22 Mart 2012 Perşembe
Kepez sarnıçları geleceğe taşıyor
Kepez Belediyesi’nin, suyun önemine vurgu yapmak ve Yörük göç kültürünü geleceğe taşımak amacıyla ilgisizlikten tahrip olan ilçedeki 9 adet sarnıca yönelik çevre düzenlemesi çalışmasına başladı.
Kepez Belediyesi, 3 bin kişilik açık hava tiyatrosu, 2 bin kişilik kongre ve sergi merkezi ve olimpik kapalı yüzme havuzu kazandırdığı Antalya'nın, tarihi mirasına da sahip çıkıyor. Yörüklerin, yakın bir geleceğe kadar Antalya ovası ile Toroslar arasındaki kışlak-yaylak göçleri sırasında, hem kendilerinin hem de hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşıladıkları sarnıçlar, yok olma tehlikesinden kurtarılıyor.
Tarihi kimliğe yaraşır hale getiriliyor
Kepez Belediyesi, ilgisizlikten ve insan elinin verdiği zarardan dolayı tahrip olan, tarihi su saklama yapılarını, çevre düzenlemesi ve bakım çalışması ile geleceğe taşıyor.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü, tarihi kimliğine yaraşır hale getirilmesi amacıyla, günümüz Antalyalıların dedelerinin hatıralarının izlerinin bulunduğu sarnıçların, çevre düzenlemesine yönelik projesi çalışması yapmıştı.
Projeler Koruma Kurulu onaylı
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü de, geçtiğimiz aylarda bu projeleri onaylamıştı. İhalenin yasal sürecinin tamamlanması, işi yapacak firma ile yer teslimi sözleşmesinin imzalanmasının ardından onaylanan projelere göre, sarnıçların bakımı ve çevre düzenlemesi çalışması başladı. İlk çalışma Süleyman Demirel Bulvarı'ndati Akkuyu Sarnıcı ve Hacı Mestan Sarnıcı arasındaki göç yolu üzerinde başladı. Kent merkezinden kuzeye doğru giden tarihi göç yolu üzerine inşa edilen, ilçedeki tescilli 9 adet sarnıcı kapsayan çalışmanın, Mayıs ayı içerisinde bitirilmesi planlanıyor.
Dedelerimizin mirasına sahip çıkıyoruz
Yörük dedelerinin hatıralarını taşıyan sarnıçların, yok olmasına duyarsız kalamayacaklarını söyleyen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "Başlattığımız bu çalışma ile tarihimize karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirdik. Antalya’nın tarihi kültür mirasının yaşatılması ve gelecek kuşakların suyun önemini bilmesi amacıyla, sarnıçlara yönelik çevre düzenlemesi çalışmasını geçekleştirdik. Yörük Park çalışması ve bu proje ile Yörük kültürüne, tarihimize sözde değil özde sahip çıktığımızı bir kez daha gösterdik." ifadesini kullandı.
Çevre düzenlemesi çalışması, Akkuyu Sarnıcı, Meydan Kuyusu Sarnıcı, Hacı Mestan Sarnıcı, Çift Sarnıçlar, Kırdı Sarnıcı, Odabaşıoğlu Sarnıcı, Zeytinli Sarnıcı, Havz-ı Kebir Sarnıcı ve Tek Sarnıç'ında yapılacak.
Neler yapılacak?
Düzenleme çerçevesinde sarnıç yapısına bir müdahale ya da bir onarım yapılmayacak. Düzenleme kapsamında sarnıçların çevresi temizlenecek, koruma sınırları içerisinde düzenleme gerçekleştirilecek. Etrafı çit ile çevrilecek olan sarnıçların çevre düzenlemesi yapılırken, bulunduğu konum dikkate alınarak malzeme seçimi yapılacak.
Ana yolların orta refüjlerinde bulunan sarnıçların zemininde çim alanlar oluşturulurken, merkeze daha uzak sarnıçların zemininde ise hiçbir şekilde çamur hale gelmeyen tüvenan malzeme kullanılacak. Gece görselliği sağlamak ve güvenliği artırmak amacı ile sarnıçların çevreleri projektörler ile aydınlatılacak. Yine sarnıçlara, ahşaptan bilgilendirme levhaları konulacak.
Sarnıçların düzenleme alanında görsel bir şölen oluşturmak amacı ile peyzaj çalışması gerçekleştirilecek. Akkuyu Sarnıcı ve Hacı Mestan Sarnıcı’nda göç kültürünü yansıtan deve, Yörük çadırı, Yörük kadını figürleri kullanılacak.
Projenin tamamlanmasının ardından kışlak ve yaylak göçü de, düzenlenecek olan bir etkinlikle canlandırılacak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder