Türel: “Yerel yönetimler olarak bizlerin hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi konusundaki performansları ülkelerin gelişimi için önemlidir”
ARLEM Toplantısı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel: “Demokrasi yerelde başlar. Bizlerin yerel ve bölgesel yönetimler olarak demokratikleşme hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi konusunda ortaya koyacağımız performans ülkelerimizin gelişimi için önemlidir” dedi.
Avrupa-Akdeniz Bölgeler ve Yerel Yönetimler Asamblesi (ARLEM) 6’ncı Genel Kurulu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ev sahipliğinde Belek Spice Otel’de başladı. Toplantıya, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden yerel yönetim temsilcileri ve Avrupa Birliği’nden yetkililer katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Başkan Menderes Türel, ,2004-2009 yılları arasında belediye başkanı olarak, daha sonra parlamenter olarak gerek Avrupa Konseyi bünyesinde gerekse Avrupa-Akdeniz entegrasyonu organlarında çeşitli çalışmalara katıldığını hatırlattı.
ANTALYA BİRAZ LİZBON BİRAZ BEYRUT’TUR
Türel şunları söyledi: “Antalya’nın eski isimlerinden birisi Pamfilya’dır, yani kavimler yurdu demektir. Antalya bugün yalnızca turizmle değil, Antalya’ya yerleşen ve Antalya’da çalışan onbinlerce Avrupalı ve Akdenizli nüfusuyla da bir Pamfilya’dır. Antalya bir İsrailli turiste, bir Filistinli turistin aynı havuzu paylaşarak tatil yaptığı bir şehirdir. Antalya, Avrupalı ve Akdenizli 12 milyon turistin birlikte barış içerisinde tatil yaptığı bir şehirdir. Antalya biraz Lizbon, biraz Barselona, biraz Marsilya, biraz Kazablanka, biraz Hamamet, biraz Selanik, biraz Beyrut’tur, yani Akdeniz’dir.”
Başkan Menderes Türel, “Umuyorum bu toplantı burada olan Belediye başkanlarımızla işbirliğimizin gelişmesi ve şehirlerimiz arasında ekonomik ve kültürel ilişkilerin artması için de bir fırsat olacaktır” dedi.
DEMOKRASİ YERELDE BAŞLAR
Türel, 6’ncı ARLEM toplantısında Akdeniz İçin Birlik’te yerel boyut, göç, atık yönetimi gibi konuları ele alınmasından bütün şehirler ve belediyeler gibi Antalya’nın da çok istifade edeceğini söyledi. Türkiye’de yerelleşme ve belediyelerin özerkleşmesi ve güçlenmesinin son 10 yıldaki demokratikleşme adımları sonucunda mümkün olduğunun altını çizen Türel, 2004-2009 yılları arasında belediye başkanı iken Avrupa Konseyinde Yerel ve Bölgesel Yönetimler Konseyi Başkanlığı, milletvekili iken de Akdeniz Parlamenterler Asamblesi’nde Türkiye’nin yerelleşmesine ve demokratikleşmesine katkılar sağladığını anlattı. Başkan Türel şöyle konuştu: “Partimin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’nı da yaptım. Türkiye’nin yerel yönetimlerde özerklik hamlesi yerel yönetimlerin yapısını güçlendirilmesine neden oldu. Demokrasi yerelde başlar. Bizler yerel yönetimler olarak dünyanın barışı ve huzuru için etkili yönetimler ortaya koyabilirsek, genel yönetimine de katkımız olacaktır. Bizlerin yerel ve bölgesel yönetimler olarak demokratikleşme hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi konusunda ortaya koyacağımız performans ülkelerimizin gelişimi için önemlidir. Demokrasi ve insan haklarının gelişmesi hepimiz için önemlidir.”
TÜRKİYE İNSANİ YARDIMDA DÜNYA İKİNCİSİ
Bugün dünyada çok önemli sıkıntılar yaşandığını belirten Türel, Türkiye’nin komşu ülkelerinde yaşanan üzücü olaylar olduğuna dikkat çekti. Başkan Türel şunları söyledi: “Türkiye bu ateş çemberi içinde demokrasi, barış, istikrar adası haline gelmek suretiyle sadece kendi sorunlarıyla değil çevresindeki insanların sorunlarını da paylaşma konusunda katkı koyuyor. Dünyada en büyük 16’ncı büyük ekonomisi olan Türkiye, insani yardımlara ayırdığı bütçe ile de dünya ikincisidir. Bugün zor durumda olan insanlara dili, dini, ırkı, mezhebi gibi ayrımcılıklar göstermeden her türlü desteği vermek insani bir sorumluluktur.”
FİLİSTİNLİ EŞ BAŞKANA KUTLAMA
ARLEM’in bu noktada yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu kaydeden Türel “5 yıldır düzenlediği çalışma toplantılarında bu hususları hep ele almıştır. Akdeniz’e yön verecek ışık tutacak önemli raporlar ortaya çıkmıştır. Bu konuda fevkalade önemli iki konuyu; atık yönetimi ve dünyadaki göç trafiğini artmasını ele almanızdan dolayı sizleri gönülden kutluyorum” diye konuştu.
Başkan Türel, ARLEM’in yeni seçilen eş başkanı Filistinli Hani Abdelmasih Al Hayek’i de kutlayarak, “Bu seçim, El Hayek’in bu göreve getirilmesi, sizin insanlık barış adına fevkalade önemli, kararlı ve cesur adımlar attığınızı gösteriyor” dedi.
“Demokrasi olmadan kalkınmanın olmayacağını, yerelleşme ve iyi yönetişim olmadan da demokrasinin ve kalkınmanın olmayacağını artık hepimiz biliyoruz” diyen Türel sözlerini şöyle tamamladı: “Avrupa-Akdeniz işbirliğinin bu anlamda demokrasinin, insan haklarının geliştirilmesi temelinde de bir ilerleme sağlamasını temenni ediyorum. Bölgemizdeki sorunların kalıcı biçimde çözümlenmesi ve Akdenizꞌin bir “huzur, güven, barış ve refah” denizi haline gelmesi için tüm uluslararası toplumun el ele vermesine ihtiyaç bulunmaktadır.”
AKDENİZ MEZARLIK HALİNE GELMESİN
ARLEM Eş Başkanı ve Bölgeler Komitesi Başkanı Michel Lebrun, genel kurulun ana konularından birinin Akdeniz’de göç konusu olduğunu söyledi. Lebrun, “2014 yılında Akdeniz’de 3 bin 500 sığınmacı boğularak öldü. Sığınmacılar nedeniyle Akdeniz’in giderek artan bir mezarlık haline dönüşmesini istemiyoruz. Bu göçü durdurmak için el ele vermeliyiz” dedi. Lebrun,mültecilerin Avrupa’daki organize suç çeteleri nedeniyle bu halde olduğunu ifade etti.
Akdeniz üzerinden geçerek Avrupa’ya ulaşan sığınmacıların barındırılması konusunun Akdeniz’e kıyı ülkelerin yerel yönetimlerine bu konuda çok şey öğrettiğini belirten Lebrun, yerel yönetimlerin bu sorunları artık kendi aralarında çözebilecek seviyeye geldiğini söyledi. Filistin-İsrail sorununa da değinen Michel Lebrun, “Filistin’le İsrail arasındaki barış sürecine destek vermeliyiz” dedi.
Toplantıya katılan belediye başkanlarının isimleri şöyle: “Lizbon Belediye Başkanı Antonio Costa, İspanya Katalan Yönetimi Başkan Yardımcısı Joanna Alemany Ortega, Amman Büyükşehir Belediye Başkanı Brahim Dhoufafli, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antonio Costa, Xaghra Belediye Başkanı Joseph Cordina, St. Julians Belediye Başkanı Peter Bonello , Uszka Belediye Başkanı Istvan Radics Sertö, Coulaines Belediye Başkanı Christophe Rouillon,Vulcana Băi Belediye Başkanı Emil Draghici, Dudeştii Noi Belediye Başkanı Alin Nica, Pogradec Belediye BaşkanıArtan Shkembi, Gödöllö Belediye Başkanı György Gemesi, Piran Belediye Başkanı Peter Bossman”
ARLEM NEDİR?
Avrupa-Akdeniz Bölgeler ve Yerel Yönetimler Asamblesi (ARLEM), Akdeniz için Birlik (AiB) ortaklığına bölgesel boyut kazandırmak ve Avrupa-Akdeniz işbirliğinde bölgesel ve yerel yönetimlerin rollerini güçlendirmek üzere Avrupa Birliği (AB) bünyesinde 2010 yılında kuruldu. ARLEM Bölgeler Komitesi’ni, Akdeniz’in çevrelediği üç kıyıda bulunan bölgesel ve yerel yönetimler ile yerel olarak bölgelerini temsil eden uluslararası birlik ve dernekler oluşturuyor. AB ve Akdeniz bölgesinden 80 yerel ve bölgesel temsilciden oluşan ARLEM’de AB ve Akdeniz katılımcıları eş başkanları ile eşit olarak temsil ediliyor. ARLEM’in Türkiye’den katılımcıları ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi.
ARLEM Bölgeler Komitesi ise AB’nin tüm 28 üye ülkesinin bölgesel ve yerel temsilcilerinin oluşturduğu bir kurul. Bu kurulun görevi, bölgesel ve yerel yetkilileri ve temsil ettikleri toplulukları, AB’nin karar verme sürecine dahil etmek ve onları AB politikaları hakkında bilgilendirmek. Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, bölgeleri ve şehirleri etkileyen politikalar konusunda komiteye danışmakla mükellef. Komite, haklarının ihlal edilmesi veya bir AB kanununun yetki ikamesi ilkesini ihlal ettiğini, bölgesel ya da yerel iktidara itaat etmediğini düşünmesi durumunda, AB Adalet Divanı’na başvurabiliyor.
HABERCİ / NesLihan BAT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder