20 Nisan 2015 Pazartesi

Doların Yükselmesi Gayrimenkul Sektörünü Nasıl Etkiledi?

Doların Artması Gayrimenkul Piyasasına Olumlu Yansıdı
Dünyaca ünlü gayrimenkul firması Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, dolar artışının gayrimenkul piyasasına oldukça olumlu yansıdığını ifade ederek, “Çünkü gayrimenkuller Türk Lirası ile alınıp satılmaktadır, Ülkemizde pazar Türk Lirası üzerine kurulu. Bir konut 100 bin USD, 220 Türk Lirası iken, konut 220 Türk Lirası kaldığı halde dolar 2,7 Türk Lirası’na vardığında aynı konutu sizler 80 bin USD’ye alabiliyorsunuz” dedi.
2015’in seçim senesi olmasına ve sınırlarda sıkıntılar olmasına rağmen farklı ve ilginç gelişmelerin yaşanmış olduğunu açıklayan Taş, sözlerine şu şekilde devam etti.
Araplardan Yoğun Talep
Rusya krize girdi ve o bölgeden gelen olmadı fakat Araplar geldi. Şu anda Araplara satışlar oldukça iyi düzeyde ve özellikle Karadeniz, Yalova, Bodrum, Bursa ve güney bölgelerde Araplara ciddi satışlar söz konusu. Dışarıda yaşanan algının farklı durumda olduğunu biliyorum fakat, doların artış göstermesi gayrimenkul piyasasına olumlu yansıdı. Bunun en büyük nedeni gayrimenkuller Türk Lirası ile alınıp satılmasıdır. Ülkede pazar Türk Lirası üzerine kurulu. Dolayısıyla dolardaki yükselme, gayrimenkul pazarına olumlu yansıdı. Buna ilave olarak ülkedeki altyapı sıkıntıları ile büyükşehirlerdeki ulaşım sıkıntıları da çözülüyor. Özellikle İstanbul ilinde metronun şehrin her bölgesine doğru yayılacak olması, şehrin daha dışarısında kalan bölgelerdeki projelere olan ilgiyi daha fazla arttıracağını gösteriyor. 43 olan ev edinme yaşı da son 10 sene içerisinde 33’e indi. İnsanlar çok geç evlenip ve çok geç boşanmaya da başladı. Boşanma da bizim piyasanın bir gerçeği. Bundan ötürü de 1+1 ve 2+1 konutlardaki m2 birim fiyatları 3+1 ve 4+1 dairelerin oldukça üstünde olmasına rağmen burada oldukça yüksek sayılara ulaştığını görmekteyiz.
Bodrumda 5.3 Milyon Liraya Malikane
Ülkemizde portföylerinde ev olarak bulunan en değerli taşınmazın Bodrum’da 5,3 milyon euro değerinde bir malikane olduğunu anlatan Taş, ülkede senelik tüm taşınmazların el değişme miktarının da 400 milyar USD olduğu bilgisini verdi.
Lüks evlerin geneli itibari ile USD bazında olduğuna dikkat çeken Taş, “2014 senesinde ülkemizde dolarda %17’lik bir değer artışı söz konusu oldu. Şu anda da lüks evler USD üzerinden satılıyor. Ama genel itibari ile yaygın konut pazarında satışlar Türk Lirası ile oluyor. Artış da USD yükseldiği için değil, istek arttığı içindir.
Amerika’da satılık portföyümüzde bulunan bir mülkün fiyatı yaklaşık 190 milyon USD
Amerika Birleşik Devletlerinde sektörün bu sene %10 oranlarında büyümesini tahmin ettikleri bilgisini veren Coldwell Banker Global Başkan Yardımcısı Fischer, ülkenin büyüme hızında son aşamada ABD’yi geçmesini beklediklerini ifade etti.
Fischer, ülkede lüks ve ticari gayrimenkul pazarında oldukça büyük fırsatlar gördüklerini aktararak, Amerika’da satılık portföylerinde bulunan bir taşınmazın fiyatının 190 milyon USD olduğunu açıkladı.
Bu değerdeki mülkün Beverly Hills’te yer alan en büyük arsaların birinin üzerinde bulunduğunun bilgisini veren Fischer, söz konusu evin 23 odasının, diskosunun, bowling salonunun ve şarap bağının dahi bulunduğunu, evin ise bir iş adamının olduğunu belirtti.
Kaynak : Emlakdanismanlari.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder