20 Aralık 2014 Cumartesi

Türkiye’de ilk olan MUBİM devrede

Türkiye’de ilk olan MUBİM devrede
Büyükşehir Belediyesi’nin, hizmeti muhtarın ayağına götüren teknoloji projesi Muhtar Bilgilendirme Merkezi (MUBİM) devreye girdi. Büyükşehir Belediyesi MUBİM’i anlatmak için Antalya genelindeki 700’e yakın muhtarı kampa aldı. MUBİM’in Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Başkan Türel, Antalya’ya bazı müjdeler verdi. İlçelere çöpten enerji üretecek tesisler kuracaklarını belirten Türel, muhtarlara 5 yılda kırsalda 6 bin kilometre yol asfaltlayacaklarını da müjdeledi.
 Antalya Büyükşehir Belediyesi bilişim çağının teknolojilerine ayak uydurarak, Türkiye’de ilk olacak bir örnek projeye imza attı. Muhtarların sorun ve isteklerini SMS, e-mail, telefon ya da faks yoluyla Büyükşehir Belediyesi’ne bildirebileceği Muhtar Bilgilendirme Merkezi (MUBİM) Antalya’daki muhtarlara bir eğitim programı ile anlatıldı. Kremlin Palace Otel’de 700’e yakın muhtarın eğitime alındığı toplantının açılışına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Köse katıldı.
PROJENİN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu MUBİM sisteminin yerinde ve hızlı hizmet anlayışının eseri olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, kendisinin de sistem sayesinde mahallesinde bir sorun olduğunda belediyeye ulaşacağını ve talebini bildireceğini ifade etti. Bakan Çavuşoğlu “Bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz. Sayın Türel, güzel bir hizmet anlayışını ortaya koyuyor. Yapılacak hizmetlerde, istişare mekanizmasını en iyi şekilde kullanıyor. Raylı sistemi yapılacak mı diye halka soruyor. Konyaaltı’nda güzel bir proje kazandırmak için yarışma açtı ve yarışma sonunda güzel projeler ortaya çıktı. Tarihi dokunun korunarak, kentsel dönüşümün yapılması gerekiyor. O şehirde insanların daha rahat yaşaması için sosyal dönüşümün sağlanması lazım. Zeytinköy’deki sosyal dönüşümün, Balbey’deki tarihi dönüşümün, Kepezaltı’ndaki kentsel dönüşümün amacı budur. Bu projeler, bu bölgelerle sınırlı kalmayacak. Bunu yaparken istişare, oradaki insanlara sorma anlayışı var. Hizmetin, bereketinin esas sebebi budur” dedi.


15- 16 Kasım 2015 tarihinde Antalya’da G20 zirvesinin yapılacağını açıklayan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “ G20 zirvesinin ön hazırlık çalışması için Antalya’da bir toplantı yapacağız. Yarın Antalya’da AB Bakanlığımızın temsilciliğini açacağız. Bunun anlamı; Antalya, Türkiye’nin Avrupa ve dünyaya açılan penceresi olmasıdır. Antalya Türkiye’nin yüz akıdır; vizyonudur. Antalya önemli etkinliklere ev sahipliği yapmalıdır. Altın Portakal, Menderes Başkan ile tekrardan uluslar arası bir festival olacaktır. 2016 yılında Türkiye’de ilk kez yapılacak olan EXPO 2016, Antalya için çok önemli bir etkinlik olacaktır. Antalya, bütün uluslararası organizasyonların en iyisine layıktır.”

Antalya Valisi Muammer Türker ise yeni Büyükşehir Yasası ile büyükşehirlerde yeni bir düzene geçildiğini belirterek  “Türkiye’de 30 vilayette Büyükşehir sınırları ilin tamamını kapsayacak hale getirildi. Antalya’da bunlardan bir tanesi. Küçük beldeler kapatıldı. Köyler mahalle oldu. Köylerin sınırlı bütçeyle hizmet sunma imkanları yoktu. Küçük beldeler, memuruna bile maaş vermekte güçlük çekiyordu. Parlamentomuz bu değişikliği yapma kararı aldı. Bu geçiş döneminden  sonra bu hizmet daha iyi sunulacak” diye konuştu.



Başkan Menderes Türel de MUBİM ile bir ilki gerçekleştirdiklerini, aynı zamanda Türkiye’nin gündemine bir ilk projeyi soktuklarını söyledi. Muhtarların çok önemli olduğunu ifade eden Türel, “Antalya’nın her köşesinde muhtarlarla her zaman gönül bağı kurmaya çalışan, dostluk içinde hizmet ağını örmeye çalışan bir belediye başkanıyım. Sizlerin sayesinde önemli hizmetleri yaptık. Antalya’ya çok önemli hizmetleri siz muhtarlara ve vatandaşlara kazandırmanın arifesindeyiz. Bugün burada dostluk var, gönül bağı var. Bugün burada hizmet var, siyaset yok. Bizim siyaset anlayışımız hizmetten geçiyor. Hizmette eksiği olanların ilk limanı siyasettir. Biz hizmet ederek siyaset yapıyoruz” diye konuştu
Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı iken muhtarların özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda çok önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Başkan Türel şunları söyledi: “Çok onurluyum. O dönemde muhtarlarımızın SGK kesintilerinden sonra ellerine geçen para yüz kusur lira civarındaydı. Ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı. Biz muhtarlıkların güçlü olması gerektiğini ifade ettik. Hemen çalışmalar başladık. Konuyu anlattığımızda o zaman Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız gereken talimatları verdi. Bugün muhtarlarımızın maaşlarında yedi misli artış sağladıysak, bu bizim muhtarlara verdiğimiz önemin göstergesidir. Sizlere feda olun, sizlere ne yapsak azdır.”
Muhtarların özlük haklarını iyileştirirken, siyaseti tercih edenlerin iftira ile gündem yaratmaya çalışarak, “Muhtarlıklar kapanacak” dediklerini hatırlatan Menderes Türel, şöyle devam etti: “Bunu ilk duyduğumda kahkahalarla gülesim geldi. Böyle bir şeyden haberim yok dedim. Yarın günü geldiğinde muhtarlıkları güçlendirdiğimizde bu iftiraları atanlar nereye kaçacaklar demiştim. Şimdi hangi delikteler bilemiyorum. Şimdi muhtarlıkları güçlendirmenin gururu ile buradayız.”
MUHTARLARA BİLGİSAYAR MÜJDESİ


İlk belediye başkanlığı döneminde Antalya’nın merkez ilçelerindeki muhtarlara bilgisayar tahsis ettiklerini anlatan Türel, “Şimdi 19 ilçedeki tüm muhtarlara aynı hizmeti vereceğiz. Sizlere ne yapsak az. Tüm ilçelerdeki muhtarlıklara bilgisayar tahsis edeceğiz” dedi.
MUHTARLAR  BELEDİYEYE ÇAY İÇMEYE GELECEK
Hizmetin daha güçlü olması için teknolojinin önemine değinen Türel,göreve gelir gelmez MUBİM çalışmalarını başlattıklarını söyledi. MUBİM yazılımını belediye çalışanlarının yaptığını ifade eden belirten Türel, sistemi şöyle anlattı: “Muhtarlarımızı dertlerini anlatmak üzere Gündoğmuş’un, Kaş’ın bir köyünden kilometrelerce Antalya’ya gelme zahmetinden kurtarıyoruz. Muhtarımız gerekirse cep telefonu ile SMS atarak, gerekirse bununla ilgili web sitesine e-mail atarak, isterse yazılı olarak faksla, ya da telefon merkezini arayarak sorununu iletip, kayda geçirecek. Telefonuna 20 saniye sonra cevap gelmek suretiyle kayıt nosu bildirilecek. Bu kayıt no ile talebinizin ne aşamada olduğunu takip edebilir hale geleceksiniz. Bu bizi kesmez, önemli olan neticenin alınması. Tüm daire başkanlıklarımız bünyesinde MUBİM birimleri oluşturduk. Konuyla ilgili daireye talep gidecek, MUBİM yetkilisi hemen çalışmaya başlayacak. Sorun Büyükşehir Belediyesi ile ilgili ise size birkaç gün içinde dönüş yapılacak. Kaydınız incelendi sorun çözümlendi denilecek. Ya da tarih verilecek. Sorun belediye ile ilgili değilse yetkili şurasıdır dile temasa geçilecek. Sistem benim cep telefonuma da yüklendi. Bana sorunun çözülüp çözülmediğiyle ilgili mesaj gelecek. Dünyanın neresinde olursam olayım cep telefonumdan takip edebileceğim. Bundan sonra sizleri Büyükşehir Belediyesi’ne çay kahve içmeye bekliyoruz dertlerinizi iletmeye değil.”
20 SANİYEDE BİLGİ GELDİ
Başkan Türel, bu sırada sistemin çalışıp çalışmadığını anlık olarak muhtarlara gösterdi. Türel, salondaki herhangi muhtarın MUBİM’in 242 249 50 00 nolu telefonuna sorununu iletmesini istedi. Ayağa kalkan Muratpaşa İlçesi Yenigöl Mahallesi Muhtarı Mehmet Özen, sisteme asfalt isteğiyle ilgili SMS attı. 20 saniye sonra muhtarın telefonuna kayıt numarası düştü ve sorunun Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından çözüleceği bilgisi iletildi. Özen, bilgi mesajlarını anlık olarak salondaki muhtarlarla paylaştı.

Muhtar Özen’in talebinin birkaç gün içinde neticesi ile birlikte telefonuna tekrar bilgi olarak geleceğini belirten Türel, “İşte bizim hizmet anlayışımız, vatandaşın dertleri ile dertlenmek. Bizim için siyaset seçimden seçime yapılır” dedi.
Antalya’nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu takım kaptanlığında çok şanslı bir dönem yaşadığının altını çizen Türel, “Sayın Bakanımız dünyanın neresinde olursa olsun, bizim sorunumuzla ilgileniyor. Valimiz bürokrasi ile bizler hizmetimiz ile 5 yıl Antalya’ya hizmet edeceğiz” diye konuştu.
CADDE DEVİRLERİNDE SİYASİ PARTİ AYRIMI YAPMADIK
Antalya’da birilerinin hizmet ayıplarını örtmek için olmadık bahaneler ürettiğinin altını çizen Başkan Menderes Türel, Yeni Büyükşehir Yasası gereği ilçelerden, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne geçen caddelerle ilgili yaşanan tartışmalara değindi. Türel şöyle konuştu: “Yeni yasa ile bir çok yetki büyükşehir belediyesine geçti. Kanun gereği 20-30 metrelik bulvarların peyzaj ve bakım hizmetleri büyükşehir belediyesi tarafından verilecek. Siyasi parti ayırt etmeden CHP’li Manavgat Belediyesi, MHP’li Alanya Belediyesi ve Ak Partili Finike Belediyesi’nden bazı caddeler Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Kanun gereği yapılan bu çalışmayı yeni bir siyasi mevzu hale getiriyorlar. Siyasete yeni kavramlar sokuyorlar. Yeni Antalyalılar yeni Alanyalılar, yeni Manavgatlılar, yeni Finikeliler diye. Sen nüfus memuru musun. Bizim Alanyalılığımız. Manavgatlılığımız, Finikeliliğimizi size sormayız, tartışmayız. Biz sizden daha fazla Alanyalıyız, Manavgatlıyız, Finikeliyiz. Sizden daha fazla Antalyalıyız. Menderes Türel’in Antalya sevdasını herkes bilir. İşinizi yapın. Kanun gereği çöp toplama işlemi ilçe belediyelerine ait. Şimdi Manavgat Belediyesi, bize geçen caddelerde çöp toplamıyormuş. Çöpü toplamak onun işi. Bizim derdimiz hizmet. Onlar insanı, memleketi düşünmüyorlar. Büyükşehir’i zora sokarak üç oy fazla alır mıyız bunu hesap ediyorlar. Manavgat çöpten kokarsa sorumlu Büyükşehir gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu memleketi çöp dağlarına teslim etmeyiz. Kimse siyaset yapmazsın.”
BÜYÜKŞEHİR FARKINI VATANDAŞ HİSSEDECEK DİYE KORKUYORLAR
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Alanya’da 30 caddeyi almamız gerekirken 8 cadde aldık. Manavgat’ta 27 caddeyi almamız gerekirken 7 cadde aldık. Neden? Paylaşmak derdindeyiz. Biz her şeyi yapacağız demiyoruz. Kanun emrettiği için, hizmet etmek için alıyoruz. Bu sorunları mesele yapmaların arkasında başka şeyler yatıyor. Büyükşehir’in o caddelere yapacağı hizmetlerdeki farkı vatandaş hissedecek diye korkuyorlar. Bunu hissettikleri için farklı provokasyon içindeler. Finike’de cadde aldık. Onlar memnun, isterseniz hepsini alın diyorlar. Bu caddelerin bakımlarının ekonomik külfeti var çünkü. Serik Belediye Başkanı hepsini alın diyor. Biz bu bulvarı ekonomik külfet olarak da üzerimize alıyoruz. Alacağımız ilan reklam geliri, bu caddelere yapacağımız yatırımın yarısını karşılamıyor.”
KİMSE KIRSALDAN ALINAN YOLLARI GÜNDEME GETİRMİYOR
Alanya merkezinden 22 kilometre, Manavgat merkezinden 32 kilometre yolun Büyükşehir’e geçtiğini kaydeden Türel, buna mukabil Alanya kırsalından 350, Manavgat kırsalından 450 kilometre yolu devraldıklarını söyledi. “Kimse kırsaldan aldığımız yollarla ilgili bir şey demiyor” diyen Başkan Türel, “Nedeni siyasi güç gösterisi. Biz size hizmet için çalışıyoruz. Büyükşehir olarak ilçelerden 3 bin 500 kilometre kırsal yol 2 bin 500 kilometre yayla yolu devraldık.  5 yıl içinde bu 6 bin kilometre yolu asfaltlama hedefi koyduk. Bunu başaracağız. Manavgat ve Elmalı’da iki asfalt plenti kuruyoruz. Sadece yol değil. Toplantı halleri ilçelerde birleştirip bölge halleri kuracağız. Çağdaş ve hijyen koşullarda bölge mezbahaları açacağız. İlçelerde vahşi çöp depolama alanlarını ortadan kaldıracağız. Çöpten enerji elde edecek tesisleri kuracağız. Çöpten elektrik elde edeceğiz. Böylelikle köydeki vatandaşlarımızın koku derdi de bitmiş olacak” şeklinde konuştu.
ANTALYAYA MÜJDE VERDİ
Tarımsal sulama ile ilgili seçimden önce kooperatiflerin ve sulama birliklerinin sorunlarını ortadan kaldıracakları sözünü verdiklerini hatırlatan Türel, güneşten enerji elde etmek suretiyle bu birliklerin elektrik maliyetlerini sıfırlayacaklarını söyledi. Türel, “Bunu seçimden önce söyledik Verdiğimiz sözü yerine getiriyoruz. İlk etapta 2 megavatlık güneş enerji santrali kuruyoruz. Bu tesisi kurduğumuzda enerji temini yapınca isteyen birlikleri Büyükşehir olarak devralarak, enerji maliyetini sıfırlayacağız. Tarımsal sulamayı çiftimizin üzerinde yük olmaktan kurtaracağız”  dedi.
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı kurduklarını kaydeden Türel, özel sektörün yetmediği yerlerde soğuk hava depoları ve paketleme tesislerdi kuracaklarını dile getirdi. ASMEK’leri ilçelere taşıyarak meslek ve beceri kursları vereceklerini anlatan Başkan Türel, ilçelerde çocuklar için kreşler açacaklarını da belirtti. Türel, denize uzak köylerde kadınlar için sosyal buluşma merkezleri oluşturacaklarını anlatarak, “Bu merkezlerin bahçesinde havuz yapacağız. Kadınlarımızın denize uzaktan bakma dezavantajını ortadan kaldıracağız. Burada kreş hizmeti de vereceğiz” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gururlandıklarını ifade eden Türel, “O Torosların çocuğu, o bir yörük çocuğu olarak Obanın, Merkel’in elini sıkıyorken, hepimiz gururlanıyoruz. Dünyanın böyle karışık bir döneminde Dışişleri Bakanı olarak dünyanın takdirini topluyor. Kendisi ile iftihar ediyoruz” dedi.
Antalya Muhtarlar Derneğe Başkanı Nazif Alp Menderes Türelin göreve yeniden gelmesinin ardından Antalya’yı yeniden hizmetlerle buluşturduğunu anlattı. Başkan Türel ile muhtarlar derneği olarak yaptıkları bir görüşmeyi aktaran Alp, Türel’in görüşmenin hemen ardından 250 muhtarlığı bilgisayar ağı ile donattığını söyledi.

HABERCİ / NesLihan BAT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder