5 Ekim 2015 Pazartesi

Antalya’ Dünya Markası Oldu

‘Antalya’ Dünya Markası Oldu Belediyeciliğin Oscarı Antalya’nın
Belediyeciliğin Oscar’ı olarak nitelenen ‘Çiçek Açan Şehirler’ yarışmasında büyük ödül Antalya’nın oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin Kaleiçi’nde yaptığı düzenleme ile gelen en prestijli belediyecilik ödülü Antalya’nın dünyanın en önemli marka şehirlerinden biri olduğu olduğunu bir kez daha gösterdi.

Kanada Merkezli Uluslararası bir kurum olan ‘Communities in Bloom’ tarafından düzenlenen ve Dünya’nın en prestijli belediyecilik ödülü olarak kabul edilen Çiçek Açan Şehirler Yarışmasında büyük ödülü Antalya aldı. Tükiye’den ilk kez bir kentin katıldığı yarışmayı kazanan Antalya,  belediyeciliğin Oscarını alarak tarihe geçti. 9 ay önce başlayan süreçte çiçeklerle donatılan Kaleiçi tüm dünyanın hayranlığını kazandı.İşte Antalya’nın en prestijli belediyecilik ödülünü kazanması ile sonuçlanan 9 aylık süreç;

KALEİÇİ ÇİÇEK AÇTI
Antalya Ocak-Şubat aylarında Kanada Merkezli Sivil Toplum Kuruluşu olan ‘Communities in Bloom’ a ‘Çiçek Açan Şehirler Yarışması’na katılmak için başvuruda bulundu. ‘Çiçek Açan Antalya’ sloganıyla tüm hazırlıklar, projeler, sunumlar hazırlandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın en önemli tarihi miraslarından Kaleiçi Hıdırlık Sokak Kentsel Tasarım Projesi ile yarışmaya katılacaklarını ve Kaleiçi’nde sokakların çiçek bahçesine dönüşeceğini duyurdu. Ve öylede oldu. Kaleiçi gerçekten çiçek açtı.

ANTALYA’NIN PIRLANTASI KALEİÇİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Kaleiçi-Hıdırlık Sokak Kentsel Tasarım Projesi ile eski Kaleiçi yeniden yaşatıldı. Büyükşehir Belediyesi, Antalya Valiliği ve EXPO 2016 ile ortak yürütülen projeyle Hıdırlık Sokak’tan başlayarak, Mermerli Sokak ve eski Yanık Hastanesi’nin bulunduğu alanda Antalya’nın kaybolan çiçekleri Kaleiçi evlerinde yeniden açtı. Proje kapsamında tarihi Kaleiçi evlerinin balkonları sardunya ve begonvillerle süslendi, sokaklara Antalya’nın kaybolan çiçek türleri dikildi. Eski Yanık Hastanesi’nin bulunduğu alanda yeni bir park ve meydan oluşturuldu, Antalya’ya yeni bir seyir terası kazandırıldı. Bambaşka bir kimliğe bürünen Kaleiçi, Antalyalıların buluşma noktası oldu. Antalyalıların çocukluğunun geçtiği Kaleiçi yeniden pırlanta değerine kavuştu.

TÜREL BİZZAT TAKİP ETTİ
Park alanı içerisinde yapılan efekt havuzuna su sesi verilerek, kentin eski şelaleleri ile şırıl şırıl akan su arıkları hatırlatıldı. Meydana yerleştirilen pergolalara Antalya’nın çiçeklerinden bitkiler dikilerek, gölgede oturma alanları yapıldı. Parkın girişine sembolik bir kuyu yerleştirildi. Antalya’nın eşsiz manzarasını arkaya alarak hatıra fotoğrafı çektirmek için begonvil süslemeli 3 adet çerçeve yerleştirildi. Bütün bunlar yapılırken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’de projeyi yakından takip etti. Bizzat çalışmaları yerinde inceledi.

ANTALYA HAZIR
Hıdırlık Sokak, Mermerli Sokak ve Hesapçı Sokak yani Çiçek Açan Kaleiçi Temmuz ayında gelecek Jüriyi ağırlamak için hazırdı. Kaleiçi, Antalya, Antalyalılar, tüm Türkiye yarışmayı kazanmayı çok istiyordu. Ve bunun için herkes elinden geleni yaptı. Ve Jüri 22-23 Temmuz’da Antalya’ya geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin Kaleiçi ile katıldığı ‘Çiçek Açan Şehirler’ projesinin  jüri üyeleri Alain Cappelle v e Richazd Daıgneault ilk gün kentin güzelliklerini gezdi Antalya’ya hayran kaldı. Jüri üyelerine ‘Çiçek Açan Antalya’ projesinin tüm detaylarının anlatıldığı bir sunum yapıldı. Sunuma Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bizzat katıldı. Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen sunumda jüri üyelerine, Kaleiçi’ne yapılan park ve peyzaj düzenlemeleri hakkında bilgi verildi.

JÜRİ ÜYELERİ HAYRAN KALMIŞTI
 ‘Çiçek Açan Şehirler’ yarışmasının jüri üyeleri Hıdırlık Sokak, Hesapçı Sokak, Mermerli Sokak ve Eski Yanık Hastane alanında yapılan düzenlemeleri inceledi. Karnaval alanına dönüşen Kaleiçi, jüri üyelerini büyüledi. Jüri üyelerinin o günlerde yaptıkları yorumlar ödülün habercisi gibi idi.

HEYECA DORUKTA
Ve sona gelindi. Kanada’nın Kamloops Kenti’nde düzenlenen ödül töreninde kalpler heyecanla atmaya başladı. Ödül törenine Antalya Valisi Muammer Türker, ‘Çiçek Açan Şehirler” projesini bizzat yürüten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projeye destek veren EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez ile projenin paydaşlarından Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu katıldı. Sonuçlar açıklanmadan önce Çiçek Açan Şehirler Kaleiçi Projesi’nin sunumu yapıldı. Ayrıca Türkiye’nin ilk kez ev sahipliğini EXPO 2016 Antalya projesi de anlatıldı.

ÖDÜL ANTALYA’NIN
Ve tören başladı. Çiçek Açan Şehirler Başkanı Bob Lewis, uluslararası kategorisinde ve nüfusu 2 milyonun üzerinde Kanada’dan iki, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore’den birer şehir ve Antalya’nın finale kaldığını söyledi.  Lewis, uluslararası düzeyde ve en üst kategoride bir ödülün verildiğini belirtti. Heyecanlı bekleyiş sonunda Bob Lewis belediyeciliğin oscarı olarak adlandırılan ödülün sahibinin Antalya olduğunu açıkladı.

VALİ TÜRKER:’ HERKESİ TEBRİK EDİYORUM’
Antalya Valisi Muammer Türker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel birlikte aldı. Vali Türker, “Bu proje ile birlikte geçmişten ilham alıyor ve geleceğimizi inşa ediyoruz. Türkiye’den ilk kez bir şehir bu yarışmaya katıldı, valilik, belediye ve EXPO ile paydaşların yanı sıra Antalya Kaleiçi esnafı ve orada yaşayanlar bu projenin parçasıydı, herkesi tebrik ediyorum” dedi.

BAŞKAN TÜREL: ‘OĞLUMUN DOĞUMGÜNÜ’
Antalya’nın ödül almasından büyük mutluluk duyan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bugün oğlumun doğum günü” sözleriyle davetlilerden büyük bir alkış aldı. “Buradayım ve doğum gününde yanında olamadım ama önemli değil. Çünkü aileme Antalya’ma ve ülkeme en güzel hediyeyi götürüyorum. Bu ödül belediyelerin  oskarı niteliğinde. Hayırlı olsun” diyerek duygularını dile getirdi ve büyük alkış aldı. Başkan Türel sözlerini şöyle sürdürdü:  “Ödülü Antalya hakkıyla aldı. Aynı zamanda sadece ödül değil 5 çiçekli yıldız şehir  ve Altın madalya almak suretiyle en iyi ödüle layık görüldü. Bu ödülü Antalyalılar adına almış bulunuyorum. Bu ödülü hak ederek aldığımız için başta Antalya Valimiz olmak üzere belediyemizdeki çalışma arkadaşlarımıza, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreterliği’ne  ve emeği geçen bütün arkadaşlarımıza da teşekkürü bir borç biliyorum.
Antalyalı hemşehrilerimize hayırlı olsun uğurlu olsun”

BUNDAN SONRA ÇEVRE KONUŞULACAK
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez de, uluslararası kategoride ödül
almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Uzun bir çabanın sonucu bu güzel ve önemli ödülü
aldığımız için şehrimiz ve ülkemiz adına oldukça gururluyum” şeklinde duygularını dile getirdi. Projenin önemli paydaşları arasında yer alan Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bir yıldır ekiple birlikte önemli bir çalışmaya ortak olduklarını, belirterek “Bu sayede sektörümüzün Antalya’nın adını duyurduk. Kendimizi ev sahibi hissediyoruz. Bu ödül bütün Türkiye’nin. Bundan sonra çevre konuşulacak” dedi.

HABER / Mehmet BULUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder