28 Ağustos 2015 Cuma

800 Yıllık Selçuklu Mirası Evdirhan

Döşemealtı İlçesi Düzlerçamı Mahallesi’nde bulunan 800 yıl önce Selçuklu İmparatorluğu döneminde yapılmış ancak bakımsızlık nedeniyle yüzde 75’i kullanılamaz durumdaki Evdirhan’ı kurtarma çalışmalarının ikinci etap kazı çalışmaları başladı. İlk kazmayı Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç vurdu.
Evdirhan için özel ekip kuruldu..
Döşemealtı Belediye Başkanı seçildikten sonra İlçe sınırlarında bulunan Evdirhan’ın kurtarılması ve Türk turizmine kazandırılması için özel bir ekip oluşturan Başkan Turgay Genç, ilk etap da Antalya Müzesi kontrolünde tarihi kalıntılarının çevre temizliğini ve kısmi bakımını yaptırdı. Ardından ikinci etap çalışmalarının ihalesi gerçekleştirildi.
İhale de kamu menfaatleri korundu..
4734 Sayılı Kanunun İstisnalar Başlıklı 3k Maddesine istinaden Vakıf Kültür Varlıkları ihale yönetmeliği madde 24’e göre pazarlık usulü ihalesi yapılan Evdirhan’ın ikinci etap kazı çalışmaları rekabetçi ortamın sağlanmasıyla 419 Bin Lira’dan 413.200 Liraya düşürülerek kamu menfeatlerinin korunması sağlandı.
Evdirhan’a kadın eli..
Kazı çalışmaları, Arkeolog, Sanat Tarihçisi ve Bilimsel Danışman eşliğinde toplam 34 personel tarafından yürütülüyor. Evdirhan’da ki kazı çalışmalarında görev alanların yarıdan fazlasının kadın olması dikkat çekiyor. Çalışan kadınların hemen hemen tamamı ev hanımı. Herbiri deneyimli ve yaklaşık 3 yıldır aynı ekipte görev yapan kadınlar, yaptıkları işten mutlu olduklarını bu sayede hem ev ekonomisine katkı da bulunduklarını hem de tarihi değerlerin ortaya çıkartılmasında pay sahibi olmanın sevincini yaşadıklarını söylediler.
Evdirhan’ı Türk turizmine kazandırmaya kararlıyız..
Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen ve görevlilerden bilgi alan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, “Döşemealtı İlçesi sınırlarında bulunan ve geçmişi 800 yıl öncesine dayanan Evdirhan’ın Türk turizmine kazandırılması için yaklaşık 1 yıldır yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İlk etap da Antalya Müze Müdürlüğümüzün kontrolünde tarihi yapının çevresinde oluşan bitkiler temizledik ardından da kazı çalışmalarına başladık. Yaklaşık 4 ay sürecek ikinci etap kazı çalışmalarımız uzmanların ve ilgili makamların kontrolünde yapılmaktadır” dedi.
Kazı ekibiyle çalıştı..
Belediye Başkanı Turgay Genç, büyük önem verdiği kazı çalışmalarını Yardımcıları Naci Alın, Zafer Yörük, Fen İşleri Müdürü Sadrettin Kaya, Hukuk İşleri Müdürü Murat Özdemir, Özel Kalem Müdürü Servet Özdemir ile ihaleyi alan firmanın temsilcileriyle birlikte inceledi. Çalışanların önemli bir bölümünün kadın olmasını memnuniyetle karşıladığını bildiren Başkan Genç, kazı çalışmalarını başlatıp ekibe de yardımcı oldu.

HABER / Mehmet BULUT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder