4 Ocak 2015 Pazar

Mustafa İsen: “Zehaba kapılmayın. Osmanlıca’ya dönmüyoruz”

Yeni Türkiye Buluşmaları’nda Osmanlı’yı Anlamak Mustafa İsen: “Zehaba kapılmayın. Osmanlıca’ya dönmüyoruz”

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Yeni Türkiye Buluşmaları’nın konuğu olan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, “Yeniden Osmanlıca’ya mı dönüyoruz diye kimsenin zehaba kapılmasının anlamı yok. Sadece tarihimizde var olan bilgi birikimini bu yolla öğrenmiş oluruz.

Bundan korkulacak, endişelenecek bir şey yok” dedi.Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz moderatörlüğünde AKM Perge Salonu’nda gerçekleştirilen “Osmanlıyı Anlamak” konulu konferansa Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen ve Merkez Valisi Cengiz Aydoğdu konuşmacı olarak katıldı. Konferansı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Gökçen Enç, Ak Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse de izledi.

TARİHİMİZ HAMLE GÜCÜMÜZDÜR
Konferansta konuşan Cengiz Aydoğdu tarihimizi tam olarak yazılamadığını, keşfetmeye çalışmaya devam edildiğini belirtti. Dünyayı tarihli ve tarihsiz toplumlar olarak ikiye ayrılabileceğini kaydeden Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyadaki büyük milletlerin, büyük devletlerin geçmişlerinin kıymetinem göre tarih satın alınmaz. Geçmiş vardır ordadır ve o size yol gösterir. Geçmişe ne kadar iyi bakarsanız, geleceği de o kadar iyi tayin edersiniz. Gelecekte neye karar vermişseniz, geçmişe de o gözle bakarsınız. Bizim tarihimiz esasında hamle gücümüzdür. Oraya bakarak tekrar sıçrayabiliriz. Dünyadaki büyük devletlerin de hamleleri böyle olmuştur.


Osmanlının büyük bir destan, aşk ve şevkle kurulduğunu altını çizen Aydoğdu, Osmanlı’nın her fethinde bir hikaye olduğunu ifade etti. Osmanlı’nın bir Avrupa devleti olarak kurulduğunu ve Avrupa devleti olarak yıkıldığını söyleyen Aydoğdu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bizans’tan sonra en uzun hüküm süren devlettir.

Bünyesinde barındırdığı çeşitlilikleri, farklı dinden, dilden, etnik grupları kuruluşundan yıkılışına kadar dünyada benzeri olmayan bir adaletle en iyi şekilde yönetti. Osmanlılar kadar farklı uluslardan, gruplardan ve adaletle yaşatan başka bir devleti tarih tanımadı.”

KİMSENİN ZEHABA KAPILMASINA GEREK YOK
Cengiz Aydoğdu’nun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen Osmanlıca’nın, aslında Osmanlı Türkçesi denilen hadisenin kısaltılmış şeklinin olduğunu belirtti. İsen sözlerini şöyle sürdürdü: “Arap alfabesi ile Türkçe’nin ifade edilmesidir. Bu coğrafyada 13’üncü yüzyıldan 1928’e kadar kullanılmıştır. Büyük bir kültür birikiminin zapturapt altına alındığı bir alfabedir. Ben Osmanlıca’yı Türkiye’de iyi bilenlerden birisiyim. Kimsenin zehaba kapılmasının anlamı yok. Yeniden Osmanlıca’ya mı dönüyoruz diye. Böyle bir şey yok. Sadece tarihimizde var olan bilgi birikimini bu yolla öğrenmiş olursunuz.

Bundan korkulacak, endişelenecek bir şey yok. Her insan için en kolay alfabe öğrendiği ilk alfabedir. Zaman içinde aydınlar bunları yumuşatırlar, düzeltirler ve daha makul bir yere taşırlar. Bizim ülkemizi şansızlıklarından bir tanesi şudur; zamanın ve halkın yumuşattığı bir takım şeyleri bizim bazı aydınlarımız zaman içinde sivriltmeye devam ediyor, toplumu rahatsız edecek çerçeveye devam
ediyorlar.”

Prof. Dr. Mustafa İsen, Türkiye’nin demokratik bir ülke olarak kendi meselelerini tartışıp, buralardan daha doğru bir istikamete gideceğini ifade ederek sözlerini tamamladı. Konferansın sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konuşmacılara ebru sanatından tablo ve çiçek hediye etti.

HABERCİ / NesLihan BAT

2 yorum: