'nun sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaştı. Forum çerçevesinde her ilde düzenlenen forumlarda projelerin ele alındığını dile getiren Köse, çıkan sonuçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletileceğini açıkladı.
Farklı kesimlerden 85 kişinin katıldığı forumda Antalya ekonomisinin tartışıldığını, kente katkı sağlayacak projelerin belirlendiğini kaydeden Köse, "8 masa halinde gruplara ayrılan katılımcılara 6 soru soruldu. Bu soruların cevaplarından 17 proje belirlendi. Ardından yapılan oylamada en fazla oy alan 5 proje Başbakan Erdoğan'a sunulmasının kararlaştırıldı. Her kentten çıkan rapor Başbakan Erdoğan'a iletiliyor ve 2023 vizyonunda nasıl bir proje, nasıl bir projeksiyon ortaya çıkarılabilir, bunun çalışması yapılıyor" dedi.
27 Nisan'da Antalya gerçekleştirilen toplantı ile ilgili bilgi veren Köse, "Antalya kent ekonomisini elinde bulunduran, ekonomiyle ilgili söyleyecek sözü olan herkesi davet etmeye çalıştık. 85 kişilik bir grupla bu çalışmayı gerçekleştirdik. Toplumun her kesiminden insanları davet ettik. İGM Başkanını, Büyükşehir Belediye Başkanını, 5 merkez belediye başkanlarını, MHP ve CHP il başkanlarını bizzat ben davet ettim. Milletvekillerini davet ettik, STK'ları davet ettik. Bunlar Antalyaekonomisi üzerine söz söyleyelim, önümüzdeki süreçte ne yapılabilir bunu konuşalım, nasıl projeler yapılır üzerinde durduk. Kentin ekonomisinin geliştirilmesi için bir takım vizyoner projeler önemli ama daha somut örneklerle neler yapılabilir bunları konuştuk" diye konuştu.
Yapılan oylama sonucunda 5 temel projenin ortaya çıktığını belirten Köse, "Ama öncesinde masalardan 17 tane proje çıktı. Bunlar içerisinden 5'i katılımcılar tarafından seçildi. Antalya'nın önceliği ve beklentisi olan en çok oyu alan proje 'Hızlı tren ile Anadolu turizmi arasında bütünleşme sağlanması, hızlı tren çalışmalarının hızlandırılarak hem doğu hem batıdan geçmesi, Doğu Batı ilçeleri arasında hızlı tren hattı oluşturulması çıktı. İkincisi turizmi çeşitlendirmesi ve 12 aya yayılmasına yönelik çalışma yapılması oldu. Üçüncüsü, merkezi hükümetin 2023 hedefleri doğrultusunda Antalya kent planının hazırlanması, alt bölge ve çevre düzeni planının hazırlanması oldu. Dördüncü proje Teknokent ve OSB'nin birlikte çalışacağı bir merkezin kurulmasıydı. Beşinci konu da Kaleiçi'nin canlandırılarak Kapalı Çarşı modeli, 7 gün 24 saat açık şekilde turistlerin çekim merkezi haline getirilerek, özerk bir yapıda yönetimin sağlanması oldu" diye konuştu.
Antalya MARKASI
Antalya markasını güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir cazibe merkezi haline gelen Antalya'yı ekonomik anlamda Türkiye ekonomisine damga vuran kent haline getirmemiz gerekiyor. Antalya lobisini güçlendirmemiz gerekiyor ki ciddi anlamda Antalya bir konuyu istediği zaman bunu elde edebilsin. Bunun için herkesin çalışması gerekiyor. Antalyalılar olarak bu lobi meselesi bizim çok büyük eksikliğimiz. Biz Antalyalıları bir araya getirip kent için çalıştıramıyoruz."
Turizmin 12 aya yayılması, hızlı tren ile kent merkezi ile ilçelerin bağlantısının sağlanması ve Antalya'nın Anadolu'ya bağlanması ile planlı bir kentleşmenin üzerinde önemle durulduğunu belirten Köse, "Bu beklentileri Başbakanımıza arz edeceğiz ve 2023 vizyonu konusunda Başbakanımıza bir yön göstermeyi arzu ediyoruz. Umarım bunlara siyasi olarak destek verir. Hükümetimiz yaptığı gibi yerel yönetimler de üzerlerine düşeni yapar diye düşünüyorum" dedi.
Köse, sonuç bildirgesinde yer alan ve yeterli oyu alamadığı için ilk 5'e giremeyen projeler ise şöyle sıraladı:
"Kentin turizminin 12 aya yayılmasını, her şey dahil sistemini aşarak kent merkezine turist çekmek için Anadolu'nun 7 bölgesinin kültür-yemek-folklorunu yansıtanAnadolu Parkı Projesi, 'Made in Antalya' markası oluşturma projesi, Agro-Park ve Organik Tarım Köyü Projesi, Serbest Sağlık Bölgesi Kurulması Projesi, Yazlık Cumhurbaşkanlığı Köşkü Projesi, Binicilik ve At Merkezi Projesi, Antalya'nın antik kentlerinin tanıtımını içeren Yaşayan Antik Kentler Projesi, Uluslararası Futbol Okulu Projesi, Organik Gıdalar Merkezi ve Organik Tohum Bankası Projesi, Gastronomi Meslek Lisesi ve Gastronomi ve Aşçılık Okulları Projesi, Sıfır Emisyon ve Sıfır Atık Kent Projesi, 2015 yılının Antalya'da 'Sağlık Turizmi Yılı','Yaşlı Bakım ve rehabilitasyon Merkezleri Kurulma Projesi'."
Başkan Köse açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Köse, hızlı tren ile ilgili soru üzerine ise, "Hayal etmeden netice almanız mümkün değil. Tabii ki hayalleriniz yere basmalı. Forumdan çıkan bildirge bizim kanaatimiz değil,Antalya kamuoyunun kanaati. Antalya ortak aklı bunu söylemiş. Bunlar değerlendirilecek. Bunları yapabildiğimiz takdirde Antalya ciddi anlamda şaha kalkıp, kabuğundan sıyrılacak. Bunu yapabilmek lazım. Burada şahısların üzerinden yorum yapılmasını doğru bulmuyorum. Önemli olan Antalya ortak aklının düşüncesidir" yanıtını verdi.
Hızlı trenin EXPO'ya yetişmesinin mümkün görünmediğini kaydeden Köse, "İnsanların hızlı tren istiyor olması AK Parti'nin bir başarısıdır. Bir başka hükümet olsaydı hiç kimse hızlı tren bize de gelsin demeyecekti. Çünkü AK Parti bunun çok güzel örneklerini ortaya koydu. Sistem de gayet güzel şekilde ilerliyor. Hayal kurmak önemlidir, ama ayağı yere basan hayalleri kurmayı insanlar AK Partidöneminde görmüştür. Biz hızlı tren konusunda kamuoyunun beklentisini Genel Başkan Yardımcılarımız vasıtasıyla Başbakanımıza aktaracağız. Bu proje çok önemli. Çok zor bir proje, işin içinde kamulaştırmalar var. Planlamalar bile uzun sürüyor. Aldığımız duyumlara göre Konya hattının daha revaçta olduğu düşünülüyor. Bu konuda çalışmalar yoğun. Biz de burada bir kamuoyu oluşturalım amacındayız" dedi.
Köse, projelerin seçime yönelik bir yatırım olmadığına dikkati çekerek, yatırımlarınseçimden önce de sonra da devam edeceğin, kaydetti. .netgazete.com.tr





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder