10 Mayıs 2012 Perşembe
Sosyal devlet ile Engelsiz hayat
AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Dünya Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasında; “AK Parti hükümetleri döneminde 2002 yılından bugüne sosyal devlet ilkesini en üst düzeyde işletebilmek için var gücümüzle çalıştık” dedi.
Sosyal devlet anlayışı
AK Parti hükümetleri döneminde Cumhuriyet tarihinde ilk defa engellilik alanında yaşanan sorunlar için Özürlüler Kanunu çıkarıldığını söyleyen AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, “Toplumsal alandaki duyarlılığın artması için söz konusu kanunun çıktığı 2005 yılı, Özürlüler Yılı ilan edildi. Hükümet olarak, 2002 yılından itibaren ülkemizin sosyal hizmet alanındaki eksiklikleri gidermek, engellilerimizin sosyal hizmet ve güvenceye kavuşmalarını sağlamak, sosyal devlet ilkesini en üst düzeyde işletebilmek için var gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Engelleri birlikte aşacağız
Türkiye nüfusunun yüzde 13’ünü engelli vatandaşların oluşturduğunu belirten Enç, “Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engelli vatandaşlarımızın Engelliler Haftası’nı kutluyorum. Sayın Başbakanımızın da çok güzel ifade ettiği gibi, ‘Kimsesizlerin kimsesi’ olma iddiası ve umudunda olan hükümetimiz, engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak ve engellerini ortadan kaldırmak için çalıştı ve çalışmaya devam edecek” dedi.
Engelliler için neler yapıldı?
AK Parti döneminde engelli istihdamının teşviki ve kolaylaştırılması için önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Enç, yapılan bazı yasal düzenlemeleri şöyle sıraladı:
2002 yılında kamu kurumlarında istihdam edilen özürlü memur sayısı 6 bin 103 iken, 18.787’ye yükseltildi.
Kamu kurumları ve özel sektörlerde istihdam edilen özürlü işçi sayısı 2002 yılında 10.883 iken, 32.252’ye yükseldi.
Hükümetimizin girişimiyle kurulan ‘Engelsiz Yaşam Evleri’ sayesinde engelli vatandaşlarımızın uzmanlarca bakımı yapılıyor.
Evde bakılan her engelli birey için bakımı yapan kişiye bir tam asgari ücret ödeme uygulaması 2006 yılından itibaren başlatıldı.
Engelli aylığı almak için 2 yıl bekleyen vatandaşımız artık 1 ay içinde maaşa bağlanıyor.
2002 yılında 30 kişiye bir bakım elemanı düşmekte iken, sosyal hizmet bakım standartlarını yükselterek, engelli bakım merkezlerinde bir vardiyada 6 engelliye, çocuk yuvalarında 6-8 çocuğa, huzurevlerinde 15 yaşlıya en az meslek lisesi düzeyinde eğitimli veya en az lise mezunu olup sertifikalı bir bakım elemanı ile hizmet sunulması uygulamasına geçildi.
Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere, 5 yıla kadar erken emekli olma imkanı sağlandı.
Engelli işçi çalıştıran işverenlerin ödediği sigorta primlerinin tamamı hazine tarafından karşılanıyor. Kendi namına çalışan engellilere de isteğe bağlı erken emeklilik hakkı verildi. Engellinin sahip olduğu evi emlak vergisinden muaf tutuluyor
Kaynak/www.akdenizhaberci.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder