13 Mayıs 2013 Pazartesi

BAKAN BAĞIŞ ’ ’Ülkemizi kardeşlik değil , kalleşlik böler ’’

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Çözüm süreci; Anayasa’daki her vatandaşın eşit olduğu ifadesinin uygulamaya geçme sürecidir, başka hiçbir şey değildir" dedi.


Bakan Bağış, Antalya İl Teşkilatı'nı ziyaret ederek, partililere seslendi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan acı terör girişiminin herkesin yüreğini burktuğunu vurgulayan Bağış, "Hüznümüz, üzüntümüz çok büyük, hepimizin yüreği dağlandı, milletçe başımız sağolsun" diye konuştu.

Türkiye'nin son yıllarda şaha kalkmasından rahatsız olan çevrelerin kıskançlıklarına karşı çok uyanık olmak gerektiğini dile getiren Bağış, bu tür tuzaklara büyük devlet olmanın gereğini yerine getirerek hassasiyetle yaklaşmak gerektiğini belirtti.

AK Parti hükümeti olarak bugüne kadar yılmadıklarını, tehditlere kulak asmadıklarını ifade eden Bağış, "Biz bu yola çıkarken kefenimizle, bu milletin muktedir olmasının hayallerini kurarak yola çıktık. O hayallerimizden geri dönmeyeceğiz. Kendi milletine tepeden bakan, 'Bunlar bidon kafalıdır, bunlar göbeğini kaşır', 'Dağdaki çobanla benim oyum nasıl bir olurmuş' diyen zihniyeti bir kenara ittik. Bu milletin değerleriyle barışık bir ekiple yola çıktık" diye konuştu.
   
IMF ile yeni dönem
   
AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'nin ekonomik ve siyasi gücünün katlandığını anlatan Bağış, Avustralya'da yapılacak G-20 Zirvesi için hazırlanan posterlerde 3 liderin fotoğrafının kullanıldığını, bunlardan birinin Başbakan Erdoğan olduğunu söyledi.

Yarın Türkiye ekonomi tarihinde bir dönüm noktası olacağına işaret eden Bağış, 14 Mayıs 2013 itibarıyla IMF'ye son taksitin ödeneceğini, artık IMF'den borç alma değil, IMF'ye borç verme pazarlığına başlanacağını bildirdi.
   
Çözüm süreci nedir?
   
Bağış, çözüm süreciyle ilgili çok önemli adımlar atıldığını fakat bununla ilgili muhalefetin, milletin kafasını karıştırmaya çalıştığını savunarak, şöyle konuştu:

"(Çözüm süreci nedir, kime taviz verdiniz-) diyorlar. Çözüm süreci; Anayasa'daki her vatandaşın eşit olduğu ifadesinin uygulamaya geçme sürecidir, başka hiçbir şey değildir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ne diyor- 'Bu ülkenin her vatandaşı eşittir' diyor. Elinizi vicdanınıza koyun, eskiden eşit miydik- Eşit olsaydık AK Parti'yi kurmamıza gerek olmazdı zaten. 20 yıl önce bu ülkede insanlar etnik kökenini söylemekten korkardı. (Kürdüm) diyemezdi, (Aleviyim) diyemezdi. Siyasi görüşlerini dile getiremezdi. Asker-sivil ilişkisiyle ilgili yorum yapmaya korkardı. Mahkumlar Anneler Günü'nde kendilerini ziyaret eden anneleriyle ana dillerinde konuştu. Siyasiler, gittikleri seçim bölgelerinde artık istedikleri dilde propaganda yapabiliyor."

Üniversitelerde etnik kültürlerle ilgili enstitüler kurulduğunu, mahkemelerde mahkumların kendilerini istedikleri dilde savunabildiklerini anlatan Bağış, ülkenin Ermeni vatandaşlarının 112 yıl sonra ilk defa AK Parti iktidarında Akdamar'da ibadet ettiklerini söyledi.

Ortodoks vatandaşların 88 yıl aradan sonra ilk defa Sümela'da "amin" diyebildiklerini ifade eden Bağış, "Türkiye'de mağduriyete uğramamış birey ve kesim kalmadı. Çözüm sürecinde terörü def etme noktasına gelindi" dedi.
   
40 bin can ve 350 milyar dolar maliyet
   
Bağış, 1978'den bu yana süren terör belası nedeniyle 40 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 350 milyar doların da terörle mücadele nedeniyle uçup gittiğini kaydederek, "350 milyar dolar az buz değil. Hesap edin, bizim 2023 hedefimiz var: 25 bin dolar kişi başına düşen gelir ve dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olma hedefi. Terör belası olmasıydı 2023 hedeflerini 2013'de yakalamış olurduk" diye konuştu.

Çözüm sürecinin iyi anlatılması gerektiğine işaret eden Bağış, çözüm süreci ile Türkiye'nin daha da büyüyüp zenginleşeceğini ve güçleneceğini söyledi. Kardeşlik dokusunun güçlenmesiyle hiçbir ülkenin bölünmediğini kaydeden Bağış, "Ülkeler kardeşlikle değil, kalleşlikle bölünür, biz de mani olacağız" diye konuştu.
   
"Rabbim verdikçe veriyor"
   
CHP'ye yönelik eleştirilerde bulunan Bağış, şöyle devam etti:

"Deniz Baykal'ı izlediğim zaman derdim ki (bu adama sahip çıkalım, daha iyisini bulamayız). Ama Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın dediği gibi Rabbim verdikçe veriyor. Daha iyisini verdi. (Somali'ye gidiyorum) deyip Kenya'ya gelen, oy kullanmayı beceremeyen, yürüyen merdivene tersinden binen, içinde yaşadığı ilçenin ismini bile yanlış bilen... Namı diğer çakma Gandi, şov yapmaya Reyhanlı'ya gitmiş."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Reyhanlı'da Suriye'de yaşanan katliamları kınamasını isteyen Bağış, "Hadi Kemal bey topla cesaretini, o Esed denilen canavarı bir kına. Sen kına da arkandan Putin de, Çin de kınayabilsin. Uluslararası kamuoyu Suriye'deki vahşeti son versin" dedi.
HABER EKSPER / Mehmet BULUT





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder